Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Iranul anunță că nu intenționează să continue atacurile asupra Israelului. Mesaje din toată lumea împotriva „unei spirale a violenței”

Iranul anunță că nu intenționează să continue atacurile asupra Israelului. Mesaje din toată lumea împotriva „unei spirale a violenței”

Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a declarat duminica aceasta că Iranul nu are nicio intenţie "să continue operaţiunile defensive", o referire la atacul pe care l-a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva Israelului, dar a subliniat că Teheranul nu va ezita "să-şi protejeze interesele" dacă va fi nevoie, transmit agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres.

"În acest moment, Republica Islamică Iran nu are intenţia de a continua operaţiunile defensive, dar, dacă este necesar, nu va ezita să-şi protejeze interesele legitime împotriva oricărei noi agresiuni", a scris Amir-Abdollahian pe contul său X.

"Exercitarea dreptului la autoapărare demonstrează abordarea responsabilă a Iranului faţă de pacea şi securitatea regională şi internaţională", a adăugat şeful diplomaţiei iraniene.

Separat, şeful diplomaţiei iraniene a mai anunţat că Iranul a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi "limitate" şi cu scop de autoapărare. Totodată, Teheranul şi-a notificat vecinii regionali cu 72 de ore înainte de atac, a mai spus Amir-Abdollahian. Înaltul oficial iranian a făcut aceste declaraţii duminică, la o întâlnire cu ambasadori străini la Teheran, potrivit Reuters.

În schimb preşedintele iranian Ebrahim Raissi a avertizat duminica aceasta că reacţia ţării sale va fi "mult mai puternică" în caz de "comportament imprudent" al Israelului, după atacul iranian fără precedent întreprins în timpul nopţii, informează AFP.

"Pedepsirea agresorului a fost realizată", a anunţat Raissi într-un comunicat, adăugând că "dacă regimul sionist sau susţinătorii săi dau dovadă de un comportament imprudent, ei vor primi un răspuns decisiv şi mult mai puternic".

Iranul a lansat sâmbătă peste 200 de drone şi rachete împotriva Israelului, drept răzbunare la un bombardament atribuit Israelului asupra consulatului iranian de la Damasc, la 1 aprilie.

Represaliile de sâmbătă reprezintă primul atac direct lansat vreodată de puterea iraniană asupra teritoriului israelian.

Reacții internaționale diferite

Papa Francisc a lansat duminică un "apel urgent" împotriva "unei spirale a violenţei care riscă să antreneze Orientul Mijlociu într-un conflict şi mai mare", după atacul Iranului asupra Israelului, informează AFP, citată de Agerpres. https://www.agerpres.ro/mondorama/2024/04/14/atac-al-iranului-asupra-israelului-papa-francisc-a-lansat-un-apel-urgent-impotriva-unei-spirale-a-violentei--1280774

"Fac un apel urgent la încetarea oricărei acţiuni care ar putea alimenta o spirală a violenţei care riscă să antreneze Orientul Mijlociu într-un conflict şi mai mare. Urmăresc rugându-mă şi cu îngrijorare, dar şi cu durere, veştile care mi-au parvenit în ultimele ore despre înrăutăţirea situaţiei din Israel din cauza intervenţiei Iranului. Nimeni nu ar trebui să ameninţe existenţa altora. Toate ţările trebuie să fie însă de partea păcii şi să-i ajute pe israelieni şi pe palestinieni să trăiască în două state, unul lângă altul şi în siguranţă", a avertizat el. "Este dreptul lor", a insistat suveranul pontif.

Pe de altă parte, atacul Iranului asupra Israelului a atras aplauze din partea multor palestinieni din Gaza, care l-au privit ca pe o rară răzbunare pentru ofensiva israeliană din enclava lor, deşi unii au spus că bănuiesc că Teheranul a organizat atacul mai mult pentru spectacol decât pentru a provoca pagube reale, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"Pentru prima dată, am văzut nişte rachete care nu au aterizat în zonele noastre. Aceste rachete mergeau în Palestina ocupată", a declarat Abu Abdallah, referindu-se la teritoriul care a devenit statul Israel în 1948, mai degrabă decât la Cisiordania ocupată şi la Gaza.

"Tragem nădejde că, dacă Iranul sau orice altă ţară intră în război, o soluţie pentru Gaza ar putea fi mai aproape ca oricând. Americanii ar putea fi nevoiţi să rezolve (situaţia din) Gaza pentru a pune capăt problemei", a spus Abu Abdallah - o poreclă, nu numele complet -, în vârstă de 32 de ani.

În imagini care au circulat în enclavă puteau fi observaţi numeroşi locuitori, inclusiv în interiorul corturilor pentru persoanele strămutate, fluierând şi strigând de bucurie Allahu Akbar (Dumnezeu este cel mai mare) în timp ce cerul era luminat de rachetele iraniene şi de interceptările israeliene.

„Pe marginea prăpastiei”

Iranul a adus "în mod absolut deliberat" Orientul Mijlociu "pe marginea prăpastiei", după ce a tras sute de rachete şi drone asupra Israelului, a declarat duminică şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, informează AFP, preluată de Agerpres.

Regimul iranian "aproape a cufundat o regiune întreagă în haos", a subliniat Baerbock în timpul unei scurte alocuţiuni la Berlin.

Totodată, ea a îndemnat "toţi actorii din regiune să acţioneze cu prudenţă", pentru că "spirala escaladării trebuie frântă".

În paralel, cancelarul federal german Olaf Scholz, aflat în vizită în China, a îndemnat toate părţile la reţinere după atacurile iraniene. "Nu putem decât să îndemnăm toată lumea - şi în special Iranul - să nu continue pe această cale", a declarat Scholz pentru presă.

În acest timp, și Rusia îndeamnă toate părțile implicate la „reținere”. „Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de reținere. Contăm pe statele din regiune pentru a găsi o soluție la problemele existente, prin mijloace politice și diplomatice”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Citește și Iranul a atacat Israelul. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă. Iranul cere SUA să „stea departe” de conflict

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Iranul a ratat atacul dar n-a ratat dezinformarea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus