Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vizitat luni, 27 mai, ferma Baciu din comuna Marpod din Județul Sibiu. Familia de oieri reușește să își vândă produsele prin intermediul propriilor magazine în Piața Cibin, iar cel mai vândut produs este cotletul de berbecuț, scrie ziarul Agrointeligența.
Ferma Baciu are 1.700 de oi, dintre care 1.000 de ovine sunt mulse. Exploatația este situată în localitatea Marpod din județul Sibiu, iar viitorul afacerii sunt cei doi copii – un băiat și o fată, care urmează facultăți de profil agricol pentru a prelua și duce mai departe ce au început părinții.
„Produsele le valorificăm doar prin magazinele noastre”
Aflat în vizită la fermă, Ministrul Agriculturii, a aflat cum funcționează ferma din localitatea Marpod, de la tânărul Daniel Baciu, cel care duce mai departe tradiția oieritului.
„Avem un efectiv de 1.700 de oi-mamă din rasa preponderent Țurcană și am început să trecem pe Lacaune acum încet. Mai avem și aproximativ 100 de vaci din rasa Bălțată Românească, linia de carne și lucrăm 500 de hectare de teren din care 100 de hectare cultivate cu cereale pentru hrana animalelor. Avem miei la îngrășat, pe stabulație pe are îi finisăm pentru sacrificare și vânzare în magazinele proprii pe care le deținem în piața Cibin din Sibiu. Produsele le valorificăm doar prin magazinele noastre. Avem 300 de mieluțe fătate prin ianuarie-februarie pe care vrem să le oprim de prăsilă și încă 500 de capete tineret din care de asemenea vom opri, acolo sunt și Lacaune. Avem 1.000 de oi la muls pentru că din păcate atât ne permit oamenii, adică mai mult nu avem pe cine să aducem la muncă. Când înțarcă mieii avem 1.400-1.500 la muls dar nu ne permitem efectiv să mulgem atâtea și coborâm la 1.000 de capete”, i-a detaliat tânărul Daniel Baciu ministrului Agriculturii, potrivit Agrointeligența.
Cotletul de berbecuț, cel mai căutat produs
Produsul favorit al clienților a devenit, în ultimii ani, cotletul de berbecuț.
„În general cotletul (de berbecuț – n.r.) a început să se ceară, inclusiv avem clienți din partea restaurantelor care solicită de la magazinul nostru acest produs. La brânză am înregistrat Telemeaua de Sibiu IGP – Indicația geografică protejată și chiar încurajăm producătorii să procedeze la fel. Era bine să fi fost pe toată Transilvania dar este doar pe Sibiu. Încercăm să băgăm și rase specializate doar pe carne dar nu avem încă locurile necesare. Dar vom extinde magazinul și atunci vom produce și mai multă carne. Acolo vindem practic tot ce se obține de la oaie: urdă, caș, telemea, lapte și carne”, au mai spus producătorii.
Planurile fermei sunt să se extindă, mai ales că ambii copii au urmat studii în domeniul agronom. Fermierii caută noi soluții pentru a produce materie primă pentru magazinul din județul Sibiu, unde cererea este mare.
„Ne pregătim o nouă strategie să fete și vara o parte dintre oi, să avem miei. Vrem să ne și extindem pentru că avem doi copii care au urmat Facultatea de Agronomie. Pentru finisare colaborăm cu o fabrică de la Cornățel unde ne facem cerealele noastre, le ducem porumbul și grâul și ne dau produsul finit”, a dezvăluit seniorul familiei Baciu, Ioan Baciu.
Sursă foto: Agrointeligența
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: ministrul agriculturii oieri s , familia baciu marpod , oi marpod , oieri sibiu , Florin Barbu
Vizualizari: 5828
Ultimele comentarii
Acum 49 minute
Gil
Acum 1 oră
Eu
Acum 1 oră
Jhon
Acum 1 oră
Ghita de la Veteranii de Razboi
Acum 1 oră
Emil