Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Literatura, Istoria și Teologia - domeniile de top ale ULBS. Rectorul, despre cel mai recent clasament mondial al universităților: „A fost o surpriză plăcută și pentru noi”

Literatura, Istoria și Teologia - domeniile de top ale ULBS. Rectorul, despre cel mai recent clasament mondial al universităților: „A fost o surpriză plăcută și pentru noi”

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost inclusă recent într-un clasament mondial al universităților, cele mai bune rezultate fiind înregistrate de domeniile din cadrul Științelor umaniste.

SCImago Institutions Rankings (SIR) a publicat recent clasamentul universităților și al altor instituții cu rol în educație (companii, instituții guvernamentale, organizații non-profit), realizat la nivelul anului 2024. Evaluarea SIR combină ca pondere trei seturi diferite de indicatori, bazați pe performanță în cercetare (1), inovație (2) și impactul social (3).

Astfel, în categoria Universități, clasamentul analizează 4.762 de instituții de învățământ superior din lume, dintre care 451 din Europa de Est și 33 de universități din România. ULBS se situează la mijlocul clasamentului general pe universități - locul 2430 - și pe locul 150 din cele 451 de universități din regiunea Europei de est.

În ceea ce privește poziția în clasamentul general pentru România, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se menține la nivelul anului 2023 - locul 17 din 33.

Cele mai bune rezutate înregistrate anul acesta de ULBS sunt la Științe umaniste, unde domeniul Literatură și Teorie Literară ocupă locul 1 la nivel național și locul 34 în clasamentul global, locul 2 în România (și 183 în lume) la Istorie și locul 3 pe țară la Teologie. Domeniul Psihologie se clasează pe locul 5 în rankingul național, iar cel de Managementul afacerilor și Contabilitate - pe locul 6. Tot locul 6 îl ocupă și Sociologia și Științele politice, incluse în ranking ca subdomeniu al Științelor Sociale.

În top 10 la nivel național se află și domeniul Economie și Finanțe, care ocupă poziția 7.

În ceea ce privește agregarea rezultatelor în funcție de indicatorii care au stat la baza cercetării, ULBS se află în prima quartilă valorică (Q1) pentru setul de indicatori care măsoară impactul social (din care fac parte, printre altele, prezența online, numărul de lucrări științifice publicate de autori femei și dezvoltarea sustenabilă).

Rezultatele înregistrate de domeniile Literatură și Istorie l-au surprins și pe rectorul universității din Sibiu. „Rankingul SCIMAGO privind mediul academic utilizează informații din baza de date Scopus, pentru a evalua și a clasifica instituțiile și țările în funcție de diferiți indicatori de performanță științifică, cum ar fi numărul de articole publicate, impactul articolelor (exprimat prin numărul de citări) sau colaborările internaționale. În acest context, există în mod evident o corelație între activitatea intensă de cercetare din ultimii ani a ULBS (care a avut ca rezultate atragerea de fonduri, începând cu donația Hasso Plattner și mergând până la recentele finanțări câștigate prin PNRR) și prezența în clasamentele internaționale, nu doar la nivel de 2024. A fost o surpriză plăcută și pentru noi locul 1 național și 34 global în ierarhia domeniului Literatură și Teorie Literară, la fel ca și locul 2 național și 183 global în domeniul Istorie, dar suntem la fel de entuziasmați și de celelalte domenii care s-au remarcat în acest ranking, certificând astfel performanța ULBS”, a comentat Sorin Radu la solicitarea Turnul Sfatului.

Evoluția ULBS în clasamentul SIR pe universități

În clasamentul realizat de SCImago Institutions Rankings, folosind indexări Scopus, sunt înscrise doar universităţile care îndeplinesc criteriile minimale privind numărul de lucrări ştiinţifice publicate.

Clasamentul general la nivel mondial este condus de Universitatea Harvard, urmată de Universitatea Academiei de Științe a Chinei și de Universitatea Tsinghua.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4217

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Real Pardaillan

Acum 1 lună

Teologii sunt noi activiști. Se pricep la toate . Au răspunsuri la orice întrebare. Mai nou au și mușchi. Sunt din ce in ce mai agresivi mediatic , și sunt foarte organizați, ca la armata. Prostimea pune botul iar partidele sunt forme diferite umplute cu acelasi conținut. Bisericeala pravoslavnică, securisme ieftine și multă corupție. La mai mare. Avem un PCR reorganizat in regii autonome numite partide.
Raspunde

Becali

Acum 1 lună

Îți recomand să mergi la un doctor
Raspunde

Un sibian vero

Acum 1 lună

Lauda-ma gura .....daca el nu isi lauda originile, cine ar trebui?!Numai e o mica chichita ... daca sunt asa de buni si de extraordinari ...dece nu au studenti? dece trebuie profesori de la specialitatiile enumerate mai sus sa isi ia ore la alte specializari ca sa isi faca norma?! Ca sa nu vorbim de absolventii la aceste specializari ce loc isi gasesc pe piata muncii in domeniul pe care l-au absolvit(al acestei univeritati de top)!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 1 lună

Toate aceste domenii produc someri. Piata muncii nu cere istorici, profesori de literatura si popi.
Raspunde

Anonim

Acum 1 lună

Dar ce cere piața muncii?? Ingineri, doctori si politiceni??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus