Joi,
23.05.2024
Innorat
Acum
13°C

CJ include un proiect nou în „Strategia 2030” pentru a obține finanțare europeană. ADR Centru cere claritate: „Să fie identificabil fără echivoc”

CJ include un proiect nou în „Strategia 2030” pentru a obține finanțare europeană. ADR Centru cere claritate: „Să fie identificabil fără echivoc”

„Protejarea și valorificarea, în scop turistic, a patrimoniului natural și creșterea siguranței turiștilor în zona munților Cindrel, Făgăraș și Lotrului din județul Sibiu” este noul proiect identificat de CJ Sibiu pe care îl introduce în Strategia de dezvoltare socio-economică 2030. Acest lucru este argumentat prin intenția de a obține finanțare europeană. Decizia vine după ce reprezentanții ADR Centru, autoritatea care gestionează banii europeni, a cerut un „extras relevant” din strategie în care proiectul să fie „identificabil fără echivoc”.

Pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CJ Sibiu a fost inclus un proiect de hotărâre care prevede modificarea anexei la Strategia de dezvoltare economico-socială a Județului Sibiu - Strategia 2030. Aceasta cuprinde portofoliul de proiecte al județului Sibiu, prezentând investițiile propuse pentru următoarea perioadă. Ele sunt clasificate după gradul de importanță – ridicat, mediu sau scăzut.

„Datorită faptului că portofoliul strategiei cuprinde obiective de investiții identificate la momentul întocmirii acesteia (2021- 2022), iar ghidurile de finanțare pentru perioada 2021-2027 au fost aprobate ulterior, este necesar în prezent completarea acestui portofoliu, cu alte proiecte relevante care au fost sau urmează a fi depuse la finanțare”, argumentează reprezentanții CJ în raportul de specialitate.

Aceștia mai amintesc că în prezent este accesibil Ghidul de finanțare cu prioritatea „Protejarea și valorificarea în scop turistic a patrimoniului natural și a resurselor balneare, în vederea dezvoltării rețelei de refugii și cabane montane, precum și a infrastructurii de drumeții”. 

Într-o adresă primită de administrația județeană, ADR Centru a transmis mai multe clarificări în ceea ce privește condițiile de eligibilitate, respectiv obligativitatea includerii obiectivului dorit a fi finanțat în Strategia de dezvoltare economico-socială a județului.

Din adresă aflăm că CJ Sibiu a cerut un punct de vedere cu privire la două componente vizând infrastructura: construire punct belvedere/observare avi-faunistică în localitatea Rășinari, județ Sibiu și reabilitare, modernizare și dotare Bază Salvamont Bâlea Lac, județ Sibiu. Acestea ar face parte din două propuneri de proiect: 1) Reabilitare/dotare Baza de salvare "Toma Boerescu" Bâlea Lac; 2) Dezvoltarea rețelei de refugii și cabane montane, precum și a infrastructurii de drumeție.

Primul proiect a fost respins de ADR Centru, iar în cazul celui de-al doilea a transmis că „este extrem de general, nu pot fi identificate tipurile de investiții pe care le propuneți legate de punctele de belvedere (acestea nu pot fi identificate, localizate in mod explicit)”.

„Subliniem faptul că pentru a putea fi eligibil și pentru a putea fi determinată contribuția la realizarea obiectivelor menționate în Strategia de dezvoltare economico-socială a județului, proiectul trebuie să fie identificabil fără echivoc. Ca document obligatoriu la momentul contractării se solicită un extras relevant din documentele strategice (...)”, se mai arată în adresa ADR Centru.

Astfel că în proiectul de hotărâre se propune ca posibilă investiție proiectul „Protejarea și valorificarea, în scop turistic, a patrimoniului natural și creșterea siguranței turiștilor în zona munților Cindrel, Făgăraș și Lotrului din județul Sibiu”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

T.C.

Acum 1 lună

pana sa-si piarda vremea cu proiecte, daca se doreste intr-adevar „Protejarea și valorificarea, în scop turistic, a patrimoniului natural " CJ Sibiu ar trebui doar sa ceara Jandarmeriei, Politiei, Directiei Silvice, Garzii de Mediu sa aplice legile deja in vigoare! Anume doar sa fie in teren (in special Duminica) in special pe dealurile / traseele dintre Tocile - Magura - Sadu - Rasinari si sa amendeze zecile de insi cu ATV-uri si enduro care se plimba nestingheriti cu motoarele turate la peste 100dB. La Brasov mai nou se aplica legea in munti. La Sibiu ... nimic, ca pe sate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus