Duminică,
20.04.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Vecinii viitorului complex de locuințe propus lângă Gară critică proiectul. „Vor să obțină un profit cât mai mare. În loc de 13 case să fie construite maxim șase”. Proiectant: Se va amenaja o fostă incintă industrială

Vecinii viitorului complex de locuințe propus lângă Gară critică proiectul. „Vor să obțină un profit cât mai mare. În loc de 13 case să fie construite maxim șase”. Proiectant: Se va amenaja o fostă incintă industrială

Noul proiect imobiliar propus în zona Gării și la câțiva pași de complexul City Residence a fost criticat în cadrul consultării publice de către locuitorii din preajma amplasamentului. Astfel, o singură sesizare, semnată de mai mulți vecini*, a fost înregistrată la Primărie care se referă la planul unei societăți comerciale de construire a 13 unități locative pe un teren de 3178 mp.

Amintim că un proiect ce revede ridicarea a 13 locuințe imediat după liniile de cale ferată, în zona Gării și în apropierea complexului City Residence, a fost propus pentru consultare publică la Primărie în luna februarie 2024.

Beneficiarul proiectului este compania City Residence Construct SRL, care a anunțat intenția de a elabora un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru construirea de locuințe individuale pe strada Șerpuită, la nr. 36. Anunțul era însoțit de un memoriu justificativ, în care sunt oferite mai multe detalii cu privire la viitoarele locuințe, precum și o planșă cu posibilități de mobilare. 

Astfel, proiectul prevede dezvoltarea a 13 unități locative pe un teren de 3178 mp, cu accesul principal din strada Șerpuită. Zona este preponderent una de case, dar în care se mai găsesc o grădiniță, o vulcanizare, dar și câteva sedii de firmă. Conform descrierii din memoriul justificativ, amplasamentul este o parcelă de formă neregulată, fiind liber de construcții. Conform reglementărilor actuale, indicii urbanistici maxim admiși pentru această zonă sunt 30% pentru procentul de ocupare a terenului (POT) pentru parcelele mai mari de 350 mp și un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de maxim 1,2. Beneficiarul propune un POT de 30% și un CUT de 0,6. Cu alte cuvinte, regimul propus este parter + etaj, iar înălțimea clădirilor să nu depășească 10 m.

În document se mai menționează că vor fi prevăzute și 26 locuri de parcare, cu precizarea că „lotul va fi asigurat cu locuri de parcare în incinta proprie”.

Citește și: 13 case și 26 de locuri de parcare: consultare publică pentru un nou complex propus în zona Gării

Recent, Primăria a făcut public raportul consultării publice, în care este menționat conținutul sesizării primite din partea vecinilor viitorului complex, precum și răspunsul oferit de proiectant.

În sesizare semnatarii subliniază mai multe încălcări ale reglementărilor urbanistice, printre care amplasarea clădirilor, tipul de locuințe propus și impactul asupra infrastructurii și calității vieții. „Propunerea nu este corelată cu PUG-RLU Sibiu aferent UTR Lupeni_b și nu este compatibilă cu structura urbanistică și cu funcțiunea dominantă a zonei, având un impact agresiv asupra identității arhitecturale a zonei", scrie în sesizare.

Sesizarea evidențiază multiple preocupări cu privire la compatibilitatea și impactul acestui plan urbanistic de detaliu (PUD).

Cu referire la tipologia și densitatea construcțiilor, semnatarii observațiilor arată că propunerea de construire se referă mai degrabă la „locuințe semicolective”, ceea ce ar contrasta cu caracterul predominant unifamilial al zonei. Cu alte cuvinte, aceștia subliniază că în realitate proiectul nu propune locuințe individuale, ci un ansamblu de locuințe înșiruite, ceea ce va crește densitatea urbană și va afecta identitatea arhitecturală a zonei.

Aceștia mai arată că proiectul încalcă normele locale cu privire la distanțele față de aliniament și limitele laterale și posterioare ale parcelelor, precum și vorbesc despre nerespectarea distanței între clădiri: Proiectul propune clădiri lipite între ele fără să păstreze distanța minimă reglementată, ceea ce este văzut ca o încălcare gravă a normelor urbanistice.

Creșterea numărului de locuințe va genera o presiune suplimentară pe infrastructura existentă și va afecta calitatea vieții prin creșterea zgomotului, traficului și aglomerării, consideră autorii sesizării.

Aceștia solicită respingerea propunerii de dezvoltare pe baza considerentelor descrise, accentuând lipsa adecvării infrastructurii actuale pentru a susține dezvoltarea propusă: „Este de notorietate faptul că Zona Podului Gării are parte de blocaje zilnice de circulaţie, din cauza dezvoltării necontrolate a zonei Calea Guşteriţei, însă infrastructura de drumuri este aceeaşi, în timp de noile dezvoltări imobiliare propun un număr tot mai mare de unităţi locative, adică o aglomerare incompatibilă cu infrastructura existentă”.

În schimb, propun reconsiderarea numărului de unități locative, sugerând o reducere a acestora la 5-6 locuințe unifamiliale, pentru a alinia proiectul la caracterul zonei și la reglementările de urbanism existente. „În mod evident, singurul motiv pentru care se propune construirea unui număr mare de unităţi locative este acela de a le vinde, împreună cu cotaparte din teren, si de a obtine un profit cât mai mare, cu ignorarea disconfortului major produs locuitorilor din zonă, al aglomerării urbane şi al impactului negativ asupra calităţii vieţii”, concluzionează vecinii proiectului propus.

Rezumatul consultării publice conține și răspunsul acordat de proiectant.

Cu referire la tipologia locuințelor, proiectantul ține să explice că în zona UTR Lupeni_b există precedent pentru locuințe individuale, colective și semicolective, „amplasate izolat, cuplat sau chiar înșiruit”: „Tipul de locuire propus a fost agreat în cadrul Comisiei CTATU (Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism – n.n.) în urma a două ședințe în care documentația a fost analizată”.

În ceea ce privește amplasarea construcțiilor, este menționat că și acest aspect a fost discutat și agreat în cadrul ședințelor comisiei CTATU, optându-se pentru alinierea clădirilor noi cu cele existente pe Str. Șerpuită. Proiectantul vrea să asigure că noile propuneri nu vor aduce o „notă discordantă” în ansamblul zonei.

Referindu-se la locurile de parcare - 26 de locuri supraterane pentru 13 unități locative - proiectantul subliniază că acestea sunt planificate astfel încât să nu afecteze condițiile de locuire, cu ferestrele camerelor de locuit orientate astfel încât să evite disconfortul cauzat de proximitatea parcărilor: „Aceasta se realizează prin amplasarea tuturor ferestrelor camerelor de locuit (dormitoare, camere de zi) orientate spre sud opus locurilor de parcare, iar restul încăperilor (bucătărie, birou, baie şi holuri) spre nord”.

Proiectantul menționează în final că „propunerea urbanistică va amenaja în vederea locuirii o fostă incintă industrială rămasă liberă”.

*Erată - Inițial, în articol era menționat greșit faptul că sesizarea fost depusă de un vecin; de fapt, unul dintre semnatari ne-a atras atenția că era vorba despre o sesizare, dar semnată de mai mulți vecini, lucru care nu era clar din rezumatul consultării publice publicat de Primărie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Newman

Acum 11 luni

Credeti ca primaria se gandeste la confortul si bunastarea sibienilor.Tot ce face este impotriva cetatenilor.
Raspunde

Ovidiu

Acum 11 luni

Are dreptate omul. Uitați-vă la harta, 12 case înghesuite într-o zona răsfirata pana acum. Profitul vorbește.
Raspunde

Emila

Acum 11 luni

Da ce te ambalezi, ai tu bani să cumperi acolo?
Raspunde

Adi

Acum 11 luni

din cate se intelege, veciu' doreste sa cam moara capra vecinului, ca de ce sa construiasca si el ceva, ca oricum lui i bine si cu sobolani langa. Desi din articol rezulta faptul ca a fost emis raportul informarii si consultarii publicului, fara argumente legale si in afara termenului in care avea de adus argumente care puteau sau nu fi luate in considerare, turnul sfatului a considerat sa faca o stire dintr-o sesizare in REM. E cu taxa, campanie electorala, sau ambele?
Raspunde

Oups

Acum 11 luni

Ce-mi place asta cu vecinii care hotărăsc ce se întâmpla pe un teren care nu e al lor!! “Vor sa obțină un profit cât mai mare” - a declarat vecinul venit acum 40 de ani de la Alamor și fost lacatus la Independenta!!:)) Atâta timp cât proiectul respecta PUG ul și a fost avizat și aprobat, vecinul poate sa își spargă liniștit semințele in fata “cashii” și nu trebuie bagat in seama. Plebea când e băgată in seama devine foarte periculoasa, ei se cred îndreptățiții sa hotărască pe bunurile altora , reminiscente comuniste care trebuiesc eliminate. Lege proasta făcută pentru oameni la fel…
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@Oups

Acum 11 luni

Și dacă a venit acum 40 de ani din Alămor, care e problema? Trebuie sa fie sufocat de niste construcții aiurea că să-și umple unii buzunarele? Și cine a aprobat PUG-ului? Asta nu e o explicație având în vedere corupția de la toate nivelele!
Raspunde

Munteanu

Acum 11 luni

Unii nu se mai satura de bani! Bai, n-o să trăiți atât de mult cat să cheltuiți ce-ati acumulat prin șmecherii și furtișaguri! O sa va moștenească alții banii și-o să-i piardă în 2 timpi și 3 mișcări! De haram au venit, de haram se duc!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vectorial

Acum 11 luni

O sa fie o bomba sociala daca se aproba in forma actuala. Toata zona e cu nervii intinsi la maxim si daca primaria se face ca nu vede atunci inseamna ca e pe o mana cu asemenea asa zisi investitori imobiliari care de fapt sunt niste țepari fara scrupule!
Raspunde

@vectorial

Acum 11 luni

Extraordinar!! O sa fie o bomba socială ca nu va convine vouă ce se face pe un teren privat care nu e al vostru !! Aia care se vor muta vor sufoca zona, dar voi nu o sufocați??Sau voi aveți drepturi și alții nu? Voi sunteți mai egali decât alții in fata legii…romani ipocriți .. Legea e proasta ca va permite sa va băgați voi in seama pe bunurile altora!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@@Vectorial

Acum 11 luni

Se putea sa nu apara si justitiarul analfabet functional? Pai bai prieten cu neuronul in concediu si normal ca nu poti face pe terenul tau privat ce vrei tu daca ii impacteaza negativ pe cei din jur. Dar ma rog, incercam sa ii explicam unuia cu 4 clase cam cum stau lucrurile cu traiul intr-o comunitate. Pai daca tu vrei musai, faci si gratare in baia garsonierei tale ca esti proprietar nu? Ce daca dai foc la bloc!!! Vai de capul tau amaratule!
Raspunde

@@@Vectorial

Acum 11 luni

Ba poți să faci, ipocritule, nu trebuie să ții cont de țâfnele securiștilor și vechilor activiști la care le-a dat partidul case confiscate de la sași
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sdfsd

Acum 11 luni

pe acel spatiu mai mult de 6 case nu ar trebui sa fie facute ca sa fie aerisite, sa pastreze zona de case nu case insiruite si sa fie distanta intre ele sa nu bei cafeaua cu vecinul de langa direct de pe geam... NU ar trebuie aprobat acest PUD
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus