Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Execuția bugetului județului în primele trei luni: social-democrații s-au abținut de la vot. Cîmpean: „Dacă era majoritar votul PSD, anul acesta nu făceam nimic”

Execuția bugetului județului în primele trei luni: social-democrații s-au abținut de la vot. Cîmpean: „Dacă era majoritar votul PSD, anul acesta nu făceam nimic”

Consilierii județeni ai PSD s-au abținut de la votul privind proiectul de execuție a bugetului local al județului Sibiu pentru primul trimestru al anului. Proiectul a fost votat, totuși, de majoritatea aleșilor prezenți la ședința CJ Sibiu.

În ședința ordinară a CJ Sibiu de astăzi, au fost incluse pe ordinea de zi mai multe proiecte cu privire la bugetul local al județului Sibiu, în principal legate de execuția bugetară în primul trimestru al acestui an.

Proiectul de hotărâre principal supus votului consilierilor județenei se numește „privind aprobarea contului de execuție al bugetului local al Județului Sibiu, al bugetelor instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local, al bugetului fondurilor externe nerambursabile și al bugetului împrumuturilor interne la 31 martie 2024”.

Potrivit documentului, județul Sibiu a înregistrat o execuție bugetară consistentă în primul trimestru al anului 2024, datele din raportul de specialitate arătând că totalul veniturilor aprobate la sfârșitul lui martie a fost de aproape 130 de milioane de lei, din care s-au încasat 111,7 milioane lei, reprezentând aproximativ 85,96% din sumele așteptate.

Principalele surse de venituri pentru județ au fost veniturile proprii, sumând peste 1,3 milioane lei, și cotele defalcate din impozitul pe venit, care au totalizat peste 31,3 milioane lei. Alte contribuții importante au venit din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivel de județ, totalizând aproape 25 de milioane de lei.

De asemenea, cheltuielile totale aprobate pentru aceeași perioadă au fost de 158 de milioane lei, iar cele efectuate - în sumă de 94,2 milioane lei, realizarea acestora fiind în procent de 59,67%. Cum era de așteptat, gradul de execuție a cheltuielilor de funcționare este mai mare decât cel din secțiunea cheltuielilor pentru dezvoltare. Astfel, cheltuielile secțiunii de funcționare aprobate au fost de peste 83,6 milioane lei, iar cele efectuate - de 65,8 milioane lei, respectiv 78,64 %. În schimbd, cheltuielile secțiunii de dezvoltare au fost realizate la nivel de 38,3%: suma aprobată a fost de 74,3 milioane lei, iar cea efectuată - 28,4 milioane lei.

„Gradul de realizare al cheltuielilor secțiunii de dezvoltare a fost influențat de faptul că există contracte de lucrări în derulare pentru obiectivele de investiții finanțate din bugetul local al județului Sibiu, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și de perioada de programare pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 cu termen de finalizare a obiectivelor de investiții până la sfârșitul anului 2024, precum și procedura de implementare pentru obiectivele de investiții noi cu finanțare din fonduri guvernamentale și din fonduri europene nerambursabile aferente noului cadrul financiar 2021-2027, conform adresei Serviciului Patrimoniu și Investiții nr. 9222/18.04.2024 privind Situația gradului de realizare al obiectivelor de investiții la 31 martie 2024”, se arată în raportul de specialitate.

Astfel, datele administrației județene arată că contul de execuție la 31 martie 2024 înregistrează un excedent de peste 17,4 milioane lei.

Pe ordinea ședinței CJ Sibiu de azi au mai fost incluse proiectele „privind aprobarea contului de execuţie al bugetului local al Județului Sibiu, al bugetelor instituțiilor și serviciilor publice finanţate integral sau parțial din bugetul local, al bugetului fondurilor externe nerambursabile și al bugetului împrumuturilor interne la 31 martie 2024”; „privind aprobarea finanțării din bugetul local al Județului Sibiu a proiectelor propuse de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a Județului Sibiu, pentru anul 2024”; precum și cel „privind aprobarea Planului anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul local al Județului Sibiu pentru anul 2024”.

Toate au fost votate cu majoritatea voturilor consilierilor județeni - 26 din 29 prezenți la începutul ședinței. trei voturi au fost abțineri ale aleșilor social-democrați.

„Dacă era majoritar votul PSD, anul acesta nu făceam nimic. Mulțumim celor care vor să facem investiții”, a replicat președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean.

În absența președintei fracțiunii PSD Sibiu în Consiliul Județean, l-am întrebat pe consilierul Pavel Bichicean de ce cei trei social-democrați s-au abținut de la votul privind bugetul județului. „Pentru că era vorba de execuția bugetară, noi nu am votat anul trecut bugetul și atunci e firesc să mergem pe aceeași linie – ne abținem”, ne-a explicat acesta.

Fotografie principală: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Chiar nimic?

Acum 1 lună

Nu faceati nimic? Adica nu furati nimic? Nasol! Vedeti concetateni? De aia e buna majoritatea peneleee. Macar fura cineva, nu? In rest, ce realizari are mafia galbena?

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Serios? Si domnia ta ce ai facut in patru ani, in afara de a deveni o infumurata care crezi ca totul ti se cuvine, doar putin mai mieroasa acum cand vin alegerile, de parca mai poti pacali pe cineva? Dar, da, ai facut ceva: ai chirie mica de la o firma clientelara Consiliului Judetean( desi nu se intreaba nimeni de ce nu ai o casa a ta dupa ani in care ai profesat avocatura) , masina platita de o alta firma prietena, fiica angajata la Cabinet de parlamentar si vocabular imbogatit cu expresia ,, din fericire votul vostru nu conteaza".Alte realizari mai ai? Sper ca toti alegatorii sibieni sa se trezeasca si sa iti vada adevarata fata! De fapt poza electorala te ajuta, evidentiaza exact ce esti, doar matura si palaria ascutita lipsesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus