Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Sfaturile unei tinere de 21 din Sibiu pentru tinerii care susțin Bacalaureatul: „Este fundamental să-și organizeze bine timpul, să aibă timp pentru studiu, cât și pentru relaxare”

Sfaturile unei tinere de 21 din Sibiu pentru tinerii care susțin Bacalaureatul: „Este fundamental să-și organizeze bine timpul, să aibă timp pentru studiu, cât și pentru relaxare”

Raluca Maria Lazinovici are 21 de ani, provine din Săliște și este life coach. A terminat studiile Liceului Economic din Sibiu și urmează să finalizeze în curând studiile la Coaching Master Academy. Pentru că în urmă cu trei ani a trecut prin emoțiile examenului de Bacalaureat, tânăra și-a dorit să le transmită mai multe sfaturi tinerilor cu privire la cum să-și depășească blocajele și să-și atingă obiectivele.

Reporter: Zilele acestea tinerii trec prin emoțiile bacalaureatului. Care ar fi trei sfaturi pe care le-ai da unui tânăr care în aceste zile susține Bacalaureatul?

Raluca: Primul sfat pe care l-aș da unui tânăr care urmează să susțină Bacalaureatul este conștientizarea faptului că nota primită la examen nu îl definește ca persoană, ci este doar o etapă din viața fiecărei ființe umane, care va trece, indiferent de notă.

Al doilea sfat ar fi faptul că este extem de important să aibă încredere în propria persoană, în cunoștiințele acumulate pe parcursul anilor de studiu și capacitatea de a finaliza această etapă cu succes.

Nu în ultimul rând, este fundamental să-și organizeze bine timpul, astel încât să aibă atât timp pentru studiu, cât și pentru relaxare, odihnă și activități care îi fac plăcere.

R: Cum să-și gestioneze emoțiile?

Este normal ca în fața unui examen important să simtă anumite emoții și anume anxietate, teamă sau incertitudine. Un pas foarte important în gestionarea emoțiilor este conștientizarea și acceptarea lor.

Totodată, tehnicile de respirație sunt foarte benefice într-o astfel de situație, deoarece eliberează mintea de gânduri negative, neliniște și anxietate, aducând focusul pe senzațile din corp și pe momentul prezent.

Rostirea afirmațiilor pozitive precum: Am încredere în mine; Am convingerea că voi finaliza examenul cu succes; Mă descurc în orice situație”, sunt la fel de utile.

R: Cum să fie părinții alături de tineri în aceste momente? Cum îi pot motiva?

Este fundamental ca părinții să îi sprijine pe tineri în aceste momente, prin simpul fapt că îi ascultă, le oferă din timpul lor și îi susțin, dăruindu-le suport emoțional și încredere.

R: Este recomandat ca înainte de Bacalaureat copilul să fie lăsat sa plece în excursii sau vacanță?

Bineînțeles că o excursie sau o mică vacanță poate fi benefică copilului, înainte de examen, deoacere aceasta contribuie la gradul de relaxare și de ce nu, la încărcarea bateriilor cu forțe proaspete pentru examenul ce urmează să fie susținut.

R: Sunt părinți care, poate, în aceste zile, le impun copiilor să stea în case. Este corect cum procedează?

În opinia mea, o astfel de abordare nu este tocmai corectă, deoarece, pe ultima sută de metri înainte de examen, tinerii au nevoie de relaxare, de timp petrecut în aer liber, deoarece cunoștiințele acumulate până în acest moment se presupune că sunt bine fixate în minte, e necesar să fie doar repetate.

R: Elevul ajunge în sala de examen, vede subiectele și se panichează, nu se poate concentra asupra lor. Ce tehnici de concentrare poate folosi?

În primul rând, e important să își acorde câteva minute pentru a se liniști, vizualizând subiectul primit, focalizându-și atentia pe respirație pentru a reuși să depășescă momentul panicii, urmând ca atunci când se simte pregătit să înceapă rezolvarea subiectului.

R: Trece examenul, iar nota obținută de elev nu este una pe măsura așteptărilor. Cum să treacă de acest moment și să reușească să fie mulțumit cu nota obținută?

Cel mai util și simplu mod prin care să reușescă să fie mulțumit cu nota obținută, deși nu este pe măsura așteptărilor, este dialogul interior pozitiv, care poate fi ceva de genul:

Sunt recunoscător că am finalizat cu succes acest examen și știu că am făcut tot ce a ținut de mine pentru a obține nota dorită. Chiar dacă nota obținută nu e cea la care mă așteptam, sunt conșient de faptul că este doar o notă, care nu mă definește pe mine ca persoană și nici nu îmi blochează capacitatea de a reuși ceea ce îmi propun să obțin în viitor.

R: Câteva sfaturi pentru alegerea unei cariere, după promovarea examenului de bacalaureat.

Singurul meu sfat pentru alegerea carierei potrivite, după promovarea examenului de Bacalaureat este urmarea propriilor pasiuni și dorințe, totodată luarea unor decizii în concordanță cu propria persoană, nu cu părinții sau alte persoane din jur, deoarece fiecare știe ce e mai bine pentru sine și ce decizie e mai potrivită.

Pentru cine este interesat de serviciile pe care le oferă Raluca, aceasta poate fi contactată atât pe pagina de facebook Raluca Maria Lazinovici, cât și pe pagina de instagram ralucamaria.lazinovici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Flo

Acum 1 lună

Ați beut gaz? Ce inseamna acest articol? :))

Raspunde

Profu

Acum 1 lună

Ce le stiti pe toate, duduie! Multi au studiat la Academia de sfaturi!
Raspunde

Vasile32

Acum 1 lună

life coach la 21 ani ?????? E O GLUMA ?????
Raspunde

Vreau sa fiu Burebista

Acum 1 lună

Mi-l închipui pe Ștefan cel Mare pensionar la o cafea pe terasa în Dubai si la un vin demidulce din struguri de deșert hrăniți cu balegă de cămilă, cugetând la antrenamentul de viata pe care l-a primit de la Daniil Sihastrul și cugetând la ce sfaturi ii dădea Deceneu lui Burebista. Draga Raluca Maria, daca fac 900 de flotări dimineața si alerg 40 de km la deal pe munte si 40 km la vale e suficient sa ajung ca Burebista ? sau puțin mai mic ca Ștefan cel Mare ? sau sa fac ca Bruce Lee "dragon flags" cam 100 de bucăți ? Inca nu m-am hotărât cum sa procedez, am nevoie de sfatul unui life coach. Cum zici ca e mai bine ? flotări sau dragon flags ?
Raspunde

Asul de pica

Acum 1 lună

Din titlu reiese mai mult ca este instructoare de blackjack Cel ai important este în perioadele de învățare sa-ti sistematizezi materia , sa reusesti sa ramai cu măcar 4 -5 idei principale din fiecare lecție și cu niște interconexiuni între ele. Învățarea în sine se compune în mare din 2 pasi ( înțelegerea și redarea) Succes
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 lună

"Dacat" sa publicati asa articol mai bine puneti publicitate electorala sau orice alt fel de publicitate. V-ati dat cu firma in cap, probabil articolul a fost platit, dar chiar si asa. Dom'shoara asta se vrea "antrenor de viata"? Cam ce inseamna asta, mai exact, asa explicat la mintea cocosului? Cu siguranta la 21 de ani are ce sa ne invete, pe majoritatea dintre noi, muritorii de rand care nu am ajuns in dubai pentru o sesiune de "porta potty" :) Hai ca stie cine trebuie...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus