Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu: nu doar necesar, este obligatoriu ca în oraș să avem în viitor o operă

Managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu:  nu doar necesar, este obligatoriu ca în oraș să avem în viitor o operă

Managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, dirijorul Cristian Lupeş, a declarat joi, pentru AGERPRES, că "este obligatoriu ca la Sibiu să avem în viitor o operă", el arătând că în seara acestei zile spectacolul de operă revine în clădirea Filarmonicii, la Sala Thalia, având în program Bach şi Pergolesi, cu prilejul Summitului muzical european.

"Consider că este nu doar necesar, este obligatoriu ca la Sibiu să avem în viitor o operă. (...) O instituţie de cultură face două lucruri: face şi educaţie, pe de o parte, şi pentru cei mici, şi pentru cei mari o educaţie perpetuă, dar mai mult decât atât, trebuie să răspundă obligatoriu şi nevoilor comunităţii. Comunitatea sibiană are nevoie de operă şi a demonstrat-o de 20 de ani", a afirmat Cristian Lupeş.

Sibiul este un oraş fără o instituţie dedicată operei, dar care găzduieşte un festival al acestui gen muzical. Aici vor veni, în octombrie, "aproape toate operele cele mai importante din ţară".

"Noi ca instituţie ne deschidem deocamdată programul încet-încet şi către acest gen muzical şi vă putem da în premieră informaţia că în octombrie va veni din nou Sibiu Opera Festival, (...) un festival în care aducem aproape toate operele cele mai importante din ţară, la Sibiu, în centrul ţării, în oraşul fără operă", a mai spus dirijorul Lupeş.

Potrivit managerului Filarmonicii de Stat din Sibiu, aceasta este singura filarmonică din România cu o fosă pentru spectacolele de operă, în care să fie aşezată orchestra.

"Tot la Sibiu, această sală, cea mai veche sală de spectacole de pe actualul teritoriu al României, în această clădire din secolul XV, cu sală de teatru din secolul XVIII, avem din punct de vedere tehnic, încă un unicat sibian. Este singura filarmonică din ţară care are fosă, are loc pentru orchestră, sub scena pe care o ştiţi cu toţii. Noi avem fosă şi anul trecut aţi putut vedea două reprezentaţii de operă pe scenă, în care orchestrele care cântau erau aşezate în fosa Filarmonicii. (...) Ne dorim ca această fosă să se deschidă din ce în ce mai mult", a spus Cristian Lupeş.

Iubitorii operei se pot bucura joi seara, de la ora 19.00, de un spectacol cu muzică de Pergolesi şi Bach, ca parte a Summitului muzical european.

"Şi pentru că, după cum aţi văzut, spectacolele noastre şi concertele noastre sunt de mare succes pentru publicul sibian şi nu numai şi pentru că publicul sibian, datorită succesului Festivalului Internaţional de Teatru, este foarte atras de spectacol, nu numai de concert, noi ne-am deschis activitatea folosind un festival de tradiţie, Sibiu Opera Festival, şi către spectacolul de operă şi anul acesta sărbătorim a 5-a ediţie a Summitului Muzical European, gândindu-ne la ceea ce publicul iubeşte foarte mult la Sibiu, spectacolul de operă. Din mai multe motive am ales să facem într-o singură seară două mini-spectacole de operă, le-am spus noi 'operă de buzunar' şi îl cântăm pe Bach şi pe Pergolesi. (...) Vă invităm aşadar astăzi, pe 9 mai, de la ora 19,00 la Sala Thalia", a mai subliniat dirijorul Cristian Lupeş, potrivit sursei citate. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lucrețiu Tihomir

Acum 2 săptămâni

Mai bine locuri special amenajate pentru gratar pe centru!
Raspunde

Wotan

Acum 2 săptămâni

Astept cu nerabdare un Der Ring. Sunt curios unde incap in fosa 6 harpe. Poate se gandeste cineva sa faca o fosa si pentru Teatru de Balet asa cum e in tarile cu apa calda , gen Ruzzia.
Raspunde

Văsălie Noroi

Acum 2 săptămâni

Si primadona va fi bubi sau triff ?
Raspunde

Marius

Acum 2 săptămâni

Individul asta inca e in Sibiu? Mai are inca idei de implementat? El si opera, doua linii paralele! Sa faca un bine si sa plece de hot si corupt ce e! A distrus institutia asta de cand e director , institutie care funcționa foarte bine pana sa ajunga sa-si puna ghearele pe ea. Sibienii habar n-au ce e aia filarmonica si a ajung mucea asta sa ne explice el cum sta treaba. Are impresia ca toti sunt tampiti si ca pun botul la tot ce zice? Marș!
Raspunde

Pol-Pot

Acum 2 săptămâni

La cate abuzuri comite, managerul are nevoie de o instanță judecatoreasca dedicata. Un complet de judecata care să îndrepte toate deciziile abuzive emise de manager împotriva angajaților. La câte procese judecatoresti a generat prin abuzurile făcute, managerul a supraaglomerat instantele. Și realitatea e ca pierde de fiecare dată.
Raspunde

Elisabeta

Acum 2 săptămâni

Am fost aseara la concert. Orchestra e o umbra a ceea ce a fost. Dupa ce soprana a inceput sa falseze am parasit sala. Impreuna cu mine au mai plecat cateva persoane. Se pare ca pe scena mai urca doar cei ce sustin mizeria managerului. E de asteptat sa fie putin pregatiti/talentati fanii politruclui. Cei cu verticalite si care nu accepta "progresul" impus de manager sunt exilati la Bruckental.
Raspunde

Victoria

Acum 2 săptămâni

Mai are tupeu să deschidă gura? Demisia, lupeș!
Raspunde

Nicolae

Acum 2 săptămâni

Sa fie opera in Sibiu și manager tot el. După ce a distrus Filarmonica se plictisește și are idei.
Raspunde

Cristian

Acum 2 săptămâni

Individul acesta trebuie să plece cât mai repede din Transilvania, pâna nu ne distruge cultura de tot
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus