Luni,
27.05.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Fermierul din Săcădate care cultivă legume românești: „Nu trebuie să acceptăm ca să fim noi țara de consum a produselor altora”

Fermierul din Săcădate care cultivă legume românești: „Nu trebuie să acceptăm ca să fim noi țara de consum a produselor altora”

Toma Florin Stănilă, cunoscut ca și „Gospodarul Tomiță”, este un agricultor din Săcădate, județul Sibiu, devenit celebru pentru legumelor românești cultivate. Acesta se ocupă de legume de mai bine de 10 ani, fiind în trecut barman-ospătar.

„Cultiv legume în 15 ari de solar și 35 ari în câmp. Aproape toate tipurile de legume. Sunt cunoscut ca și stăpânul legumelor. De dimineață până seara doar asta fac (...) M-am apucat fără să țin cont de vreun avantaj sau dezavantaj. Am pornit să cultiv legume pentru a mânca sănătos. Muncim cât putem cu familia, nu ne întindem mai mult decât ne ține plapuma”, spune Stănilă într-un reportaj difuzat la postul public de televiziune în cadrul emisiunii Agrostrategia.

Solariile gospodarului Tomiță nu sunt încălzite, așa că afacerea se împarte între producția de legume și cea de răsaduri.

„Avem cumpărători de răsaduri de pe toată Țara Oltului, dar și din alte regiuni – Pitești, Moldova (...) Ca cicluri de producție pentru legume, sunt două - unul e pentru răsaduri și în celălalt punem roșii, ardei, vinete, castraveți și fasole, pe care le scoatem din iulie- septembrie. Ciclul e foarte scurt, în octombrie dă bruma deja. Ciclul doi, pe vară, aduce și cel mai mare câștig”, spune fermierul.

Toma Stănilă a ales de la început să cultive soiuri românești de legume. Le-a găsit mai potrivite pentru condițiile de climă din zona sa și, în plus, le consideră mai gustoase, chiar dacă nu sunt la fel de aspectuoase ca hibrizii străini: „Sunt soiuri care nu se fac în zona noastră. În primii ani am făcut o testare. Am ajuns la concluzia că soiurile românești sunt cele mai bune pentru zona aceasta (...)”.

Acesta crede că agricultura este un domeniu important și sugerează că fermierii trebuie să meargă direct în piețe pentru a-și vinde producția.

„Marfa mea nu trece prin mâinile a încă două-trei persoane, adică ceea ce numim noi intermediar, comerciant, consumator. Trebuie ca toți producătorii din țara asta să începem să mergem în piețe și să ne vindem singuri marfa, nu să stăm la mila comercianților să ne dea 90 de bani pe legătura de ceapă sau un leu 20 pe legătura de ridiche și totul să fie dublu sau triplu în piață (...)

Agricultura trebuie să fie ramura principală și să terminăm cu importurile la tot ce găsim la noi în perioada în care sunt (produsele). Practic, trebuie să mâncăm doar românește. Sigur, nu excludem importurile de condimente din China sau din India care nu se găsesc la noi în țară, le acceptăm, dar nu trebuie să acceptăm ca să fim noi țara de consum a (produselor) altora. Asta vă spune Tomiță, stăpânul legumelor”, concluzionează fermierul din Săcădate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7951

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Consumator legume românești

Acum 1 lună

Total de acord, dar o singura intrebare. In perioada de toamna-iarna-primavara devreme (aproximativ 6 luni), de unde pot gasi rosii, ardei si castraveti romanesti? Eu personal am cautat in toata tara si nu am gasit. PS: am luat acum 2 zile din Cibin 3 rosii de la o băbuță 100% româncă, cu 40 lei/kilu. Saru mana!

Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Mananci doar atunci cand e sezonul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi

Acum 1 lună

Dragă gospodarule, stâpânule, iți voi da o veste proastă: roșiile își au originile în America de Sud. Porumbul, la fel. Diger-o pe asta!

Raspunde

Mircea

Acum 1 lună

Bravo lui chiar a reușit prin propriile lui puteri chiar daca nimeni nu îi dădea o șansă Tokes Avrig

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus