Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Cum lucrează pe caniculă angajații covrigăriilor și patiseriilor de pe Bălcescu. Unele au aer condiționat, altele nu

Cum lucrează pe caniculă angajații covrigăriilor și patiseriilor de pe Bălcescu. Unele au aer condiționat, altele nu

Aproape de solstițiu, vara și-a intrat în drepturi cu temperaturi extreme. Timp de două zile Sibiul se află sub cod portocaliu de caniculă. Oricine trebuie să muncească pe această căldură resimte disconfortul termic, însă este greu să nu te întrebi cum fac față cei care lucrează în spații închise în care funcționează, pe toată perioada zilei, cuptoare încinse. Într-un periplu pe strada Nicolae Bălcescu i-am întrebat pe angajații covrigăriilor, pizzeriilor și patiseriilor cu vitrine cum rezistă în aceste zile.

Faptul că va fi o zi caniculară se simte încă de la șapte dimineața, când soarele, deși abia urcă pe cer, încălzește cu putere. În drum spre redacție m-am oprit la covrigăriile și patiseriile de pe Nicolae Bălcescu pentru a afla cum vor face față angajații unei zile în care temperaturile maxime anunțate de meteorologi ajung și la 34 de grade. Codul portocaliu, deja emis cu o zi înainte, a fost prelungit până joi, 20 iunie. Exact în ziua în care are loc solstițiul de vară (considerat mijlocul verii). La fiecare dintre ele sunt ajunși primii angajați care s-au și apucat de treabă.   

Citește și: Piscinele și ștrandurile din județul Sibiu: unde ne răcorim vara aceasta și cât plătim

La pizzeria Maesto, Adela și Maria lucrează de zor la câte o cocă de aluat. În fundal se aude melodia lui Smiley „Aia e”. Le întreb cum rezistă să lucreze pe caniculă într-un mediu în care, pe toată perioada programului de lucru funcționează cuptoare.

„Facem față cu bine. Avem aer condiționat care funcționează pe 16 grade ca să facă față căldurii din interior. Ne-am obișnuit”, spune Maria. Ambele fete lucrează de șase luni în pizzerie și spun că până acum, totul a fost bine.

La câțiva zeci de metri mai în colo cei de la Spicul ascultă Radio ZU, unde Mihai Morar și Daniel Buzdugan își transmit live matinalul, chiar din Piața Mare a Sibiului. Doamnele de acolo învârt cu mâini dibace aluatul.

„Avem aer condiționat și apă pusă la dispoziție. Aerul nu-l ținem foarte mult. Cam zece minute atunci când se face chiar foarte cald. Este mult mai periculos să ne bată în cap. De aceea nu-l prea folosim, decât atunci când chiar nu se poate respira. În rest, putem lua pauze de câte ori avem nevoie și mai ieșim afară”, spune Maria și-și cere scuze că trebuie să se întoarcă la frământat.

„Nu pot lăsa coca, pentru că mi se usucă aluatul”, spune ea.

Citește și: Sibiul sub caniculă: Tursib spune că toate autobuzele au aer condiționat, aparatele pornesc la plus 24 grade Celsius

Colega ei, pe care tot Maria o cheamă completează.  

„Ce avem noi aici este acceptabil. Eu am lucrat și în Germania sub soare și am făcut față. Sunt persoane și persoane și fiecare suportă căldura în felul ei. Eu am rezistat și sincer îmi și place căldura. Acolo am lucrat într-un solar, era acoperit, dar se făceau 50 de grade înăuntru. Am lucrat din iunie și până în octombrie acolo.”

La „Gogoșeria Veche” ziua de lucru este pregătită de Johnny, un bărbat înalt și cu o atitudine hotărâtă care, inițial trebăluia prin spate, dar venise lângă vitrină alături de colega lui care servea un client. Bărbatul lucrează de mai bine de șapte ani la gogoșerie și spune că s-a obișnuit cu căldura și condițiile de lucru.

„Merge aerul condiționat mai toată ziua pe 16 grade, iar în spate avem și ventilatoare. Asta ne ajută în lupta cu căldura. Avem asigurată și apa și ne-am obișnuit. Dacă le-am opri cred că ar fi aceeași temperatură ca afară, poate chiar puțin mai scăzută. Un 30 de grade cred.”

Johnny spune că nu a răcit vreodată și nu a avut probleme de sănătate din cauza aerului condiționat.

„Nu bate nici în direcția noastră și mai sunt și ventilatoarele care nu lasă aerul să se ridice”, mai spune el.  

La patiseria Scufița Roșie două angajate frământă, iar în spațiul de lucru se aude doar zgomotul cuptoarelor. O a treia angajată se află mai aproape de vitrina la care se servesc clienții. Ea este Elena Ilinca Nicolae (foto principală).

„Este cald, într-adevăr, dar ne-am obișnuit. Eu, de exemplu, lucrez aici de șase ani și până acum a fost în regulă. Nu avem aer condiționat pentru că ne-ar usca produsele, dar este bine. Mai deschidem ușile, avem apă, ieșim în pauze mai dese. Ieșim afară aici, în spate unde este răcoare”, spune arătând spre o ușă laterală.

Colegele ei lucrează și ele de trei ani la Scufița și spun că și ele sunt obișnuite. Își pot lua câte o mică pauză după terminarea fiecărui aluat la care lucrează.

Canicula va persista și se va intensifica în cursul acestei săptămâni. Medicii recomandă respectarea recomandărilor din această perioadă, iar autoritățile au amenajat deja puncte de hidratare şi de adăpostire a populaţie, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit.

Citește și: „Beți apă multă, protejați-vă capul și corpul, interesați-vă de bătrânii singuri și grijă mare la cum folosiți aerul condiționat”. Recomandările medicilor sibieni după primul cod portocaliu de caniculă din acest an

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Sparrow

Acum 1 lună

Cum adicā " cum lucreazā angajatii covrigāriilor de pe Bālcescu pe caniculā " ????? Ca si altii din alte domenii. Cu scârbā , silā, urā si nevoie de bani ! Ce naiba, suntem oameni maturi sau copii? Toti ne ducem la lucru ca sā câstigām bruma de bani cu care sā ne trāim mizeriile de existente .

Raspunde

Sibian

Acum 4 săptămâni

La Scufita Rosie au niste placinte grozave: cu varza, cu carne, cu cartofi. Incercati-le!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus