Colegiul Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu a găzduit în perioada 12 - 20 septembrie proiectul Erasmus inițiat de partenerii germani ai școlii. Proiectul se numește „Biodiversitatea în Dealurile Transilvaniei - cercetări ecologice în păduri, cu accent pe fauna fluturilor de noaptea” și a fost gândit pentru a scoate copiii din lumea ecranelor.
Prima mobilitate din acest proiect s-a desfășurat la Sibiu și a avut ca scop creșterea interesului elevilor față de natură, mai ales față de biodiversitatea unică a Transilvaniei, precum și conștientizarea pericolelor pe care le generează o societate de consum.
La proiect au participat 13 elevi de la Göttenbach-Gymnasium din Idar-Oberstein (Germania, regiunea Rheinland-Pfalz) însoțiți de profesorii lor, Angela Schumacher și Frederick Fisher.
Colegiul Pedagogic a fost reprezentat de 15 elevi din clasa a XI-a D alături de profesorii lor, Georgiana Andronic, Adela Dinu, Monica Sîrbu, Andrei Alecsa și de cele două directoare: Mihaela Filip și Andreea Micu.
Pe tot parcursul acestei etape a proiectului, elevii și profesorii au participat la diferite activități organizate fie în școală, fie în afara ei: de la primirea călduroasă a oaspeților în sala festivă a liceului și asistența la ore până la vizite mai puțin formale- la catacombele de la Biserica Ursulinelor, la Muzeul Astra, la Hosman (după fluturi), la Săcădate (la muzeu- alături de Anca Groza de la asociația „Vatra Satului-Săcădate”) și pe Transfăgărășan.
„Lumea în care trăim e una dominată de tehnologie. Copiii noștri au un program tot mai încărcat, iar când se întorc acasă de la școală se relaxează prin refugiul în lumile virtuale ale videoclipurilor de pe TikTok și ale jocurilor pe calculator. Relațiile interumane sunt mediate: ne spionăm cunoștințele pe rețelele de socializare, postăm fotografii care ne prezintă într-o lumină cât mai favorabilă, ne scriem mesaje în loc să comunicăm direct&autentic. Petrecem tot mai puțin timp în natură, pe care nici nu o mai observăm de cele mai multe ori. Suntem prea ocupați, prea distrași, prea puțin prezenți. Experiența Erasmus din Sibiu a fost una deosebită, încărcată de momente care ne-au conectat cu natura și cultura locală.”, spune prof Adela Dinu.
În prima zi de proiact s-a explorat Muzeul Satului, un loc al vieții tradiționale românești. A doua zi, la Hosman, s-a trăit o aventură nocturnă: „am prins fluturi sub cerul înstelat și am savurat un ceaun tradițional pregătit la stână, în mijlocul naturii”, povestește Ioana Rău, elevă în clasa a XI-a D, participantă la acest proiect.
Ziua a treia a fost dedicată unei întâlniri cu profesorul Rákosy de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
„Acesta ne-a împărtășit pasiunea sa pentru fluturi și ne-a oferit o nouă perspectivă asupra biodiversității locale. În ultima zi am fost în curtea colegiului, unde am plantat diverse plante, un gest prin care am lăsat o parte din noi în acest loc minunat. Aceste zile au fost o îmbinare perfectă între descoperirea tradițiilor, explorarea naturii și conectarea cu oameni pasionați, făcând din această experiență Erasmus una cu adevărat memorabilă", mai spune Ioana.
Proiectul nu se va încheia aici. Vor exista reverberații ale etapei sibiene și o nouă etapă de mobilitate la școala parteneră din Germania.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 4309
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Trotineta
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil