Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Cinci fete au cele mai mari medii din Sibiu, la Bac: „Într-o lume în care se crede că reușita este condiționată de meditații, notele mele sunt dovada că se poate și altfel”

Cinci fete au cele mai mari medii din Sibiu, la Bac: „Într-o lume în care se crede că reușita este condiționată de meditații, notele mele sunt dovada că se poate și altfel”

Cinci fete, eleve ale liceelor și colegiilor din Sibiu au obținut cele mai mari medii la examenul de Bacalaureat de anul acesta. Sunt cu toate fericite și încântate de rezultatele obținute și doar una dintre ele se gândește să depună contestație.

Între suflet și rațiune

Teodora Gabriela Crișan a terminat Științe Sociale la Colegiul Național „Octavian Goga”. Fata a obținut la bacalaureat, alături de o altă elevă de la Noica, cea mai mare medie înainte de contestații. 9,96 este nota finală a celor două fete.

Teodora spune că pe parcursul anilor de liceu s-a îndrăgostit de cunoaștere și a participat la fazele naționale ale mai multor olimpiade.

„Din acest considerent rezultatele nu sunt o surpriză, deși am resimțit emoțiile la aceeași intensitate ca orice alt elev. Emoțiile cele mai mari au fost la Limba și Literatura Română, fiindcă acolo se face simțită cel mai mult subiectivitatea corectorilor”, spune fata.

Este pasionată de limbile clasice și studiază greaca veche.

„În clasa a X-a am participat la tabăra de limbă elenă de la mănăstirea Oașa, iar din acel moment am fost fermecată de moștenirea lumii clasice și, implicit, de limbile clasice, în special de greacă veche. Studiul lor m-a preocupat pe toată durata liceului, alături de filosofie. În rest, timpul liber l-am dedicat cititului sau scrisului de poezii.”

În ceea ce ține de planurile de viitor, în sufletul Teodorei se dă o luptă.

„Aceea de a alege între suflet și rațiune, între Teologie și Filosofie sau Drept, dar sunt sigură că Dumnezeu mă va lumina, așa cum a făcut-o și până acum”.

Teo nu va contesta notele de la bacalaureat, dar are un mesaj pentru generația sa.

„Într-o lume în care se crede că reușita la BAC este condiționată de meditații, notele mele sunt dovada că se poate și altfel. Ele nu sunt roadele meditațiilor, fiindcă profesorii de la clasă și-au îndeplinit onorabil rolul, dar pot spune că meditațiile luate de mine au fost rugăciunile, iar dascălul meu a fost credința în Dumnezeu. De aceea, îi încurajez pe tinerii de astăzi să creadă! Să creadă în ei și să creadă că niciodată nu sunt singuri!”, spune Teodora.

Va studia arhitectura

Alexia Maria Estela Răulea a terminat la liceul Constantin Noica din Sibiu și este, alături de Teodora, eleva cu cea mai mare medie obținută la examenul de Bacalaureat. Alexia spune că este foarte fericită și-i mulțumește lui Dumnezeu pentru reușita sa.

„Sincer, sunt foarte emoționată pentru că nu mă așteptam la note atât de mari.”

Alexia a dat Bacalaureatul la istorie, română și geografie și recunoaște că a avut emoții mari la română.

„Știți că acolo sunt foarte multe opere de studiat”.  

Acum își dorește să studieze arhitectura la Sibiu, pe conservare și restaurare.

„Mă consider o persoană creativă. Îmi place să desenez și să încerc lucruri noi. După facultate mi-aș dori să aprofundez design-ul interior și să merg pe filiera asta”, spune Alexia.

Fetei îi plac drumețiile și ieșirile în natură cu prietenii și spune că după ce se va termina toată agitația și cu înscrierea la facultate își va dedica tot timpul activităților pe care le adoră.

Admiterea ei la facultate constă într-un portofoliu cu opt desene și 30% media de la bacalaureat.  

Alexia le transmite tinerilor din generația ei să fie ei înșiși.

„Mereu, în orice situație. Și le mai spun că este important să se străduiască și să dea tot ce este mai bun din ei.”

Va studia la Paris

Beatrice Cristea a obținut o medie de 9.95. Despre ea am scris prima dată în anul 2022, atunci când era singura elevă din Sibiu calificată la trei olimpiade naționale. Beatrice a terminat profilul mate – info la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, iar parcursul ei a fost unul frumos, presărat cu foarte multă muncă. Un an mai târziu, în 2023, fata se califica la etapa internațională a olimpiadei „Științele Pământului” din India, după ce la nivel național a fost admisă la patru olimpiade naționale.

Beatrice s-a născut și a crescut la Mediaș, dar în clasa a IX-a s-a mutat la Sibiu pentru a studia la Lazăr. Este îndrăgostită de matematică și de fizică și a reușit să-l facă pe profesorul Gabriel Negrea, directorul colegiului la care învață să spună despre ea că este unul dintre cei mai buni elevi pe care școala i-a avut vreodată.

Chiar în aceste momente, fata este în drum spre mare. Este obosită, dar încântată.

„Sunt obosită, îmi doresc foarte mult să mă relaxez, pentru că până acum toate vacanțele le-am muncit, dar în același timp sunt încântată că am încheiat liceul frumos.”

De asemenea, Beatrice se gândește dacă să depună contestație la română, pentru că se aștepta la 10.  

„Știu că am avut o lucrare frumoasă și corectă și la această materie.”

Beatrice urmează să studieze în străinătate, la Institutul Politehnic din Paris.

Va studia Dreptul la Sibiu sau Brașov

Teodora Murgoci, este absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu, filologie-bilingv. Fata a obținut la examenul de bacalaureat media 9,91 și este extrem de fericită pentru că nu se aștepta.

„Sincer și eu și părinții mei suntem în stare de șoc. Dacă la istorie și la geografie eram foarte sigură pe notele pe care urma să le iau, la română nu. Nu mă așteptam să iau o notă așa de mare”, spune Teodora, drept urmare nu va face contestații.

Din toamnă și-ar dori să urmeze cursurile Facultății de Drept din Sibiu sau Brașov.

„Când eram în clasa a V-a am fost să vizităm facultatea și la tribunal să vedem cum decurge un proces. Atunci mi-a încolțit în minte dorința de a da la drept. Pe parcurs m-am mai gândit și la psihologie, dar nu atât de mult încât să mă facă să mă răzgândesc”, spune Teodora.

Acum, că toate emoțiile examenelor s-au terminat fata își dorește să înceapă școala de șoferi, pe care nu a putut să o facă din cauza învățatului, să călătorească și să se gândească la viitor. Pentru că asta este ceea ce-i placă: să călătorească, nu contează dacă aproape sau departe, să citească și să petreacă timp cu familia ei.

Tinerilor din generația ei le dorește să aibă încredere în ei.

„În propriile lor puteri și să muncească pentru ceea ce-și doresc. Eu nu am avut tot timpul încredere în mine și de multe ori m-am subestimat, dar viața mi-a dovedit că totul este bine și acum sunt mulțumită”, încheie Teodora.

Fie inginerie, fie drept

Gabriela Steliana Banciu a terminat și ea Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, profilul științe ale naturii. Este de loc din Tilișca și a făcut naveta toți cei patru ani de liceu.

Gabriela spune că se aștepta la note bune, dar nu chiar atât de mari. Fata nu va depune contestație.

A dat Bacalaureatul la română, matematică și anatomie. Spune că avut emoții, dar că au fost constructive.

Încă nu s-a decis ce face mai departe. Oscilează între facultatea de inginerie și cea de drept, dar spune că se va decide până la admitere.

„Îmi place mult matematica dar aș opta și pentru un mediu mai activ. Voi decide într-un final”, spune Gabriela.

Restul vacanței îl va petrece, cel mai probabil, cu familia. Tinerilor din generația ei le transmite să se bazeze pe munca individuală.

„Le-aș spune să nu se bazeze mult pe meditații, ci pe munca individuala, sa fie constanți în învățare și atenți la ore. De asemenea este important să se înconjoare de oameni care-i ajută sa se dezvolte”, spune fata.

În încheiere și-a dorit să le mulțumească tuturor profesorilor pe care i-a avut.  

„Citește și Cele mai bune licee din Sibiu, după rata de promovare la Bac. Colegiul Goga, pe primul loc, cu 100%. Sibiul, pe locul 6 în țară

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Rodica

Acum 2 săptămâni

Excelent! Mult succes in continuare fetelor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Muresan

Acum 2 săptămâni

E foarte frumos ca au luat note atat de mari, dar in afara de domnisoara care vrea sa mearga la Arhitectura, celelalte habar n-au ce vor sa faca . Aia sau aia, domenii diferite, fara legatura intre ele... Ciudat... Inseamna ca au invatat doar pentru note, nu din paiune pentru ceva anume...
Raspunde

Sparrow

Acum 2 săptămâni

Revin cu îndemnul sincer de a nu desconsidera oportunitatea unui job in Wuppertal la jupuit de iezi Intr-un depozit frigorific la minus 9°C. Stiu cā multi ignoranti mi-au scris cuvinte urâte de fiecare datā când am postat cu referire la acest aspect, dar, la 22€/orā bani in mânā, dacā bagi ( si bagi!) 10 ore pe zi.....ciupesti si un week end de 8 ore/zi de weekend....... Bā, matematica pune in genunchi si cele mai otelite caractere si cele mai bazaltice demnitāti. Ca avocat stagiar ( norocosii! ) nu stiu dacā zvârli pe masā la sfârsitul lunii 5000€. Calup. Cash! Pe când un jupuitor cu 11 clase....... Repet, cu tot respectul pentru tinerii studiosi, viitorul pe planetā este conditionat de pretul la pāpicā, la energii de tot felul, la medicamente.....mai putin spre deloc la principii etice si administrative
Raspunde

Sparrow (again)

Acum 2 săptămâni

Am recitit ce am postat anterior. Fārā cusur! Totul perfect fundamentat. Necosmetizat. Beton-armat cum se spune. Tot nu pricep de ce sunt unii siderati, chiar jigniti in demnitatea lor de afirmatiile mele? Nu e nimic rāu sā faci carierā in avocaturā sau in stiinte sociale, sau in studiul comportamentului gregar the al amibelor si paramecilor. Dar, toti mega bacalaureatii cu media 11 ( da, 11 ) n-or sā poatā sā îsi urmeze crezul educational, asadar jupuitul de iezi Intr-un depozit frigorific la minus 9°C rāmâne o alternativā absolut realistā
Raspunde

@Sparrow

Acum 2 săptămâni

Da, e o idee buna pentru o perioada. iti faci suma si pe urma?! Dar un avocat stagiar are sanse sa devina si el maestru intr-o zi si atunci castiga din greu. Ambele variante au avantaje si dezavantaje. In primul caz, nu rezisti prea multi ani ca o sa inceapa sa te doara articulatiile, in al doilea caz o sa fii prea batran cand o sa ajungi maestru si o sa te uiti cu jind si frustrat la tinerele stagiare carora nu le mai poti da decat sfaturi si bomboane, in rest... te faci de ras cu ... silogismul.
Raspunde

@Muresan

Acum 2 săptămâni

Asta cam asa e... ***** . Macar daca pleci din tara sa mergi la o universitate ca lumea, in Olanda sau Germania, nu la una de mana a treia din Franta... 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus