Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Concursul pentru conducerea Filarmonicii, contestat: în comisie nu au fost specialiști

Concursul pentru conducerea Filarmonicii, contestat: în comisie nu au fost specialiști

Dirijorul Cristian Lupeș a contestat rezultatele concursului organizat de Consiliul Județean Sibiu pentru ocuparea postului de manager al Filarmonicii de Stat Sibiu. Concursul la care a participat și Lupeș s-a încheiat fără ca vreunul din cei zece candidați să fie declarat câștigător.

Cristian Lupeș consideră că nu a fost un concurs corect deoarece rezultatele acestuia au ajuns în spațiul public înainte de data anunțată inițial și, în plus, membrii comisiei de concurs nu au fost specialiști în domeniul de activitate ale filarmonicii.

Practic, Lupeș contestă faptul că membrii comisiei de concurs nu ar fi respectat o clauză de confidențialitate. “Până la data de 08.03.2019 – data oficială a afișării rezultatului concursului, toate aspectele privitoare la etapa a doua a concursului, inclusiv rezultatul obținut de candidați, aveau caracter confidențial. Cu surprindere, subsemnatul am aflat rezultatul pe care l-am obținut la concurs, în data de 07.03.2019, deci înainte de data de 08.03.2019. În acest sens, atașez extras din publicația Turnul Sfatului, mai exact un print-screen de pe web-site-ul acestui cotidian din care rezultă că, la data de 7 martie 2019, ora 16:18, s-a publicat știrea având următorul titlu «Inedit. Ambii finaliști pentru șefia Filarmonicii sibiene au fost respinși»“, scrie Lupeș în contestația depusă la CJ Sibiu, în cursul zilei de luni. Faptul că rezultatele au fost diseminate în spațiul public înainte de ziua de 8 martie este unul din motivele pentru care Lupeș solicită reluarea procedurilor, care ar fi încălcat regulamentul concursului.

În afară de acest aspect, dirijorul bucureștean consideră că întregul concurs a fost viciat din cauza profilului membrilor comisiei de concurs. În acest sens, Lupeş invocă prevederile OUG 189/2008 care la articolul 16 prevede faptul că într-o comisie de concurs sunt desemnați “reprezentanţi ai autorităţii, în proporţie de o treime, şi din specialişti în domeniul de activitate al instituţiei, în proporţie de două treimi. ”Comisia de concurs NU a fost alcătuită din specialişti în domeniul de activitate al instituţiei filarmonicii. Comisia a desemnat ca şi membri ai Comisiei persoane cu atribuţii şi cunoştinţe din alte domenii publice, fără experienţă şi competenţă în evaluarea unor proiecte de management ale unei filarmonici. Desemnarea a fost făcută, cel mai probabil, ţinând cont de factori subiectivi, atât timp cât membrii nu deţineau unităţile specifice de măsură şi de interpretare a conţinutului proiectelor de management participante la concurs“, mai semnează Lupeș în contestația sa.

Comisia a fost formată din Adrian Tibu (directorul Teatrului Gong), Vlad Vasiu (consilier județean, președinte al Comisiei pentru cultură, învățământ, sport, culte, tinere și sport a CJ Sibiu) și Sergiu Olteanu (organizator de evenimente). Lupeș consideră că aceștia nu au putut “aprecia şi evalua temeinic dacă proiectul subsemnatului ar putea corespunde obiectivelor şi misiunii instituţiei“.

Prin urmare Cristian Lupeș contestă notele pe care le-a obținut și solicită reluarea concursului cu o altă componență a comisiei. “Necesitatea acestei contestații a apărut din dorința de a sprijini eforturile autorităților de a moderniza și a eficientiza actul de conducere și din dorința sinceră de a nu se mai crea confuzii în procesul de analiză și selecție a persoanelor care pot schimba în bine societatea. Erorile autorităților ne afectează pe toți și sunt plătite de cele mai multe ori cu costuri ridicate din banii contribuabililor, de data aceasta cei ai județului Sibiu. De asemenea, aceste erori pot avea consecințe umane grave și pot provoca persoanelor nedreptățite crize identitare“, declară Lupeș, ca urmare a depunerii acestei contestații.

Indiferent de rezultatul acestei contestații, concursul pentru șefia Filarmonicii sibiene pe următorii trei ani va fi reluat în decurs de 30 de zile. La primul concurs s-au înscris zece candidați. Patru au fost respinși din faza de evaluare a dosarelor. Alți patru au fost respinși în prima etapă, proiectele lor de management primind note sub minimul de șapte. Iar în cea de-a doua etapă – cea de susținere a proiectelor în cadrul unui interviu dat în fața comisiei de concurs – au fost respinși și finaliștii, Cristian Lupeș și, respectiv, Alexandru Chituță.

Citește și Concursul pentru Filarmonică: 6,66 cea mai mare notă, nimeni nu a fost admis. “Urez un călduros «La mulți ani!»“

 

Sursa foto: Facebook / Cristia Lupeș, credit Miluță Flueraș

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

George

Acum 3 ani

Buna contestația și deșteaptă, toți au comentat comisia și mai ales că Olteanu și Vasiu nu aveau ce căuta acolo, până la urmă nici Tibu nu a facut mare lucru, deși el ar fi trebuit pus președintele comisiei! Au rămas doi condidati foarte buni și nu a fost ales nimeni, oare cine se va înscrie la un nou concurs? Unul cu culoare galbena?! că acum in Sibiu Bibu e de al lor, Stroe e de al lor, Benchea la fel, Fotache la fel...Bojin era cu iubirea lui roșie! Poate că i a luat Câmpean pe nepregătite și nu a întrebat partidul, și nu au avut cum sa îl propulseze pe unul așa rapid, dar acum vor fi pregătiți! Pai și voi vreți după chestiunea de provincie pentru concursul la filarmonica, ăștia de la PNL să ajungă la București să ne conducă!? Halal
Raspunde

George

Acum 3 ani

Cei doi din cate știu nu sunt in niciun partid, sunt oameni întreprinzători in cultura și lucrează în domeniu și în instituții publice! Previziunea mea e alta: in cârdășia veche dintre Vasiu și Olteanu s a hotărât că unul din Grey Projects sau de ce nu din Transilvania Factory sa vina un membru, atunci sa vezi cum se scurg banii și să vezi atunci cum va plăti Filarmonica proiecte manageriatw de cei doi abonați la agenda culturală a Primariei cu nume predestinate de olteni: Sergiu Olteanu și Andrei Oltean. Incompetenta i a făcut să nu depună în primul tur sa aibă timp pentru al doilea. Și din toată chestia cine e sifonata Daniela Campean! Miza concursului banii! La Brukenthal nu le merge, la Astra nu, la Junii nu și atunci mai rămâne Filarmonica, ultima reduta! Treziți va!!!!
Raspunde

goguci

Acum 3 ani

Unde nu a mers? La Brukenthal, unde managerul a trecut prin toate partidele pe rand - PD - FDGR - PNL - PSD? Sau la Astra, muzeul, unde directorul are adeziune la PSD?
Raspunde

mioritza

Acum 3 ani

Total corect !!!
Raspunde

Cercul Mafiotilor

Acum 3 ani

Legătura: Vlad Vasiu - Sergiu Olteanu - Bogdan Brylyscki - Traian Deleanu, ce ușor s a suflat rezultatul! Cel care a decis rezultatul concursului Vlad Vasiu: pam pam. Sa nu cumva să apară Chituta sau Lupes și să ia mai multi bani prin Agenda culturală că ăștia sunt activi vor depune proiecte și le iau mau! Că ăștia nu lucrează, câștiga pâinea din evenimente și atât. Dar nu comentează nimeni că suntem la Sibiu, capitala lucrului bine mânuit!
Raspunde

tandarica de la gara mica

Acum 3 ani

Consiliul Judetean Sibiu, a considerat ca la partid merge si asa fara nici un specialist in comisie., daca ai culoare politica si esti membru nu mai ai nevoie de specializare, nu? Unde esti tu TEPES VLAD!
Raspunde

Andrei

Acum 3 ani

Vlade Vlade, iar ti-ai bagat codita?!?!?! nu iti mai ajungeau banutii din publicitate? Ai si tu putintica rabdare ca anu asta ai si doua alegeri electorale de unde poti mulge destul daca mai vb si cu nento Neagu !!!Lasa cultura pt cei ce au habar de ea si stiu sa se organizeze(Macar Razvan Pop avea decenta sa nu se amestece asa pe fata)!!!
Raspunde

Partidul devide

Acum 3 ani

Sondaj de opinie: ce ziceți un istoric care nu a făcut nimic la Sibiu și nici in postul de la primarie, postează doar poze, neavând nici un proiect cultural realizat poate sa fie un manager bun la Filarmonica?!
Raspunde

ghici ciuperca galbena

Acum 3 ani

Andrei, Razvan Pop nu s-a amestecat pe fata, cum bine ai mentionat, dar se va amesteca prin spate?? A anuntat ca isi va da demisia din Primarie (oricum nu a facut nimic acolo, dar nu il evaluzeaza nimeni) si unde va ramane, muritor de rand? Poate va avea grija partidul de el, si daca unu care lucreaza intr o institutie publica de cultura pe un post de management de proiecte si marketing si sa nu mai punem si asociatia nu e bun si unul care realizeaza proiecte la Bucuresti si conduce o orchestra nu e bun nici el, se va opta pentru Unicul si singurul (in)competent!?
Raspunde

justice

Acum 3 ani

se cauta un post in viitor de viceprimar, cine isi depunde candidatura? comisia va fi ca in justitie legata la ochi la citirea proiectelor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus