Sâmbătă,
04.05.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Ce este telemedicina si ce avantaje ofera aceasta

Ce este telemedicina si ce avantaje ofera aceasta

Unul dintre lucrurile care au devenit evidente in ultimii ani este acela ca, desi nu poate inlocui complet vizitele la medic, telemedicina este o solutie ce prezinta numeroase avantaje, mai ales pentru acele persoane care altfel poate nu ar avea acces la servicii medicale.

Ce este telemedicina

In Romania, telemedicina este definita ca fiind „totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanta, fara prezenta fizica simultana a personalului medical si a pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afectiuni sau indicarea unor metode de preventie a bolilor, in mod securizat, prin intermediul tehnologiei informatiei si mijloacelor electronice de comunicare.”

Altfel spus, orice profesionist din domeniul sanatatii poate folosi tehnologia de care dispune pentru a oferi servicii medicale pacientilor sai. Lista acestor servicii include:

  • Teleconsultatia;
  • Teleexpertiza;
  • Teleasistenta;
  • Teleradiologia;
  • Telepatologia;

Ce avantaje ofera telemedicina

Telemedicina a incetat să fie un lux sau o optiune potrivită doar pentru persoanele care, din cauza unor probleme de sanatate, nu se pot deplasa la medic, devenind in schimb o necesitate. De altfel, in prezent, multe clinici ofera abonamente de sanatate ce includ si servicii de telemedicina. Avantajele sale sunt numeroase, dar ne vom limita la a vorbi doar despre cateva dintre acestea:

1.   Acces rapid si facil la specialisti

Nu mai trebuie sa calatoresti sute de kilometri si sa astepti ore in sir pentru a discuta cu un anumit specialist. Multumita telemedicinei, poti discuta cu acesta prin telefon, email sau apel video, chiar din propria locuinta. De asemenea, daca vrei o a doua sau o a treia opinie, o poti obtine fara probleme.

2.   Costuri reduse

Faptul ca nu mai trebuie sa calatoresti te poate ajuta si sa economisesti banii pe care altfel i-ai fi cheltuit pe transport, cazare sau mancare ori cu bona care sa aiba grija de copii in lipsa ta.

3.   Acces la servicii medicale pentru persoanele care altfel nu ar putea ajunge la medic

Un alt avantaj al telemedicinei este ca oricine poate avea acces la serviciile medicale de care are nevoie. Poate fi vorba de o persoana care nu se poate deplasa ori de una ce locuieste intr-o zona rurala, de exemplu, unde nu exista nici macar un cabinet medical.

4.    Confort si convenienta

Dupa cum am mentionat deja, poti discuta cu medicul tau fara a trebui sa-ti parasesti locuinta. Asta inseamna si ca nu mai este nevoie sa iti schimbi complet programul pentru a merge la medic ori sa incerci sa gasesti o bona pentru copii.

Din acest punct de vedere, mai este un avantaj ce trebuie mentionat: faptul ca te afli intr-un mediu familiar, in care te simti confortabil si in siguranta, te poate ajuta sa treci mai usor peste eventuala anxietate provocata de intalnirea cu un medic.

De asemenea, daca ai nevoie de suportul emotional al unei persoane dragi in astfel de momente, aceasta iti poate fi alaturi fara nicio problema.

5.   Limitarea raspandirii bolilor 

Unul dintre motivele care au facut ca telemedicina sa devina atat de populara in ultimii ani este acela ca poate contribui si la limitarea raspandirii bolilor contagioase. Acele perioade de asteptare in cabinete sau pe holurile spitalelor presupun uneori si contactul cu multe persoane bolnave, lucru periculos, mai ales daca sistemul tau imunitar este slabit sau suferi deja de alte afectiuni.

Odata cu eliminarea nevoii de a merge fizic la medic pentru orice problema de sanate, dispare si acest risc.

Desi nu se poate spune ca reprezinta o noutate, telemedicina a devenit mult mai populara in timpul pandemiei. Este o optiune convenabila pentru acele persoane care nu pot ajunge la medic sau care, din diverse motive, prefera sa discute cu acesta din confortul propriului camin.

Dincolo de avantajele sale, trebuie insa sa retii faptul ca aceasta nu poate elimina complet necesitatea intalnirii fata in fata cu profesionistii din domeniul sanatatii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 481

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus