Joi,
23.05.2024
Innorat
Acum
13°C

Șeful Poliției Sibiu despre protecția mediului: Ne confruntăm cu o legislație lacunară. De aceea finalitatea anchetelor, de obicei, este fără trimitere în judecată

Șeful Poliției Sibiu despre protecția mediului: Ne confruntăm cu o legislație lacunară. De aceea finalitatea anchetelor, de obicei, este fără trimitere în judecată

Una dintre cele mai mari probleme cu care se ocupă polițiștii sibieni care au atribuții în domeniul protecției mediului și combaterea braconajului este chiar legislația ambiguă sau lacunară, care face uneori inutilă munca oamenilor legii și dă posibilitatea celor vinovați să scape.

Această concluzie a fost prezentată chiar de șeful Inspectoratului de Poliție al Județului, într-un raport oficial, prezentat public la ultima ședință a Colegiului Prefectural Sibiu.

”Au fost identificate trei probleme cu care ne confruntăm. Prima și cea mai importantă problemă cu care ne confruntăm este o legislație lacunară. Ne referim aici la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 92/2021- unde la art. 66 este prevăzută infracțiunea – “Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă următoarele fapte atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului ori asupra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii persoanelor nu poate fi neglijată”. Ori, aceasta este o condiție esențială ca fapta să constituie infracțiune, însă nu este specificat în actele normative în vigoare care reglementează acest domeniu care instituție este abilitată să constate acest aspect și modul în care se constată în mod neechivoc”, spune comisarul șef Tiberiu Ivancea.

Sibiul se confruntă cu grave probleme de mediu, presa semnalând apariția a zeci de tone de deșeuri, unele posibil periculoase, la marginea orașului. Pentru a-i pedepsi pe cei vinovați este nevoie de aplicarea clară a legii, ori tocmai acest aspect pare că lipsește: claritatea actului normativ.

”Aceeași situație o întâlnim și la art. 98 din OUG 195/2005 - privind protecția mediului, unde sunt prevăzute infracțiunile, unde există formularea: ”Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală”. Aici pe partea de viață sau sănătate umană pericolul se stabilește de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, însă în ceea ce privește viața și sănătatea animală sau vegetală nu este prevăzut care instituție se pronunță cu privire la pericol”, mai spune șeful Poliției.

”Finalitatea anchetelor, de obicei, este fără trimitere în judecată tocmai pentru că sunt prevăzute aceste sintagme într-un text de lege și nu are cine să constate fără echivoc aceste infracțiuni” a concluzionat Tiberiu Ivancea.

Pentru a înțelege mai bine la ce face referite șeful Poliției Sibiu, trebuie să știți că Inspectoratul de Poliție Sibiu are în subordine ”Serviciul Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase” care se ocupă atât cu combaterea braconajului, cât și cu protecția mediului.

Spre exemplu, în anul 2023 acest serviciu a efectuat 88 de controale, în urma cărora s-a dispus confiscarea a 931 kg deșeuri periculoase și aproximativ 20 tone deșeuri contaminate cu substanțe periculoase, constând în 41 autovehicule indisponibilizate scoase din uz. La acestea se adaugă 42 de tone de substanțe periculoase, plus 200 litri ulei uzat, pentru care s-au dispus măsuri de tratare sau eliminare totală. Pentru faptele descrise mai sus au fost întocmite 15 dosare penale și sunt cercetate 17 persoane.

Activitatea poliției este mult îngreunată și de lipsa laboratoarelor de specialitate ”acreditate pentru efectuarea de analize și constatări tehnico-stiințifice, cu privire la substanțele ce constituie obiecte și bunuri corp delict”.

”Un exemplu în acest sens este că pe partea de substanțe periculoase care afectează stratul de ozon, cum sunt agenții refrigeranți (hidrocluorofluoro carburi), în România nu există un Laborator care să-ți poată emite un document că în butelia sau recipientul X este sau a fost un agent refrigerant”, mai arată șeful Poliției în raportul citat.

Toate aceste probleme au fost transmise de conducerea IPJ Sibiu superiorilor din MAI.

Groapă de gunoi pe terenul primăriei, la marginea drumului care leagă Sibiul de Poplaca. Reacția Gărzii de Mediu

Poluare amplă pe malul Cibinului. Garda de Mediu anunță plângere penală

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 săptămână

Nu doar atat. Va confrutati cu toata crima organizata institutionala ( Parlament, Justitie, MAI, CCR, etc ) promovata si inscaunata in varfuil statului de gruparile mafiote PSD-PNL-UDMR pe criterii de performanta infractionala.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus