Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Austeritatea - noul tip de birocrație. CNI a ales firma care să reabiliteze fosta reședință a mitropoliților Ardealului din Sibiu. Atribuirea, întârziată de ordonanța Guvernului

Austeritatea - noul tip de birocrație. CNI a ales firma care să reabiliteze fosta reședință a mitropoliților Ardealului din Sibiu. Atribuirea, întârziată de ordonanța Guvernului

După aproape 20 de ani de birocrație, în care clădirea fostei reședințe mitropolitane de vară de pe Bulevardul Victoriei din Sibiu a trecut prin procesul de clasare ca monument istoric, se împlinesc deja alți cinci ani în care a fost anunțată intenția de a reabilita imobilul. Atribuirea unui contract în acest sens se lovește de un nou tip de birocrație - austeritatea.

Compania Națională de Investiții (CNI) a finalizat procedura de evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitației pentru reabilitarea, restaurarea și echiparea Centrului Multicultural „Mitropolit Nicolae Balan, orașul Sibiu” – așa cum Arhiepiscopia Sibiului, proprietara imobilului, a numit proiectul. Doar că instituția nu a atribuit contractul uneia dintre firmele câștigătoare.

CNI a inițiat prima licitație în noiembrie 2023, după un prim eșec în 2022, când costul lucrărilor a fost estimat la 6 milioane de lei fără TVA. De data aceasta, contractul a fost estimat la 10,9 milioane de lei, iar două companii s-au arătat interesate de acesta - Euras și asocierea Hevatex Com (lider), Interstar Grup, Impex Lulmy Nico SRL.

Compania Euras din Satu Mare a mai reabilitat la Sibiu clădiri monument, printre care Biserica Evanghelice din Piața Huet, clădirea din Piața Mică, nr 22 și Baia Populară, fiind contractată și pentru reabilitarea clădirii Primăriei vechi de pe Bulevardul Victoriei. Compania a raportat în ultimii ani afaceri de aproape 100 de milioane de lei.

De partea celaltă, Hevatex Com este o companie din Târgu Jiu, cu afaceri de aproape 6 milioane lei.

Ambele companii sunt prezente pe piață de 30 de ani.

Conform informațiilor de pe platforma de licitații publice, selecția câștigătorului a avut loc pe data de 25 aprilie 2024, doar că acesta încă nu a fost anunțat. Am solicitat CNI un răspuns cu privire la această licitație. Aflăm că obiectivul de investiții se află pe o listă sinteză, dar că acesta nu ar fi o prioritate acum pentru Guvern din cauza banilor.

„(...) CNI SA a finalizat la data de 25.04.2024 procedura de evaluare a ofertelor și au fost transmise comunicările rezultatelor. Dat fiind faptul că obiectivul de investiții se află pe lista sinteză din cadrul subprogramului Alte tipuri de obiective, Compania Națională de Investiții are obligația de a respecta prevederile art. IV din Ordonanța de Urgență nr. 90/27.10.2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumată prin Programul de convergență, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. XVII din Ordonanța de urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene. Ca urmare, semnarea contractului de execuție este condiționată de aprobarea unui memorandum de către Guvern”, se arată în răspunsul transmis de reprezentanții CNI.

18 luni este termenul prevăzut pentru execuția lucrărilor.

Unul dintre cele mai frumoase monumente din Sibiu, în stadiu de degradare avansată

Amintim că beneficiarul investiției este Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, care dorește să amenajeze aici Centrul multicultural „Mitropolit Nicolae Bălan”, unde ar urma să se desfășoare activități cultural-artistice și de cercetare, centru cu o suprafață utilă totală de 664 de mp (inclusiv mansarda care ar urma amenajată în volumul podului existent). 

Potrivit istoricilor care au elaborat studiul istoric al amplasamentului, actuala Casă Mitropolitană, cum este denumită în prezent, reprezintă unul din cele mai frumoase și emblematice monumente istorice de la începutul veacului al XIX lea, fiind construită în stilul eclectic, cu elemente baroce și renascentiste, unică stilistic în arhitectura orașului Sibiu.

„Necesitatea investiției rezultă din stadiul de degradare avansat aflat la limita de colaps a porțiunii posterioare a clădirii”, descriu specialiștii starea clădirii de pe blvd. Victoriei de la nr. 38 din fosta Capitală Culturală a Europei, la câțiva pași de cealaltă ruină a Sibiului, Palatul de Justiție. 

Precizăm că Edificiul - care este considerat a fi una dintre cele mai frumoase clădiri din Sibiu - a fost clasat ca monument istoric printr-un ordin al ministrului Culturii și Identității Naționale, semnat pe data de 6 decembrie 2018. Monument istoric a fost declarat nu numai „Platul mitropolitan”, dar și „Grădina cu arbori seculari” și „Gardul”.

Citiți și: 19 ani de birocrație: Reședința mitropoliților din Sibiu a devenit monument istoric. ÎPS Laurențiu vrea să reabiliteze clădirea

Imobilul a fost propus spre clasificare în lista monumentelor istorice de importanță națională încă în martie 2010, însă din cauza procedurilor birocratice decizia a fost amânată aproape două decenii.

Citiți și: „Stadiu avansat de degradare, la limita de colaps.” CNI caută din nou constructor pentru reabilitarea Reședinței Mitropoliților

Cine a fost Nicolae Bălan

Nicolae Bălan a fost mitropolit al Ardealului în perioada 1920-1955, membru de onoare al Academiei Române din 1920.

În anul 1907 a fondat „Revista Teologică” de la Sibiu, al cărei redactor a fost până în anul 1916, iar 2 ani mai târziu a redactat - cu alți doi profesori - „Gazeta Poporului”, tot la Sibiu.

În Dicționarul teologilor români se menționează că în perioada cât a fost mitropolit, Nicolae Bălan a luptat pentru acceptarea principiilor Statutului Organic şagunian în Legea și Statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Române din 1925, apărând autonomia Bisericii. Iar în domeniul cultural-teologic, a ridicat vechiul Institut teologic din Sibiu la rang de Academie (1921), cu drept de-a elibera diplome de licență (1943), devenită mai târziu Institut Teologic de grad universitar (1948); a îndrumat activitatea școlilor secundare aflate până în 1948 sub egida Bisericii (Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, Liceul „Avram lancu" din Brad, școala normală „Andrei Saguna" din Sibiu); a înființat o școală normală de fete, școala de cântăreți bisericești „Dimitrie Cunţan" și un internat arhidiecezan, toate în Sibiu. De asemenea, a trimis numeroși tineri teologi la studii de specializare peste hotare, care au onorat apoi catedrele Academiei (mai târziu lnstitutului) din Sibiu și unii chiar ale Institutului Teologic din București.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un român

Acum 2 săptămâni

Ar trebui reabilitat și sediul Consiliului Dirigent, că o fi fost hotărâtă unirea Transilvaniei cu România la Alba Iulia, dar unirea efectivă s-a făcut la Sibiu.
Raspunde

Iasov

Acum 2 săptămâni

de-asta nu va suporta brasovenii !
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

A fost hotarata pe la Paris , Londra si Washington, auzi, Alba Iulia :))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 2 săptămâni

Deci aflăm ca palatul , grădina cu arbori seculari și gardul sunt monumente istorice ; în acest context cum și-a permis cineva să plaseze vila kitsch în grădina istorică împărțită acum de un gard de ciment ?
Raspunde

Newman

Acum 2 săptămâni

Nu inteleg cum a avut bani mitropolia sa ridice atatea bisericu, dar nu a putut sa-si reabiliteze propria cladire?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sb

Acum 2 săptămâni

Intre timp ar merge si o minima curatenie a gradinii care a mai ramas, macar atat sa investeasca si proprietarii din fonduri proprii. Doar au putut sa rupa din gradina aferenta pentru a-si construi ditamai Casa arhiereasca. Nu s-au sinchisit sa deschida publicului gradina, s-au gandit doar la ei.
Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

Cu ce istorici v-ati consultat? Cladirea dateaza de la sfarsitul sec. XIX / inceputul sec. XX
Raspunde

Claudiu

Acum 2 săptămâni

,, "Austeritatea" sună bine ca scuză de ultim moment . Sau cel puțin valabilă pentru 2024 cel electoral. Doar că în articol se găsește precizat cat se poate de clar "de 20 de ani "!! 20 de ani in care de cate ori, întreb, s-a deranjat câte un vremelnic de pe scaunele autorității care pretinde că ne vrea mai binele, cu un "ce o mai fi cu palatul ăla, domnule "? Daca se că aștepta în continuare cu sfertul de secol mutarea unor hârțoage dintr-un sertar in altul, cu siguranță vom lăsa puțin spre nimic urmașilor .
Raspunde

Emila

Acum 2 săptămâni

Mai e nevoie de bani de la buget sub formă de mătuși tamara pentru sponsorii ciorapului
Raspunde

Sdfsd

Acum 2 săptămâni

ar trebui reabilitata cu bani popilor si din visteria lor ca doar ei o vor folosi, nu platesc taxe si impozite si la cate averi au in terenuri, plantatii de vie si alte surse de venit sigure sigur au banii necesari (sa vanda limuzina la preafericitul ca si asa este o investitie proasta)...
Raspunde

B

Acum 2 săptămâni

Vila kitsch de lângă de ce nu a fost supusă austeritășii? Mergeți să vedeți/pozați cu câte mii de dale de beton au înconjurat-o
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus