Duminică,
05.05.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Previziuni pentru piața muncii din Sibiu: numărul angajaților va crește cu 10% în acest an în industria serviciilor pentru afaceri, iar automatizarea va face 42% din orele de muncă

Previziuni pentru piața muncii din Sibiu: numărul angajaților va crește cu 10% în acest an în industria serviciilor pentru afaceri, iar automatizarea va face 42% din orele de muncă

Până în anul 2030, în industria serviciilor pentru afaceri - care include companii din domenii precum servicii partajate (din engleză - Shared Services Center/SSC), externalizare (Outsourcing), dar și cercetare și dezvoltare - 60% dintre necesitățile unui job se vor axa pe abilități precum creativitatea, munca în echipă, proactivitatea, adaptabilitatea și cunoștințele digitale. În acest sens, se așteaptă ca automatizarea să facă 42% din orele de muncă, iar unul din doi angajați va avea nevoie de o reconversie profesională. În același timp, la Sibiu se presupune că în acest an numărul angajaților va crește cu 10%. Datele se găsesc într-o analiză a Asociației Business Service Leaders în România (ABSL), care reprezintă sectorul de servicii pentru business.

Din cadrul ABSL România fac parte atât companii autohtone, cât și multinaționale de profil, lideri regionali și globali, precum Accenture Services, Bosch Service Solutions, Booking Holdings, Colt Technology Services, Deutsche Telekom Services Europe, Microsoft Romania, PwC Romania, Stefanini Romania etc. Peste 100 de specialiști s-au adunat la Sibiu ca să discute despre provocările industriei - de la efectele ultimelor modificări legislative și fiscale asupra pieței muncii, modul în care se transformă spațiile de lucru, până la impactul asupra mediului și responsabilitate socială.

Automatizarea muncii va crește productivitatea. Dar mai întâi, trebuie instruiți oamenii

Potrivit reprezentanților asociației, unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda întâlnirii este cel legat de tehnologie în contextul pieței muncii. Automatizarea muncii și folosirea Inteligenței Artificiale în tot mai multe procese ar putea adăuga până la 3,5 puncte procentuale anual la creșterea productivității. Cu toate acestea, angajații vor avea nevoie de sprijin pentru a dobândi noi competențe, în timp ce unele meserii/ posturi se vor schimba semnificativ, arată aceștia.

„În industria noastră, resursa umană este esențială, de aceea estimăm că până în 2030 60% dintre necesitățile unui job se vor axa pe abilități precum creativitatea, munca în echipă, proactivitatea, adaptabilitatea și cunoștințele digitale. Profilul de angajat căutat fiind în special tehnic sau economic, cu buna cunoaștere a limbilor străine. Într-o industrie globală tot mai competitivă, avem nevoie să dezvoltăm în România servicii tot mai complexe, cu valoare adăugată mare”, explică Ciprian Dan, președintele ABSL.

Serviciile de achiziții, HR, IT și servicii operațiuni clienți sunt cel mai frecvent oferite de către companiile din industria serviciilor de afaceri din Sibiu, potrivit raportului ABSL de la finalul anului trecut. Evoluția angajaților care oferă aceste servicii este strâns corelată cu evoluția tehnologiei, acest aspect oferind numeroase perspective de dezvoltare profesională.

Se estimează și o creștere a cererii pentru specialiști în domenii precum inteligența artificială și machine learning, implicit o dezvoltare continuă a competențelor specialiștilor din aceste domenii. Date fiind amenințările tot mai mari și mai variate ale atacurilor cibernetice, specialiștii în cybersecurity – cei care pot proteja datele și sistemele în fața unor asemenea atacuri - sunt și vor fi tot mai căutați.

Serviciile financiare vor avea un trend ascendent, iar acest lucru va determina o creștere a numărului de angajați din acest domeniu. În următorii ani, cererea pentru analiști financiari specializați în analiza datelor va lua amploare. De asemenea, se așteaptă ca majoritatea pozițiilor din departamentele financiare să necesite cunoștințe solide despre tehnologia blockchain, care în prezent nu este atât de răspândită.

De asemenea, cei care doresc o carieră în HR, în industria serviciilor de afaceri, vor avea tot mai multă nevoie de competențe digitale sporite, o serie de procese precum ștatele de plată, managementul beneficiilor, evaluarea performanțelor angajaților sau chiar procesul de recrutare urmând să fie complet automatizate.

O altă profesie de viitor va fi cea de business analyst, adică acei specialiști care identifică nevoile business-ului și implementează tehnologia în business, având expertiză în ambele.

- se mai arată în analiza ABSL.

Creștere de minim 10% a angajaților în Sibiu

Pentru piața serviciilor pentru afaceri din Sibiu, reprezentnații industriei estimează anul acesta o creștere de minimum 10% a numărului de angajați.

„De la înființare până la sfârșitul anului 2023, angajările au crescut anual cu aproximativ 20%. În 2024, ne axăm pe recrutarea în IT și posibil vom deschide noi poziții în Finanțe. Scopul nostru este să extindem compania pentru a deveni un centru de excelență în Finanțe și IT. Proiectele noastre sunt flexibile și se adaptează la cerere, recrutăm în principal pentru telemuncă, facilitând angajările la nivel național. Preferăm să oferim oportunități de dezvoltare colegilor existenți pentru proiectele noi”, transmite ABSL, citându-l pe Dragoș Vecerdea, de la CWS Sibiu.

Conform Institutului Național de Statistică, digitalizarea și tehnologizarea sporesc nevoia de forță de muncă înalt calificată, astfel că între 2018-2030 va exista o creștere cu 60% a numărului de persoane calificate. 42% din orele de muncă vor fi efectuate cu ajutorul automatizării / digitalizării, iar unul din doi angajați va avea nevoie de o reconversie profesională, consideră reprezentanții industriei.

Conform raportului ABSL, majoritatea companiilor (77%) au înregistrat rezultate mai bune în 2023 față de 2022, în timp ce creșterea numărului de angajați a fost de 10% în ultimii doi ani.

Aproximativ 200.000 de angajați lucrează în prezent în industria serviciilor pentru afaceri, din care peste 3% se află în Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus