Marţi,
30.04.2024
Cer Senin
Acum
10°C

ULBS a renunțat la clădirea Alma Mater din cauza expertizei seismologice, dar nu abandonează planurile de construcție a unui sediu nou pentru cea mai mare facultate

ULBS a renunțat la clădirea Alma Mater din cauza expertizei seismologice, dar nu abandonează planurile de construcție a unui sediu nou pentru cea mai mare facultate

La începutul anului trecut, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a fost creată o comisie de negociere în vederea achiziționării clădirii în care a funcționat fosta universitate Alma Mater, de pe strada Someșului, nr. 57. Rezultatele expertizei seismologice au convins conducerea universității să renunțe la această intenție.

Conducerea ULBS a explicat atunci pentru Turnul Sfatului intenția de a achiziționa clădirea fostei universități Alma Mater prin faptul că „în ultimii ani, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu s-a aflat într-un continuu proces de modernizare, atât din punct de vedere didactic-educațional, cât și din punctul de vedere al cercetării-dezvoltării”. „Astfel, ULBS a inițiat noi programe de studii, în concordanță cu nevoia de digitalizare, cu exigențele pieței și cu încercarea de integrare într-o societate din ce în ce mai interconectată (spre exemplu: Medicină în limba engleză, Informatică economică în limba engleză, Biologie în limba engleză, Psihologia muncii și organizațională. Diagnoză și intervenție ocupațională și altele). La acestea se adaugă și apartenența universității noastre la Universitatea Europeană FORTHEM, care își propune să contribuie la crearea unui spațiu european unitar al învățării și cercetării”, a transmis aceasta.

În ceea ce privește destinația acestei clădiri, conducerea universității sibiene ne-a explicat că imobilul urma să devină sediul Facultății de Științe Socio-Umane.

Recent, l-am întrebat pe rectorul ULBS care au fost rezultatele negocierii și dacă intenția de a cumpără clădirea rămâne încă în vigoare. Sorin Radu ne-a spus că ULBS a renunțat la imobilul de pe strada Someșului:

„Ca să cumpărăm clădirea trebuia să avem un studiu seismologic. Noi am făcut acea expertiză și nu se încadrează pe gradul de risc seismic permis pentru o instituție publică. Și a trebuit să abandonăm această idee”.

Sorin Radu ne-a mai spus că ULBS a fost interesată de clădirea unde își are sediul în prezent o bancă, dar condițiile nu au fost potrivite pentru universitate.

În aceeași ordine de idei rectorul universității sibiene a precizat că instituția are în plan construirea unui sediu nou pentru Facultatea de Științe Socio-Umane, care este cea mai mare ca și număr de studenți. Singura problemă rămâne identificarea resurselor financiare pentru demararea lucrărilor.

„Noi avem un plan de a construi sediul nou al Facultății de Științe Socio-Umane în preajma Facultății de Drept. Avem PUZ-ul aprobat. Facultatea nu are niciun spațiu al ei, este repartizată prin șase clădiri în oraș (...) Am făcut studiul de fezabilitate, am obținut PUZ-ul, dar nu avem o linie de finanțare. Este un proiect major, de vreo 20 de milioane de euro. Urmărim liniile de finanțare”, ne-a mai spus Sorin Radu.

Amintim că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei clădiri care să găzduiască „spații de învățământ și cercetare” a fost aprobat de Consiliul local în noiembrie 2020. Doi ani mai târziu, ULBS a lansat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Pentru acest studiu ULBS a plătit aproximativ 27.000 de euro, iar scopul a fost „realizarea unei analize detaliate a situației propuse și realizarea documentației specifice pentru o clădire cu regimul de înălțime S+P+3E+ER”.

Citește și: Învățământul superior sibian a pierdut două universități și o facultate în ultimii zece ani (august 2019)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 3 săptămâni

Am avut dreptate?Am avut! https://www.turnulsfatului.ro/2023/01/27/ulbs-vrea-sa-cumpere-cladirea-fostei-universitati-alma-mater-din-sibiu-200023
Raspunde

Monica

Acum 2 săptămâni

Sunteți unici in țară, aveți facultate de medicină și nu aveți spital universitar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus