Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Hala Atelier X din Țiglari: un vernisaj și un festival vor anima cartierul în acest weekend. Expune artista Valentina Cristea

Hala Atelier X din Țiglari: un vernisaj și un festival vor anima cartierul în acest weekend. Expune artista Valentina Cristea

Vineri, 26 aprilie, în Țiglari, pe strada Tractorului, la nr. 12 are loc vernisajul expoziției personale „Meet me” a artistei Valentina Cristea, organizată de Asociația CreativAct.. Vernisajul va avea loc începând cu ora 17.00. Curator va fi criticul Iulia Mesea și invitat special, artista Olivia Coman Țipeanu. De asemenea, sâmbătă și duminică, în aceeași locație se va da startul Festivalului „Flowers at the lake”, o acțiune din care nu vor lipsi concertele, atelierele, competițiile sportive sau produsele artizanale. Va fi mâncare și o expoziție de motociclete.  

Valentina este absolventă a Facultății de Arte din București. A ajuns în Sibiu în plină pandemie după ce o perioadă a locuit în Pitești și în Hunedoara. Artista spune că are un talent nativ, dar dragostea pentru pictură a descoperit-o în școală.

„Chiar dacă se vedea fără prea mare efort că-mi place să pictez, nu am fost îndrumată și încurajată să fac asta. Am urmat un liceu teoretic, acolo unde au vrut părinții. Am reușit însă să fac ceva cursuri la Școala de Arte și abia mai târziu am studiat pictura la Facultatea de Arte, după ce deja predasem un an desen, ca suplinitor”, povestește Valentina.

La București spune că a ajuns pentru a-și îndeplini visul și a intrat la Facultatea de Arte, la ceramică. După ce a terminat facultatea a lucrat o perioadă la o firmă de vitralii, apoi a tot schimbat serviciile, dar toate aveau, cumva, legătură cu arta.

„Am făcut și restaurare ceramică Cucuteni și tot felul de lucrușoare din acestea”, mai spune Vali.

De când a venit în Sibiu s-a înscris în Uniunea Artiștilor Plastici, filiala Sibiu și artista spune că s-a reapucat serios de muncă.

„Până să ajung aici, îi încurajam pe alții să picteze. În Hunedoara am înființat asociația CreativAct, iar când am ajuns în Sibiu am început să mă regăsesc și să-mi dau seama că mă pot exprima și prin alte metode. Că nu sunt limitată nici în materiale, nici în idei”.

Vineri, Valentina îi invită pe sibieni să o descopere ca artist și să o cunoască ca om.

„Expoziția este despre cum am început. Sunt câteva tablouri din prima mea perioadă, apoi sunt tablouri din etapele mele viitoare.”

Expoziția este organizată de Asociația CreativAct într-o galerie neconvențională, care este practic o hală ce a devenit o galerie neconvențională cu scop educativ și creativ pentru comunitate. Valentina va expune în jur de 20 de tablouri.

Hala poate fi folosită gratuit și de alți artiști care vor să-și expună lucrările. Singurele costuri pe care trebuie să le suporte sunt cele de vernisaj.

Un festival dedicat florilor

După vernisajul expoziției „Meet me” ușile halei vor rămâne deschise și sâmbătă, 27 aprilie și duminică, 28 aprilie, când va avea loc Festivalul „Flowers at the lake”.

„Este o deschidere către comunitatea din Țiglari și nu numai. Cu acest festival se dă startul activităților de la hală și din cartier. În curtea interioară a halei sunt mai multe spații, în care urmează să fie o academie de arte și teatru, un  paintball, yoga, dans, multe activități de pe urma cărora comunitatea va avea de câștigat”, spune Valentina.

În cadrul acestui festival care se desfășoară timp de două zile va fi un târg de artizanat,  flori, produse alimentare făcute acasă, cum sunt gemurile, dulcețurile. Va fi mâncare, vată pe băț, cam tot ce se găsește la un festival. Va fi spațiu de joacă pentru copii, cu tobogan, va fi o expoziție de motociclete și vor fi ateliere: de teatru, de zumba, de yoga, de pirografie, de desen, de astronomie multe dintre ele gratuite, la fel ca și intrarea la târg . Nu vor lipsi nici concertele sau competițiile sportive, printre care și un campionat de volei.

Printre artiștii care vor concerta la festival se numără Anca Arnău, FF - Fortissimo Band, și Mădălina Foficaș.

De asemenea, în cadrul festivalului își vor expune lucrările artiștii Cezar Stanciu, Valetina Cristea, Oana Sedonja și Andreea Buzărnescu.

„Festivalul este la prima ediție. Va avea două intrări, dar la fiecare dintre ele sunt voluntarii noștri care vor avea grijă să-i ghideze pe cei care ajung. Avem mari emoții, dar sperăm să iasă totul bine și oamenii să fie încântați. Dacă vremea va fi urâtă, multe dintre ateliere pot fi mutate în hală”, mai spune Valentina.

 Festivalul se va deschide la ora 11.00, atelierele vor începe în jurul ore 12.00, iar concertele pe la ora 19.00.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus