Deputatul sibian Bogdan Trif împreună cu consilierii județeni PSD se declară împotriva concedierilor de la Filarmonica de Stat din Sibiu și o acuză pe Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean (CJ) Sibiu de „apucături comunisto - pedeliste”. „În niciun caz soluția nu este o concediere colectivă, îmbrăcată sub forma unei reorganizări,” spune Trif, într-o postare pe pagina de Facebook. Acesta vorbește și de presiuni făcute „din exterior” asupra consilierilor PSD, ca să voteze proiectul.
Trif și consilierii județeni PSD s-au întâlnt joi cu Monica Florescu, liderul Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat (SAIFS) Sibiu și cu George Petrache, liderul Blocului Național Sindical (BNS) - Filiala Sibiu.
Deputatul PSD consideră că ceea ce a încercat să facă președinta Consiliului Județean Sibiu este „aberant”, „doar pentru că a fost deranjată de un protest, întemeiat sau nu, și anume să dea afară, la propriu, un număr important de oameni din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu”. Trif o acuză pe Cîmpean că nu a bugetat banii pentru salarii și a pus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre de Consiliu Județean prin care să concedieze un număr mare de muzicieni și tocmai pe aceia care au fost lideri de sindicat și care au început protestele.
„Îi cerem să înceteze cu aceste apucături comunisto-pedeliste - care speram să fi apus o dată cu înscrierea în PNL - prin care oricine avea o altă opinie era dat afară nu doar el, ci toate rudele sale care lucrau în diverse instituții, astfel încât să știe toți de frică și să ia aminte ca altădată să nu mai îndrăznească să aibă o altă opinie decât șeful sau șefa. Să se gândească doamna președintă că acei oameni au familii, au copii acasă care trebuie hrăniți și, nu în ultimul rând, au o carieră pentru care s-au pregătit și au muncit ani de-a rândul. Când ești într-o astfel de poziție, trebuie în primul rând să fii om, un om cu suflet și un bun manager, care găsește soluții, nu care ia măsuri lipsite de orice logică și empatie. Dacă cineva din cadrul Filarmonicii a greșit, sunt legi în vigoare și se pot lua măsuri punctuale, în niciun caz soluția nu este o concediere colectivă, îmbrăcată sub forma unei reorganizări,” declară deputatul sibian.
Consilierii județeni ai PSDS nu au cedat presiunilor făcute „din exterior” și nu au votat pentru proiectul care în cele din urmă a fost retras, temporar, de pe ordinea de zi a ședinței de joi, mai spune Trif.
”În calitate de membru al Comisiei pentru Cultură, Învățământ, Culte, Tineret și Sport, din partea PSD, am votat împotriva proiectului de hotărâre privind reorganizarea Filarmonicii de Stat Sibiu, deoarece nu am fost convins de motivele privind necesitatea și oportunitatea modificărilor propuse. Nu cred că reducerea numărului de artiști instrumentiști din Filarmonica Sibiu este cheia rezolvării problemelor cu care se confruntă Filarmonica. Consider că rațiunea și dialogul sincer între părți pot aduce soluția de rezolvare a conflictului, iar ca social-democrat susțin permanent dialogul și nu starea conflictuală”, a explicat Marius Novac, în cadrul întâlnirii.
Consilierii PSD au anunțat că vor vota și în plen în același mod, motiv pentru care președinta Consiliului Județean a retras proiectul de pe ordinea de zi, pentru a nu pica la vot, spun consilierii județeni ai PSD.
Crearea comisiei speciale care să analizeze situația este doar o încercare de a câștiga timp și de a atrage bunăvoința altor consilieri de la alte partide, mai consideră cei de la PSD, voturi de care președinta CJ are nevoie pentru a face majoritatea, „pentru a duce la bun sfârșit planul de a lăsa fără loc de muncă niște oameni care au dus greul când Sibiul a organizat evenimente culturale de mare anvergură”.
”În fața unei reorganizări care pune în pericol nu doar viața profesională și personală a unor artiști valoroși, ci chiar integritatea unui întreg domeniu cultural, ne bucurăm de deschiderea spre dialog pentru normalizarea situației în cel mai scurt timp. SAIFS este deschis dialogului, cu implicarea unor negociatori independenți din lumea muzicală. Scopul: semnarea Contractului Colectiv de Muncă – pentru ca vocea artiștilor să fie ascultată, iar muzica să continue într-un Sibiu al culturii, nu al tăcerii impuse”, a declarat Monica Florescu, potrivit relatării celor de la PSD.
”Considerăm că dialogul social real și echilibrat este cheia rezolvării situațiilor conflictuale, în niciun caz eliminarea din ecuație a membrilor de sindicat”, a spus și liderul BNS – Filiala Sibiu.
Context
Proiectul de reorganizare a Filarmonicii de Stat Sibiu, în care principala modificare era desființarea a nouă posturi ocupate de sindicaliștii care protestează de mai bine de doi ani, a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Sibiu de joi.
Decizia vine după ce – în urma introducerii proiectului în discuție pe ordinea de zi a ședinței CJ de joi – în spațiul public au apărut numeroase reacții atât pro, cât și contra. Pentru ca acest proiect să fie aprobat era nevoie de 17 voturi „pentru”, în contextul în care liberalii au 11 voturi (cu tot cu cel al președintei CJ Sibiu), PSD – 8, FDGR – 5, AUR – 4, USR – 2, iar FD și PMP, câte unul.
Dintre formațiunile politice care și-au exprimat până acum poziția sunt reprezentanții AUR Sibiu, care au anunțat că se vor împotrivi proiectului.
„Filarmonica de Stat din Sibiu se pregătește să concedieze nouă instrumentiști, oameni care dau viață muzicii și reprezintă esența oricărei instituții de cultură. Însă, în același timp, conducerea Filarmonicii intenționează să înființeze nouă posturi în zona administrativă. Așadar, în loc să susținem actul artistic, realocăm fonduri către birocrație. Considerăm această decizie nu doar lipsită de logică, ci profund nedreaptă. După consultări cu reprezentanții sindicatului și cu consilierii noștri județeni, AUR Sibiu se opune ferm acestui proiect de reorganizare. Este inacceptabil să distrugi exact ceea ce definește o filarmonică, muzicienii, și să justifici acest lucru printr-o «optimizare» care, în fapt, favorizează politizarea și supraîncărcarea aparatului administrativ”, au scris cei de la AUR Sibiu pe pagina lor de Facebook.
Conducerea CJ Sibiu spune că mai ales noii consilieri județeni trebuie informați despre situația reală de la Filarmonică. „Este nevoie de timp pentru a demonta minciunile și dezinformările propagate în ultimele zile. Nu putem permite ca o temă atât de importantă, precum funcționarea unei instituții culturale, să fie deturnată de discursuri subiective, dar și lipsite de documentare unele dintre ele, sau de interese sindicale care nu reflectă realitatea. Pentru ca toți consilierii județeni – și mai ales cei aflați la început de mandat – să poată vota în deplină cunoștință de cauză, vom propune în cadrul ședinței de mâine constituirea unei comisii speciale formate din câte un reprezentant al fiecărui grup politic din Consiliul Județean”, se arata într-un comunicat transmis de conducerea CJ Sibiu joi.
Comisia care urmează a fi înființată va avea 20 de zile pentru a discuta cu toate părțile implicate, dar și pentru a studia documente. În plus, conducerea CJ Sibiu anunță că va organiza și o conferință de presă în care va „prezenta public poziția Consiliului Județean și motivațiile care stau la baza propunerii de reorganizare”.
Foto: Bogdan Trif / Facebook
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: PSD sibiu concedieri filarmoni , greve filarmonica , trif o ataca pe cimpean , conflict filarmonica , Bogdan Trif , Filarmonica de Stat Sibiu
Vizualizari: 3504
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
Toma
Acum 10 ore
Ceplinschi
Acum 11 ore
Ion
Acum 12 ore
@Hermannstadt