Miercuri,
19.06.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Încă un concert anulat cu scandal la Filarmonică, de data aceasta „internațional”. Sindicatul și conducerea se acuză reciproc

Încă un concert anulat cu scandal la Filarmonică, de data aceasta „internațional”. Sindicatul și conducerea se acuză reciproc

Tensiunile dintre cele două tabere în care s-a împărțit colectivul Filarmonicii de Stat Sibiu au dus la anularea concertului simfonic programat joi seara și dedicat Zilei naționale a Italiei.

Ambele tabere asigură publicul de „importanța deosebită” a evenimentului programat mâine seara și ambele se arată revoltate de reacțiile celorlalți.

„Concertul simfonic de joi, 6 iunie, ar fi trebuit să aibă o însemnătate deosebită, fiind dedicat Zilei Naționale a Italiei. Cu toate acestea – sau tocmai din acest motiv – membrii de sindicat care nu erau distribuiți în această săptămână au găsit de cuviință să ocupe scena și să nu permită accesul muzicienilor colaboratori, care au fost contractați conform legii pentru a suplimenta componența orchestrei. În prezența dirijorului invitat și a propriilor colegi consternați de această situație, sindicaliștii au blocat desfășurarea repetițiilor, au contestat distribuția întocmită cu acordul managerului de către Biroul Artistic, au cerut plecarea colaboratorilor, au adresat jigniri colegilor și au refuzat să coboare de pe scena pe care nu aveau ce căuta în această săptămână. După mai multe încercări de a restabili ordinea, dirijorul Alessandro Crudele a decis că nu își poate asuma un act artistic de calitate în aceste condiții. Repetițiile de astăzi, cele de mâine și concertul simfonic au fost anulate, motiv pentru care adresăm scuze publicului afectat din nou de lipsa de responsabilitate și de scrupule a conducerii SAIFS”, este varianta transmisă de conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu, în fruntea căreia se află Cristian Lupeș.

Comunicatul publicat pe site-ul instituției include și o declarație a lui Lupeș, care vorbește despre planurile sindicaliștilor din instituției, planuri care includ „prăbușirea performanței și, desigur, compromiterea managerului”. „După ce a sabotat concertele importante din 8 și 29 februarie, organizate în colaborare cu structuri culturale și diplomatice din Luxemburg, respectiv Japonia, acum a venit rândul Italiei, fiindcă pe 6 iunie, cu un dirijor italian și un program alcătuit din lucrări ale unor mari compozitori italieni, aveam să dedicăm concertul simfonic Zilei Naționale a Italiei”, transmite Lupeș.

„Ce urmăriți, de fapt, domnule manager?”

De cealaltă parte, reprezentanții Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu spun că a fost vorba de o grevă legală. „După zeci de ani în care instituția noastră a oferit excelență, astăzi la Filarmonica de Stat din Sibiu se întâmplă lucruri fără precedent, de o gravitate extremă!  În această săptămână Filarmonica de Stat din Sibiu avea programat un eveniment de o importanță deosebită: concert de ziua națională a Italiei! Managerul instituției, incapabil sa gestioneze situațiile tensionate pe care singur le generează, în această săptămână a ales iar să fie absent din instituție, fiind implicat într-un proiect personal în alt oraș! În prealabil, Cristian Lupeș a creat noi premise pentru ca un nou conflict sa aibă loc în această săptămână, prin înlocuirea fără justificare a 5 instrumentiști din componența orchestrei cu colaboratori externi, pentru concertul de ziua națională a Italiei. Inițial Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu (SAIFS) a dorit sa se abțină din a face grevă în această săptămână tocmai pentru ca evenimentul organizat de ziua națională a Italiei să decurgă în condiții normale și sa nu fie perturbat de factori externi. Analizând însă atitudinea managerului care a pus interesele personale mai presus de orice și pentru a veni în sprijinul celor 5 instrumentiști eliminați fără motiv din activități, SAIFS a anunțat marți, 4 iunie 2024 greva de avertisment, încadrându-se astfel în prevederile legale. 

Dorind sa minimalizeze impactul, importanța grevei și, pe cât posibil aceasta să treacă neobservată, deși toate condițiile pentru desfășurarea concertului erau optime (orchestra cu program simfonic aprofundat/dirijor), managerul a ales unilateral să anuleze pur si simplu repetițiile aferente și implicit concertul de ziua națională a Italiei!   

Prin minciună, omisiune, jumătăți de adevăruri managerul încearcă acum manipularea opiniei publice cu dezinformări grosolane pentru a da vina în totalitate pe SAIFS pentru aceasta situație”, este varianta sindicaliștilor, transmisă printr-un comunicat de presă.

Comunicat care se încheie cu o listă de cinci întrebări transmise lui Cristian Lupeș.

„Oare acesta a fost planul de la bun început?; Își creează situații pentru a justifica noi concedieri abuzive sau ce urmărește?; Dorește să dezmembreze cu totul această orchestră care pe viitor să poată funcționa doar cu colaboratori externi? Merită să se folosească de tot felul de tertipuri, cele mai josnice, pentru a denigra artiști care de zeci de ani fac cinste și onoare prin prestația lor, vieții culturale a Sibiului? Ce urmăriți, de fapt, domnule manager?”, sunt întrebările sindicaliștilor.

Citește și Bătaie de joc la Filarmonică: au anulat concertul, cu sala plină, la ora la care trebuia să înceapă

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Hindemith

Acum 1 săptămână

Nu înțeleg ceva - unii angajati nu au fost chemați la munca dar s-au adus zilieri pentru suplimentarea orchestrei? Pe banii cui?Managerul e cumva susținut de președinta CJ? Ca are aceleași apucături-demagogie și ipocrizie!
Raspunde

Pol-Pot

Acum 1 săptămână

Urmărind parcursul profesional al managerului - a repetat concursul pana a reușit sa ia nota 6, apoi faptul ca, deși e dirijor, nu mai e acceptat nici macar la instituția pe care "o conduce", nu putem avea așteptări mai mari. Uimitoare e rezistenta angajatilor în fata presiunilor și denigrarilor din partea managerului susținut de politic. Dacă patroana și sustinatoatea Daniela Campean pierde scaunul, managerul va fugi cu basca in mana ca Bokor la PSD?
Raspunde

Patricia

Acum 1 săptămână

Ca spectator pot spune ca de când s-a împărțit orchestră în doua am observat ca la Brukenthal nivelul este extraordinar de ridicat. Iar cei rămași la Thalia alături de colaraboratori suna a orchestra de amatori. Pe ce criterii s-a făcut împărțirea? Pe ce considerente și din bugetul cui se aduc colaboratori pe scena în timp ce angajații "nu sunt distribuiti"?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Amn114

Acum 1 săptămână

Tupeul acestor abonați la bugetul firav al României este pur și simplu incredibil. Se vede că toată viața doar au primit de la Stat, fiind obișnuiți să muncească efectiv odată pe săptămână și să încaseze salarii nesimțite. S-ar putea oare ca un grup de angajați de la Renault, de la Amazon, de la Siemens, de la orice întreprindere sănătoasă și viabilă să facă grevă, să saboteze producția până când este schimbat directorul, că așa vor ei? S-ar putea așa ceva în lumea celor care chiar muncesc? Răspunsul este evident: NU. Dar uite că dacă nu se poate în lumea furnicilor, în lumea paralelă a greierilor totul este posibil. Ce așteaptă managerul pentru a le desface contractul de muncă greierilor? Dacă sunt atât de buni și de nemaipomeniți cum se cred, pot să cânte și pe la nunți, că nu-i nicio rușine - ar face un ban cinstit probabil pentru prima dată în viață
Raspunde

@amn14

Acum 1 săptămână

După cum a zis șefa ta- "părerea ta nu contiază". Asa ca ia-l pe acidutzu de mână și mergi și cântă la altă masă maneaua managerului. Știm pe banii cui scrii aici. Lasă oamenii sa facă ceea ce au dreptul și nu mai susține ilegalitatile managerului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Corina Dan

Acum 1 săptămână

Se va termina cu sindicatul asta si cu bataia de joc la adresa cetatenilor, cat de curand.
Raspunde

@ corina dan verginica ale...

Acum 1 săptămână

Câtă demagogie.... De fapt, se va termina cu cariera de manager a celui ce generează bătaia de joc. Cariera de dirijor e gata de demult. Vezi la ce nivel stelar este in concertul dirijat cu orchestra sateasca din USA https://www.youtube.com/watch?v=k-T0cJJSpQ8. De asemenea - palmaresul de manager este descris aici https://alelulupes.wordpress.com/de-ras/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus