Operatorii de transport public ocolesc nordul județului, acolo unde autoritățile județene nu pot identifica transportatori pentru toate traseele. Din această cauză inclusiv elevii navetiști nu au cu ce să se deplaseze la școală. Aceste trasee nu sunt rentabile pentru ei, dă de înțeles conducerea CJ Sibiu, întrebată ce demersuri a făcut pentru a asigura ca elevii navetiști să poată ajunge la școală. Între timp, administrația județeană a publicat un anunț prin care vrea să delege responsabilitățile cu privire la prestarea propriu-zisă a Serviciului public de transport pe raza judeţului Sibiu către un operator pentru o perioadă de 10 ani.
În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Sibiu, subiectul transportului public pentru elevii navetiști a fost inițiat de un consilier județean, care reprezintă Mediașul. „La nordul județului ne confruntăm cu lipsă acută a mijloacelor de transport. Părinții plătesc sume mari pentru a aduce copiii la școală cu mijloace de transport private, în lipsa unui sistem public adecvat”, a subliniat Dana-Maria Morăraș.
Președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, a explicat că, deși au fost organizate multiple licitații pentru atribuirea rutelor de transport public, rezultatele nu au fost pe măsura așteptărilor. „S-au atribuit mai mult de jumătate din traseele din zona de sud, dar pe zona de nord nu s-a reușit acest lucru din diverse motive, inclusiv din cauza unor informații eronate transmise în spațiul public, conform cărora ar urma să se introducă un transport metropolitan. Operatorii nu au mai dorit să investească și să participe la licitații”, a răspuns Cîmpean.
Un alt factor care influențează lipsa de interes a transportatorilor este, potrivit lui Cîmpean, insuficiența abonamentelor din partea elevilor, ceea ce face ca traseele să nu fie rentabile pentru operatori. „CJ are obligația de a face aceste licitații pe traseele de transport public. Există o legislație nouă cu privire la transportul public județean. CJ Sibiu e primul județ care a îndeplinit toate procedurile legate de această licitație. Și se numără printre județele din țară care au atribuite o parte a rutelor de transport în urma a nouă licitații; pe rol e a zecea licitație pentru transportul public județean (...) Dar CJ nu are pârghiile necesare pentru a obliga operatorii să preia aceste trasee. Tot ce am putut face a fost să organizăm licitații și să sprijinim procesul, dar decizia finală aparține operatorilor”, a subliniat președintele CJ.
Totuși, în final, în timp ce vorbea despre eșecul licitațiilor, vicepreședintele CJ Sibiu, Marcel Luca, a intervenit menționând că a fost primită promisiunea companiei Ro-A Tir, care a anunțat că va depune oferte pentru mai multe trasee din zona de nord, printre care Buzd, Ațel-Brateiu, Alma-Dumbrăveni-Șmig-Curciu-Dârlos și Boian-Bazna-Velț-Blăjel. „Sperăm ca această chestiune să ajungă și la un final fericit. Îi așteptăm, am avut și discuții cu ei”, a conchis Luca.
După o săptămână am solicitat reprezentanților CJ Sibiu dacă traseele menționate au fost între timp preluate de operator, precum și o situație actuală a traseelor rămase neacoperite.
Aflăm că miercuri, 2 octombrie, au fost deschise ofertele din cadrul celei mai recente proceduri de negociere fără publicare prealabilă. Astfel, pentru zona de nord a județului au fost depuse două oferte pentru șapte configurații de trasee care vor acoperi rutele menționate.
Astfel, potrivit CJ Sibiu, operatorul de transport Spedition Ro-A-Tira a depus pentru șase trasee:
-
Mediaș – Blăjel – Velț – Bazna - Boian
-
Mediaș – Blăjel
-
Mediaș – Buzd
-
Mediaș – Dîrlos – Curciu – Șmig – Alma
-
Mediaș – Brateiu – Ațel
-
Mediaș – Dîrlos
(...) iar operatorul de transport Aris Trans SRL a depus oferta pentru traseul Mediaș - Biertan - Richiș.
„După atribuirea acestora, în județul Sibiu mai rămân 16 configurații de trasee neatribuite, trasee care pornesc din Mediaș și din Agnita”, precizează reprezentanții autorității județene. Este vorba despre următoarele trasee:
-
Mediaș - Laslea - Nou Săsesc
-
Mediaș – Hoghilag – Valchid
-
Mediaș – Dumbrăveni
-
Mediaș – Micăsasa
-
Mediaș - Șeica Mare – Metiș
-
Mediaș – Șeica Mică – Șoroștin
-
Mediaș – Târnava Sat
-
Mediaș – Valea Viilor – Motiș
-
Mediaș – Tîrnava – Copșa Mică
-
Mediaș – Alma Vii
-
Agnita – Pelișor – Zlagna
-
Agnita – Bârghiș – Apoș
-
Agnita – Netuș – Țeline
-
Agnita – Dealu Frumos – Merghindeal
-
Agnita – Iacobeni – Movile
- Agnita – Chirpăr – Săsăuș
„Menționăm faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, Consiliul Județean Sibiu are obligația de a stabili traseele și de a organiza licitațiile prin care acestea sunt atribuite transportatorilor, prevederi pe care instituția noastră le-a aplicat în mod repetat, în condițiile în care au fost organizate 10 licitații și 4 proceduri de negociere directă”, mai țin să sublinieze funcționarii CJ.
CJ Sibiu vrea să delege serviciul de transport public pe 10 ani
Între timp, în Jurnalul Oficialal UE de licitații publice a mai apărut un anunț de participare, privind serviciile de transport rutier public. De data aceasta, CJ Sibiu vrea să semneze un „contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de transport persoane în aria teritorială de competență a județului Sibiu”.
Obiectul contractului îl constituie „delegarea sarcinilor şi responsabilităţilor către Operator/Operatori cu privire la prestarea propriu-zisă a Serviciului public de transport pe raza administrativ-teritorială a Judeţului Sibiu, inclusiv dreptul şi obligaţia de a administra şi de a exploata infrastructura de transport aferentă serviciului. Serviciul cuprinde un număr de 26 de trasee structurate pe 7 grupe (...) cele 7 grupe care urmeaza a fi achizitionate sunt după cum urmează:
Lot 2: Grupa 02 – 1 traseu: Traseu 007 – SIBIU - RĂŞINARI
Lot 8: Grupa 8 – 3 trasee: Traseu 029 – MEDIAŞ - BAZNA BĂI -BOIAN; Traseu 030 – MEDIAŞ - BLĂJEL - VELŢ; Traseu 031 – MEDIAŞ - BLĂJEL
Lot 9: Grupa 9 – 5 trasee: Traseu 032 - MEDIAŞ - BUZD - BRATEIU; Traseu 033 - MEDIAŢ - BRATEIU - GIACĂŞ; Traseu 034 - MEDIAŞ - BRATEIU - AŢEL; Traseu 035 - MEDIAŞ - BIERTAN - RICHIŞ; Traseu 036 - MEDIAŞ - LASLEA - NOU SĂSESC
Lot 10: Grupa 10 – 3 trasee: Traseu 037 - MEDIAŞ - HOGHILAG - VALCHID; Traseu 038 - MEDIAŞ - DÎRLOS - CURCIU; Traseu 039 - MEDIAŞ - DUMBRĂVENI
Lot 11: Grupa 11 – 6 trasee: Traseu 040 – MEDIAŞ - MICĂSASA; Traseu 041 – MEDIAŞ - ŞEICA MARE - METIŞ; Traseu 042– MEDIAŞ - SEICA MICĂ - ŞOROŞTIN; Traseu 043 – MEDIAŞ - TÂRNAVA SAT; Traseu 044 – MEDIAŞ - VALEA VIILOR - MOTIŞ; Traseu 045 – MEDIAŞ - TÎRNAVA - COPŞA MICĂ
Lot 12: Grupa 12 – 4 trasee: Traseu 046 – MEDIAŞ - ALMA VII; Traseu 047 - MEDIAŞ - MOŞNA - AGNITA; Traseu 048 - AGNITA - PELIŞOR - ZLAGNA; Traseu 049 - AGNITA - BÂRGHIŞ - APOŞ
Lot 13: Grupa 13 – 4 trasee: Traseu 050 - AGNITA - NETUŞ - ŢELINE; Traseu 051 - AGNITA - DEALU FRUMOS - MERGHINDEAL; Traseu 052 - AGNITA - IACOBENI - MOVILE; Traseu 053 - AGNITA - CHIRPĂR - SĂSĂUŞ
Loturile 1, 3, 4, 5, 6 si 7 au fost atribuite (...), restul loturilor fiind anulate și fac obiectul prezentului anunț”, se arată în descrierea anunțului de licitație.
Valoarea estimată a serviciilor este de peste 53 de milioane de lei fără TVA, iar durata contractului este de 120 de luni (10 ani).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 4092
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Nustiu
Acum 1 oră
Emil
Acum 2 ore
Trotineta
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Emil