Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Numărul urșilor a crescut în Sibiu cu aproape 30% în ultimii 5 ani. Sunt peste 1200. ”Un optim ar fi în jur de 500, 500 și ceva...”

Numărul urșilor a crescut în Sibiu cu aproape 30% în ultimii 5 ani. Sunt peste 1200. ”Un optim ar fi în jur de 500, 500 și ceva...”

1.236 de urși trăiesc în județul Sibiu, conform datelor Agenției de Protecție a Mediului (APM) Sibiu, aproximtiv 15% din populația de urși din întreaga țară.

Conform specialiștilor APM, în urma recensământului din acest an a reieșit că pe teritoriul județului trăiesc 1.236 de urși, în creștere cu 38,9%, față de datele din 2019.

Din estimarea făcută atunci reieșea că sunt în județ 878 de urși, iar anul următor numărul a crescut la 926.

„Aceasta nu este o cifră precisă, nimeni nu știe cu exactitate câți sunt, dar ne bazăm pe informațiile furnizate de gestionarii fondurilor de vânătoare, care împreună cu specialiștii în biodiversitate și protecția mediului participă fizic pe teren la aceste evaluări”, explica ing. Ciprian Simulescu, directorul APM Sibiu, anul trecut.

Întrebat într-o ședință a Consiliului Prefectural câți urși ar trebui să avem pentru o dezvoltare sănătoasă a speciei, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu a spus că aproximativ jumătate. ”Un optim ar fi în jur de 500, 500 și ceva...” a fost de părere Ciprian Simulescu.

În anul 2014 în județul Sibiu aveam un efectiv de urși de 512 exemplare, numărul lor crescând la 656 în anul 2016, 878 în anul 2019 și ajungând până la 1166 în anul 2023. Această creștere nu poate fi comparată cu nicio altă specie protejată din județul Sibiu, graficele realizate de APM Sibiu relevând diferențe majore între numărul de urși, lupi sau râși.

Creșterea semnificativă după anul 2016 vine în contextul în care acela a fost anul în care s-a interzis vânătoarea la urs.

În 2023 au fost emise documentele necesare de autorități pentru împușcarea a zece urși, însă în două cazuri animalul nu a mai fost găsit. Un singur exemplar a fost relocat și acela nu foarte departe.

”8 din 10 au fost împușcați, din cota care a fost alocată de ministrul mediului care a elaborat un ordin de ministru în 2023. Relocări au fost într-o singură situație, dar nu de pe un fond de vânătoare în altul, ci doar în interiorul aceluiași fond. Pentru 2024 așteptăm ordinul de ministru”, a mai precizat Ciprian Simulescu.

În 2023 s-au înregistrat 201 pagube provocate de urși.

”Începând cu anul 2023 evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice culturilor agricole și animalelor domestice s-a realizat de către o comisie constituită conform H.G. nr. 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în Anexele la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Drept urmare, în anul 2023 s-a participat doar la pagubele produse de speciile protejate”, precizează oficialii APM Sibiu, în raportul citat.

Conform deciziilor emise de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, cuantumul despăgubirilor pentru pagubele produse de exemplare din speciile protejate este de 969.567,96 lei, dintre care pentru urs – 902.261,66 lei și pentru lup – 66.106,30 lei.

Analize pe bază de ADN

În luna aprilie, ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunța că se va încheia în curând recensământul urșilor bruni din România. Se fac analize pe bază de ADN, spunea ministrul Mediului.

Guvernul a cerut recomandări de la Comisia Europeană privind măsurile pe care ar trebui să le ia în cazul urșilor care ajung în localități – și atacă animale și oameni.

„În urmă cu câteva zile am fost la Institutul de cercetare din Brașov și am văzut cum cercetătorii lucrează în timp real la secvențierea ADN-ului populației de urs brun din România. În această primăvară vom termina acel celebru recensământ”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În aprilie anul trecut, Ministerul Mediului anunța că avem în țară între 7500 și 8000 de exemplare de urs brun. Un calcul făcut pe baza creșterii medii anuale din Uniunea Europeană, de puțin peste un procent anual. Cum multe localități sunt atacate de urși, ministrul actual, Mircea Fechet, spune că se vor pregăti măsuri de protecție a respectivelor zone.

Urșii, punct de atracție pe Transfăgărășan

Populațiile tot mai mari de urși fac ca pe lângă distrugerile semnalate în mai multe gospodării din județ, aceștia să devină puncte de atracție turistică.

O astfel de situație se petrece pe Transfăgărășan, acolo unde pe timpul verii apar sute de poze pe paginile de socializare cu urși în apropierea turiștilor.

Direcţia Regionala de Drumuri şi Poduri (DRDP) Brașov a anunţat săptămâna trecută redeschidere traficul auto pe Transfăgărășan, însă imediat s-a făcut precizarea legată de urși: nu-I mai hrăniți. 

Drumarii le-au cerut şoferilor să circule cu atenţie, mai ales având în vedere că anul acesta a crescut numărul urşilor care se deplasează şi chiar staţionează pe partea carosabilă.

Directorul general al CNAIR, Cristian Pistola făcut la rândul său apel către turiști să nu hrănească urșii din zonă.

”În cazul unor fenomene meteorologice nefavorabile drumul va fi închis temporar până când vremea va permite redeschiderea drumului în condiţii de siguranţă. Fac apel din nou apel la cei care tranzitează Transfăgărăşanul să nu încerce să hrănească urşii care staţionează în zona drumului pentru a nu provoca reacţii periculoase din partea acestora”, a transmis, la rândul său, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4988

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Adina

Acum 1 lună

Felicitări pentru articol! Întrebarea ar fi cum a ajuns domnul la numarul 500? Județul Sibiu are doar în extremitatea sudică munți. Din păduri s-a tăiat sistematic. Mă gândesc că nu vrea sa spună că ar trebui sa rămână toți la munte că nici nu ar avea loc toți, masculii de talie mare avand nevoie de un teritoriu mare. Dacă e să trăiască urși pe lângă toate comunele județului, cum vine matematica? Sibiul are vreo 50 de comune. 500 ÷ 50 = 10. Adică 10 urși de comună?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Trist. In tot vestul Europei nu sunt nici jumatate din ursii de la noi din judet. De ce nu-i iau si ei? Unde e solidaritatea europeana?
Raspunde

Alex

Acum 1 lună

Sunt diferente mari intre numerele celor de la APM Sibiu si celor de la Conservation Carpathia, nu cred ca sunt 1200 dar nici 283 cat zic ceilalti. Mergand frecvent pe munte si traind mai mult de 40 de ani intr-o localitate de munte pot face niste comparatii. Cei drept de vreo 5-10 ani incoace sunt tot mai multi ursi, si nu merge vrajeala ca s-au taiat padurile ca nu s-au taiat atat de multe incat sa iasa de acolo cateva sute de ursi. Consider ca ar trebui lasat vanatul la urs pentru o perioada iar dupa aceea sa fie iar oprit cum este acum.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Nu ne mai putem plimba in siguranta in natura pt ca ursii au pus stapanire pe judetul nostru. Cine plateste impozite, ei sau noi? La ce sunt bune autoritatile ? 15% din ursii din Romania, pe 2% din teritoriu? Sa-i adune si sa-i imprastie prin alte locuri. Ca de mancare se gaseste peste tot pentru ei. De fructe, legume, iarba si caprioare e plina tara asta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

@*****@ Ia zi de câte ori te-ai întâlnit tu cu ursul! Las-o jos că măcăne.

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit)

Raspunde

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Nu este legal sa omori câini sau urși, dar e legal să îți omori copiii nenascuti. Cam astea sunt vremurile. Așteptăm plata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Pericolul real pentru populatia din Sibiu si din Romania este inmultirea familiilor criminalilor PNL-PSD, nu inmultirea ursilor. https://explorersweb.com/ive-been-attacked-by-a-bear-and-i-still-choose-the-bear/
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vanatoarea e perimata si ... tratabila la dr. specialist

Acum 1 lună

iar le e sete de sange vanatorilor si publica articole la comanda, doar, doar pare uciderea animalelor mai putin bolnavicioasa decat e. NU e 100% bolnaviciune sa impusti de ex. o caprioara sau capra neagra (pt mancare sau trofeu) sau etc. cand exista mancare in magazin ?
Raspunde

Dd

Acum 1 lună

Numarul acesta e exagerat! Probabil sa convinga statul sa dea liber la impuscat! Nu au unde sa traiasca in jud Sibiu atatia ursi. Eu merg des pe munti si nu sunt atatea urme. Daca iei harta si teritoriile aferente localitatilor, nu aduni atatia ursi...
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Numara-i tu si zi-ne cati sunt. Ca asa nu mai facem nimic.
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

Idioți! Ursul protejat iar copilul să aibă noroc. Nu știu ce fel de tragedii trebuie sa avem sa rezolvam aceasta problema. Sunt zone în care copiilor le e interzis să iasă din curți ca animalul este protejat. Nu e normal
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Copiii sunt bine violati si maltratati de judecatoarea pedofilo-masochista promovata in varful mafiei justitiei de catre infractorii PNL-PSD. https://www.declic.ro/savonea-a-lasat-liber-un-violator/
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Newman

Acum 1 lună

De fapt a crescut in Sibiu numarul papagalilor.Asta se vede dupa alegeri!
Raspunde

Tropper

Acum 1 lună

Dacă un urs e ucis , pentru a te apăra costul e 40 000 euro . Daca un om e ucis de urs, familia e despagubită cu 20 000 euro. E adevărat? Auzisem această poveste. O fi bine... o fi rău...? O fi adevărat? Știe careva?
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

APM ar trebui dată în judecată pentru falsificarea cifrelor. Este un inventar umflat vizibil pentru a le ridica mingea la fileu vânătorilor, mulți dintre ei cu afaceri de turism cinegetic, care aduc bogătani din străinătate să împuște urși pe care în țările lor i-au exterminat de zeci de ani. Prin această manevră APM sabotează chiar scopul pentru care a fost înființată.
Raspunde

Layne

Acum 4 săptămâni

Asking questions are iin fact fastidious thing if you aare not understandjng nything fully, however this article provides good understanding yet. https://Www.Waste-Ndc.pro/community/profile/tressa79906983/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus