Marţi,
05.11.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Iubim să ne petrecem timpul liber în Sibiu – proiectele administrației FDGR pentru următorii 4 ani

Iubim să ne petrecem timpul liber în Sibiu – proiectele administrației FDGR pentru următorii 4 ani

“Sibiul este un oraș în care ne place să trăim și să muncim, pentru că este funcțional și modern, pentru că oferă serviciile publice de care avem nevoie, dar și pentru faptul că este un loc frumos, în care ne relaxăm și ne simțim bine. Împreună cu echipa FDGR, vă propun noi proiecte care să continue să îmbunătățească oferta existentă și să dezvolte Sibiul timpului nostru liber. Proiectele propuse urmează o strategie și o viziune pe termen lung. Zona principală și tradițională de agrement a Sibiului era, până nu demult, Parcul Sub Arini – Pădurea Dumbrava. În ultimii ani, am creat Parcul Belvedere și am modernizat parcurile din Ștrand și Piața Cluj, am amenajat Complexul Lacul Binder, am modernizat Baia Populară, am construit un nou Stadion Municipal, o bază sportivă și un skate park lângă Piața Obor și astfel am creat noi puncte de interes pentru timp liber, în diverse zone ale orașului. Îmi doresc să continui să creez astfel de obiective de timp liber și propun sibienilor proiecte concrete pentru un viitor mandat pe care sper că mi-l vor acorda, prin votul lor”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Candidații la Consiliul Local, Paul Porr și Paul Mezei FOTO FDGR

Principalele proiecte propuse de administrația FDGR pentru următorii 4 ani:

Transformarea Dealului Gușteriței într-o zonă naturală amenajată pentru mișcare, pentru timp în familie și relaxare, prin două proiecte importante. Complexul Gușterland, la care lucrările vor începe în această lună, este cel mai mare proiect, care va transforma un teren neutilizat într-o atracție pentru sibienii care iubesc să petreacă timpul în aer liber și în natură. Anul viitor, sibienii vor avea aici un traseu pentru biciclete de peste 3 km, alei pentru plimbări, o sanie de vară în lungime de peste 1,5 km, o pârtie de schi pentru începători și 3 pârtii de tubing, linii de tiroliană pentru adulți și minitiroliene pentru cei mici. Pentru relaxare se vor crea foișoare de lemn, cu bănci și mese, iar lângă Turn va fi construită o terasă panoramică. Cei mici vor avea spațiul lor special în Gușterland, cu locuri de joacă și un turn de aventură special.

Turnul de joacă din complexul Gusterland

Pentru a completa amenajarea Dealului Gușteriței ca un nou punct de interes pentru timpul liber, am realizat deja un studiu de prefezabilitate pentru crearea unor poteci velo și pietonale pe dealurile Gușteriței. Practic, pe o suprafață de 1.000 hectare se vor amenaja trasee tematice velo și pietonale, care să aducă sibienii în natură, puse în valoare de acest proiect.

Coridoare verzi pentru relaxare în natură. Am identificat două suprafețe din zona străzilor Muncel – Oașa din cartierul Vasile Aaron și în cartierul Tineretului, care pot fi valorificate și utilizate de sibieni pentru relaxare în natură. În cele două locații propun amenajarea unor „coridoare verzi”, în care vom crea locuri de joacă pentru copii și animale, alei de promenadă, grădini senzoriale și de ploaie, terenuri de sport și spații pentru fitness, inclusiv prin amplasarea unui mobilier urban corespunzător. Malurile Văii Săpunului vor fi extinse și terasate, și se vor amenaja platforme de loisir. Și acest proiect l-am inițiat deja, fiind realizate studiul topografic și cel geologic, iar în lucru se află un studiu dendrologic și de biodiversitate.

Concept coridor verde Cartier Tineretului

Complex pentru natație pe Calea Poplăcii. Am pornit acest proiect pentru care avem un teren de peste 21 de hectare. Etapizat, vom amenaja aici un spațiu pentru mișcare în aer liber și agrement. Într-o primă etapă am programat construcția unui bazin olimpic acoperit, foarte necesar Sibiului. PUZ-ul pentru acest proiect este deja în lucru și îl voi prezenta în curând sibienilor.  

Revigorarea Parcului Sub Arini, a Parcului Cetății și a Parcului Astra sunt proiecte pe care le pregătim deja ca documentații și urmează să le implementăm. În Parcul Sub Arini scopul este acela de a pune în valoare mai bine cadrul natural deosebit, prin intervenții non-invazive, dar și de a-l amenaja mai bine pentru a fi mai atractiv, inclusiv pentru diverse activități în natură. Vom revigora și vegetația și îl vom dota cu mobilier urban nou. În Parcul Astra vom pune în valoare vechiul zid al cetății, descoperit cu ocazia diagnozei arheologice, statuile vor fi curățate, fântâna va fi modernizată, iar aleile le vom pava cu piatră naturală - pentru a menționa doar câteva dintre intervențiile care vor transforma acest parc și îl vor face cu siguranță mai atractiv pentru sibieni.

 Plan amenajare Parcul Astra

În Parcul Cetății se vor crea noi alei, iar cele existente vor fi reamenajate cu materiale naturale, vor fi create alveole de relaxare cu bănci smart și deosebite ca design, iar iluminatul va fi îmbunătățit.

Propun să continuăm crearea de piste sigure pentru biciclete pentru deplasarea în oraș, dar și pentru mișcare și agrement. Astfel, am inclus pe listă continuarea amenajării malurilor Cibinului, în amonte și aval de tronsonul deja dat în folosință, foarte apreciat de către bicicliști. Un alt proiect important pentru continuitatea rețelei existente este pista pe care o vom crea pe str. Th. Aman, dar vom amenaja infrastructură pentru deplasarea pe bicicletă peste tot acolo unde spațiul permite. Sibiul este un oraș bike-friendly. 

 Plan amenajare pistă de biciclete pe str. Th. Aman

Și pentru că Sibiul este un oraș viu și datorită evenimentelor care au loc în spațiul public, propun să continuăm să oferim suport financiar instituțiilor de cultură și operatorilor privați care organizează astfel de evenimente culturale și sportive, punând mai mare accent pe aprecierea de care acestea se bucură din partea publicului. În acest domeniu, sunt programate și investiții la Fabrica de Cultură dar și un proiect major, pe termen lung, și anume construcția Centrului pentru spectacole și conferințe.  

Printre proiectele propuse se numără și crearea unui patinoar artificial, pe care știu că sibienii și-l doresc, precum și continuarea amenajării de locuri de joacă și zone de odihnă în cartiere și modernizarea terenurilor de sport din curțile unităților de învățământ, care vor fi deschise sibienilor, după cursuri.

Sibiul se îndreaptă în direcția bună și în acest domeniu. O știu sibienii și o spun și specialiștii. Pentru toate proiectele realizate, Sibiul a fost remarcat la nivel național ca exemplu de bună practică. În 2018 Asociația Română pentru Smart City a distins orașul nostru ca locație Smart Living. În 2019, Ambasada Franței, Camera Franceză de Comerț și Industrie din România, Institutul Francez și Business France au premiat Sibiul pentru proiectul de reconversie a Lacului Binder și transformarea acestuia într-un obiectiv pentru sport și agrement, considerându-l un exemplu de dezvoltare durabilă, prin reconversie.

Pentru că iubim Sibiul timpului nostru liber, vă propun să continuăm împreună să îl dezvoltăm! 

Publicat la Comanda Forumului Democrat al Germanilor din România – organizația județeană Sibiu, cod AEP 23240044

Concept coridor verde cartierul Vasile Aaron

Plan amenajare fântână Parcul Astra

Plan amenajare Parcul Astra 

Plan amenajare Parcul Cetății 2

Plan amenajare Parcul Cetății

Plan amenajare Parcul Sub Arini 

Plan amenajare Parcul Sub Arini 

Plan amenajare Parcul Sub Arini 

Proiectul complexului Gușterland 

Proiectul complexului Gușterland 

Proiectul complexului Gușterland

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3024

Sus