Duminică,
21.07.2024
Ploi Scurte
Acum
25°C

A renunţat la multinaţională și face alături de tatăl său obiecte din sticlă reciclată. Cei mai mulţi clienți sunt din Austria şi Germania

A renunţat la multinaţională și face alături de tatăl său obiecte din sticlă reciclată. Cei mai mulţi clienți sunt din Austria şi Germania

Horaţiu Oltean din Mediaş a renunţat acum câţiva ani la jobul din multinaţională şi a pus bazele proiectului ”Stycle”, un atelier în care creează obiecte din sticlă reciclată împreună cu tatăl său, fost inginer mecanic în fabrica de sticlă Vitrometan din Mediaş.

Povestea afacerii lui a fost prezentată în Ziarul Financiar, în cadrul seriei ”Afaceri de la zero”

„Proiectul l-am pornit în 2016 împreună cu tatăl meu, care avea încă din 2000 un atelier de sticlărie în Mediaş şi înainte lucrase ca inginer mecanic în fosta fabrică de sticlă Vitrometan din Mediaş. În 2015 s-a închis acea fabrică şi la momentul respectiv am decis să salvăm ce se poate din fosta fabrică – utilaje, unelte – care altfel ar fi ajuns la fier vechi. Având utilajele necesare, am achiziţionat un cuptor şi diverse unelte şi matriţe şi am hotărât să ne deschidem un atelier al nostru, unde să suflăm sticlă. Atunci, eu lucram încă într-o multinaţională, dar mi-am dat demisia ulterior şi am intrat în acest proiect“, a povestit antreprenorul.

Investiţia iniţială, spune el, nu a fost mare pentru că proiectul a început cu utilajele second-hand recuperate din vechea fabrică. Aceasta s-a ridicat la circa 20.000 de euro. În prezent, portofoliul cuprinde produse din sticlă reciclată, cum ar fi pahare, vaze, candele şi oliviere.

Cele mai cerute, menţionează Horaţiu Oltean, sunt paharele, care se vând în mare parte în domeniul HoReCa. La început, produsele din sticlă realizate în atelierul din Mediaş s-au făcut cunoscute în special în rândul clienţilor străini, cei mai mulţi fiind din Austria şi Germania.

„Exportăm și în Olanda şi Marea Britanie. Lucrăm şi pentru piaţa din România, dar în mai mică măsură şi vânzările sunt B2B.“

Produsele cu eticheta Stycle sunt prezente, de asemenea, în diverse magazine fizice de nişă din ţară, cum ar fi Jujube Atelier din Sibiu, Alternativ din Bucureşti, Rafia din Constanţa şi în unele librării Cărtureşti.

„Urmează să ne deschidem propriul nostru magazin fizic în Mediaş anul acesta“, a mai spus antreprenorul.

Cele mai accesibile produse, mai adaugă el, sunt paharele de 150 ml, care costă circa 10 lei, iar cele mai scumpe pot ajunge până la 1.000 de lei şi sunt în general produsele realizate pe comandă, de dimensiuni mai mari.

Sticla din care Horaţiu Oltean şi tatăl său creează toate aceste obiecte este colectată de la diverse baruri, restaurante, cafenele, pensiuni, festivaluri sau alţi reciclatori ori persoane fizice.

Sursa foto: Facebook / Stycle

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus