Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

O nouă carte veche, datând din 1492, poate fi văzută în Palatul Brukenthal din Piața Mare

O nouă carte veche, datând din 1492, poate fi văzută în Palatul Brukenthal din Piața Mare

Cartea conține scrierile lui Virgiliu (70-19 î.e.n.) și punerea ei valoare face parte din proiectul Muzeului Național Brukenthal susținut de Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului INP, care urmărește promovarea celor 422 de incunabule aflate în colecția Bibliotecii Brukenthal.

Printre autorii antici cei mai citiți în Epoca Modernă se numără Virgiliu (70-19 î.e.n.). De la descrierile idilice, tragice și didactice ale lumii rurale din ale sale Bucolice și Georgice la eroismul elogiat în Eneida, operele acestui poet roman au fost mult timp o prezență comună pe piața europeană a cărții și implicit în bibliotecile private din acele vremuri.

Samuel von Brukenthal a avut în biblioteca lui circa 30 de ediții cu operele anticului. Majoritatea au fost tipărite în secolul al XVIII-lea în orașe precum Amsterdam (1746), Paris (1760, 1767), Roma (1763), Leipzig (1788, 1789) și Birmingham (1757), această din urmă ediție ˝îmbrăcată˝ de Samuel von Brukenthal în coperți din piele fin prelucrată, pe care baronul a ținut să-și ștanțeze și blazonul.

Însă cea mai veche carte cu opera lui Virgiliu pe care a avut-o Samuel von Brukenthal, încă dinainte de anul 1780, este o ediție apărută la Nürnberg în 1492. De dimensiuni medii, cu o inițială iluminată (aurită) colorată în nuanțe roșii, verzi și albastre puternice, ea a fost tipărită de unul dintre magnații pieței de carte din Germania acelor vremuri, Anton Koberger. Mult mai târziu, în secolul al XVIII-lea, exemplarul lui Brukenthal a căpătat și o frumoasă copertă din piele marmorată, cu ornamente aurite dispuse pe cotor.

În ceea ce privește conținutul volumului, exemplarul de la Sibiu conține principalele scrieri ale poetului antic: Eneida, Bucolicele și Georgicele. Pe lângă acestea, în ediție au fost incluse și comentarii la operele lui Virgiliu. Aceste studii critice aparțin unor erudiți din Antichitatea târzie (secolul V e.n.), Maurus Honoratus Servius și Aelius Donatus, dar și din secolul al XV-lea: Christophoro Landino, un contributor din prima linie la renașterea florentină, și Domizio Calderini, mult timp un apropiat al papei Sixtus al IV-lea.

Frumoasa ediție cu opera lui Virgiliu poate fi admirată la etajul al doilea din palatul Brukenthal din Piața Mare între 14 iunie și 14 iulie 2024.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1639

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Inca o carte veche...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus