Miercuri,
10.09.2025
Cer Senin
Acum
22°C

Muzeul Astra invită sibienii să deguste sarmale cu afumătură de porc, gulaș secuiesc și tocăniță de miel. Începe evenimentul Târgul Frumos. Ceramic. Folositor

Muzeul Astra invită sibienii să deguste sarmale cu afumătură de porc, gulaș secuiesc și tocăniță de miel. Începe evenimentul Târgul Frumos. Ceramic. Folositor

Muzeul Astra invită sibienii și turiștii să participe în acest weekend, 2-4 august, la evenimentul Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica în cultura urbană sibiană. 26 de meșteri olari care vor susține ateliere interactive și demonstrative de olărit, dar și ateliere experimentale de modelare, decorare și ardere a ceramicii tradiționale și a lutului. De asemenea, olarii împreună cu bucătarii Organizației Patronale a operatorilor HoReCa din Sibiu vor găti în vase de lut, pe vatră deschisă, mai multe reţete tradiţionale.

„Proiectul dezvoltă un concept inovator de abordare a ceramicii în cultura urbană sibiană din perspectivă științifică și practică. Se urmărește promovarea autenticului în cultura urbană sibiană prin folosirea instrumentarului de ceramică pentru gătit, servit și conservat hrana și punerea în valoare a patrimoniului material și imaterial deținut de olarii din România, Republica Moldova și Ungaria, buni cunoscători ai tehnicilor tradiționale. Dacă doriţi să cunoaşteţi ceramica utilitară, să aflaţi de ce e bine să gătim în vase de lut, care sunt olarii care au realizat vase frumoase, bine arse, în care mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural, Vă invităm în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului!”, a declarat dr. Karla Roșca, șef secție Expoziții pavilionare Muzeul ASTRA.

Program

  • 2 august 2024, ora 17.00, va avea loc o dezbatere despre cultura gătitului acasă după rețete moștenite în familie și servitul mesei împreună. 
  •  2 – 4 august 2024, orele 10.00 – 19.00, 26 de meșteri olari vor susține ateliere interactive și demonstrative de olărit, dar și ateliere experimentale de modelare, decorare și ardere a ceramicii tradiționale și a lutului. Începând cu ora 10.00 olarii-bucătari, alături de bucătarii Organizației Patronale a operatorilor HoReCa din Sibiu vor găti, în vase de lut pe vatră deschisă reţete tradiţionale: ciorbă de porc cu cartofi, paloc gulaș, țambalul godacului, Pásztortarhonya, ciorbă ardelenească de porc, ciorbă de burtă, tocăniță cu carne de porc și cu cartofi, sarmale cu afumătură de porc și cu șorici, tocană de mânzat cu mămăligă, gulaș secuiesc cu afumătură, tocăniță de miel, tocăniță de vită, supă de legume, ciulama de pasăre.
  • 3 – 4 august 2024, orele 10.00 – 14.00, se vor organiza 2 ateliere demonstrative de prezentare a servirii mesei în familie în cultura urbană sibiană, cu degustare pentru publicul vizitator. 
  • 3 – 4 august 2024, ora 17.00, recitalurile muzicale și dansurile multiculturale vor anima zona Târgului și vor fi susținute de „Călușerii ” din Rășinari, Școala de dans „Ion Macrea” din Sibiu, Ansamblul „Doruri sibiene” din Șura Mare, Ansamblul de dansuri al Forumului Democrat al Germanilor, Sibiu și Ansamblul Folcloric „Junii Cetății Rupea”, Brașov.

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica în cultura urbană sibiană este un eveniment cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

8 comentarii

Emil

Acum 1 an

Dupa mici cu sampanie urmeaza sarmale cu bere.
Raspunde

Un român

Acum 1 an

Ticăloșii care ocupă funcții de conducere în cadrul muzeului Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român au suferit de foame când au fost mici. Altfel nu se explică de ce fac numai evenimente pentru bortocane pline. Niște pramatii ticăloase!
Raspunde

Un cititor

Acum 1 an

Mă mir că gașca mafiotă liberală n-a pus încă în scenă o acțiune similară cu cea de la Paris. Că doar n-o să țină ei post ca țăranii sărăntoci. Budrala, Ștefan, Chituță, Câmpeanu, Chiriac, Necula. Unul și unul.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Casa prezidentiala romaneasca este mare consumatoare de bucatarie regala frantuzeasca, homari albastrii, trufe albe, etc.
Raspunde

Solomon

Acum 1 an

Gargară cu apă rece;sau frecție la un picior de lemn!Doar sărăntocii visează doar mâncare! Ei, de sub fruntile late cât dunga la cuțit, vor doar să ne jupoaie,să ne spolieze!Asta după ce și-au bătut joc de muzeu! Nici unul din cei care conduc acest edificiu nu știe pentru ce a fost creat acest minunat muzeu!
Raspunde

Unul

Acum 1 an

Știți ce este interesant? Că nu este nici un comentariu care să laude halitul din muzeu. Dar toate comentariile care critică pe bună dreptate happeninguri pentru dezvoltarea culturală a burților participanților au zeci de voturi negative. Deci voturile sunt ... aranjate. Sper că acum să urmeze și comentarii pozitive de lei cu gulașul secuiesc din muzeul Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. :-)
Raspunde

Geo

Acum 1 an

Textul “articolului” suna atat de mecanic! De fapt e doar o copiere a unor paragrafe din textul unui “proect” pe bani europeni. Ca sa dea bine! Ca sa se cheltuiasca banii!!!! Nu are nimic uman, dedicat cu adevarat oamenilor! Toate astea nu imbogatesc cu nimic CULTURA!!!! Pentru ca nu sunt PENTRU OAMENI. Sunt doar bife pe hartie. SUNT PENTRU BANI. ASA NU Se face CULTURA!
Raspunde

Razvan

Acum 1 an

Atat stie don director din ce a invatat. Hrana burtilor nu hrana creierului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus