Joi,
02.05.2024
Innorat
Acum
11°C

39 de învățători au participat la un atelier dedicat cititului printre copii, găzduit de Școala I.L. Caragiale din Sibiu

39 de învățători au participat la un atelier dedicat cititului printre copii, găzduit de Școala I.L. Caragiale din Sibiu

În 30 martie, între orele 9.30 și 12.30, la Școala Gimnazială I.L. Caragiale din Sibiu a avut loc un atelier gratuit pentru susținerea dezvoltării literației în ciclul primar, dedicat învățătorilor din Sibiu. A fost vorba despre o activitate interactivă, cu schimburi de experiență și aplicări practice, la care au participat 39 de învățători din întreg județul Sibiu. 

„Toți copiii citesc”, așa s-a numit atelierul, iar în cadrul acestuia au fost prezentate resursele educaționale dezvoltate în programul „Școli cu scLipici”, dar și rezultatele obținute până acum de către cadrele didactice care au folosit la clasă demersurile propuse și resursele oferite.

„Prin atelier ne adresăm învățătorilor din ciclul primar interesați interesați să își îmbunătățească practicile didactice și să inspire pasiunea pentru lectură și scriere în rândul elevilor lor. La Sibiu a fost o experiență educațională interactivă, axată pe abordările validate științific pentru îmbunătățirea cititului și scrisului la copiii de vârstă școlară mică. În cadrul atelierului, participanții au avut parte de o introducere în aceste abordări, au explorat resurse și materiale relevante și au beneficiat de demonstrații practice”, spune Maria Denov, cadrul didactic care a facilitat organizarea acestui curs.

Potrivit acesteia, o activitate cheie a fost „Monstrulețul mâncăcios", în care participanții au construit un monstruleț și au creat cerințe pentru acesta. Aceste cerințe au fost apoi explicate în fața tuturor pentru a arăta cum se pune în practică metoda învățată.

Pentru a permite participanților să împărtășească idei și să exploreze diverse aspecte ale dezvoltării literației în ciclul primar, la finalul atelierului au avut loc un schimb de bune practici, dar și discuții interactive.

„Să învețe să citească și să scrie este un efort mare pentru fiecare copil. Dacă creierul este pregătit în mod natural să învețe să comunice oral, competențele de citit-scris sunt achiziții învățate și necesită multă știință și efort din partea învățătorului. Acest atelier este conceput pentru a oferi îndrumare și resurse esențiale în procesul de învățare al elevilor din clasele primare”, mai spune Maria Denov.

Participantă la cursul gratuit, o învățătoare din Bârghiș a împărtășit faptul că are clasa a II - a, cu un colectiv de 12 de elevi. A vorbit cu multă bucurie pe chip că toți știu să scrie și să citească. Era foarte fericită că, în colaborare cu bibliotecara din sat, a susținut o serie de activități frumoase prin care a reușit să-i convingă pe copii să meargă și în timpul liber să împrumute cărți de la bibliotecă.

Școli cu scLipici este programul de dezvoltare a literației timpurii creat special pentru copiii din învățământul primar care nu citesc la nivelul corespunzător clasei, nu au frecventat regulat grădinița, nu au avut parte de povești, nu au acasă adulți care să îi poată ajuta să exerseze citit-scrisul. Eforturilecelor implicați încep cu accesul la cărți potrivite fiecărui cititor începător și continuă cu resurse, activități și formare pentru profesori, părinți și voluntari din comunități dezavantajate astfel încât fiecare copil să reușească să își dezvolte această competență de bază, până la finalul clasei a IV a.

„Investim în formarea și mentoratul învățătorilor în timp ce practica se face în propria lor clasă, sprjinind copiii care au cele mai scăzute rezultate la evaluările de literație. Asigurăm pentru fiecare copil un pachet care conține 10 cărți și fișe de lucru create după cele mai noi standarde în domeniu, suficiente pentru întregul an școlar. Iar pentru că profesorii nu mai trebuie să fugă după resurse, ei se pot concentra pe a lucra suplimentar cu elevii care au cel mai mult nevoie de sprijin. Resursele sunt pentru elevii de clasă pregătitoare, unde, la acest moment, nu există materiale auxiliare gratuite acordate din partea Ministerului”, spune Sorana Pogăcean, manager formare și dezvoltare Fundația Noi Orizonturi. 

Atelierul de la Sibiu a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Asociația Învățătorilor din Sibiu și Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus