Marţi,
05.11.2024
Cer Senin
Acum
11°C

VIDEO A început lucrul la autostrada Sibiu – Făgăraș: imagini cu drona de deasupra ”orașului Makyol”. Sibienii, nemulțumiți de prețul primit pentru exproprieri

VIDEO A început lucrul la autostrada Sibiu – Făgăraș: imagini cu drona de deasupra ”orașului Makyol”. Sibienii, nemulțumiți de prețul primit pentru exproprieri

A început organizarea de șantier și pregătirea drumurilor tehnologice la autostrada Sibiu – Făgăraș, primii pași pentru începerea efectivă a lucrului.

Constructorul turc  Makyol a transmis de săptămâna trecută tuturor primăriilor din zonă să le spună proprietarilor din zonă să-și strângă ultima recoltă de pe terenurile ce au fost expropriate, iar micul oraș de lângă Cârța, care va adăposti muncitorii începe să prindă formă.

Makyol Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret AS, în colaborare cu Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi Anonim Sirketi, a confirmat în urmă cu două săptămâni că va începe lucrările de pregătire și amenajare a terenului. Aceste activități includ tăierea vegetației, îndepărtarea solului fertil, nivelarea terenului și săparea șanțurilor, toate acestea fiind esențiale pentru viitoarele drumuri tehnologice. Accesul la amplasament se va face din drum public, conform reglementărilor legale.

”Orașul Makyol” de lângă Cârța

Înncă de luna trecută, Makyol a început organizarea de șantier pentru Lotul 3 al Autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș, unde au fost aduse primele utilaje. Aici vor fi cazați peste 400 de muncitori, iar tot în această zonă se va construi o unitate de producție pentru asamblarea stațiilor de producere a asfaltului și a betonului necesar construcției autostrăzii.

La începutul acestei luni, pe contul de Youtube Ioan Adrian Gică au fost postate primele imagini cu baza constructorului turc, de la Cârța.

Locația stabilită pentru organizarea de șantier aparține societății Drumuri și Poduri Sibiu, aici fiind în trecut un depozit pentru materiale antiderapante pentru drumuri.

Vor fi ridicate la Cârța două stații de asfalt, două stații de betoane și zonele de depozitare betoane și asfalt, rezervoare stocare GPL, zonă de spălare și ungere și pompă de benzină, după cum se precizează în documente.

”În partea sudică a incintei, central, la baza taluzului se vor amenaja laboratorul și o magazie (ambele din module de containere).

Zona destinată locuirii (pentru personal - muncitori, maiștri și ingineri) este amenajată în partea de sud-vest a incintei. Vor fi amplasate, modulat, clădiri din containere astfel: Clădire dormitor pentru muncitori — cu regim de înălțime P+l- 4 buc; Clădire dormitor pentru maiștri — cu regim de înălțime P+l — 4 buc; Clădire dormitor pentru ingineri — cu regim de înălțime parter— 4 buc; Clădire zona odihnă ingineri — cu regim de înălțime parter — 2 buc; Clădire zonă odihnă muncitori — cu regim de înălțime parter— I buc 4; Clădire spălătorie — cu regim de înălțime parter— I buc; Clădire bucătărie — cu regim de înălțime parter— I buc”, se arată în documentația depusă de constructor la Agenția de Mediu.

”Dacă pe A1 lotul 2 lucrările sunt foarte anemice mi-am mutat atenția pe A13 Sibiu Făgăraș, acolo unde antreprenorul turc MAKYOL a demarat activitățile de organizare a șantierului atât la Cârța, acolo unde se lucrează susținut la edificarea unui campus în care se vor aduce aproximativ 500-600 de muncitori, ce vor lucra pe lotul 3, cât și pe 4. Antreprenorul a demarat activitatea și la organizarea de șantier de la Turnu Roșu, acolo unde lucrările sunt într-o fază incipientă. Se așteptă eliberarea Autorizației de Construire pentru a putea fi demarate lucrările pe acesta porțiune de autostrada atât de mult așteptată de către toată lumea”, este precizat pe Youtube.

Sibienii, nemulțumiți de banii primiți pentru exproprieri

Turcii de la Makyol au lansat anunțuri în localitățile din județul Sibiu unde vor începe lucrările  prin care informează cetățenii să-și strângă recoltele, pentru că vor intra cu utilajele. Despre acest subiect, Turnul Sfatului a scris aici.

La Boița, peste 600 de persoane au fost nevoite să-şi strângă recoltele de pe câmp, iar oamenii s-au declarat nemulțumiți de mai multe lucruri: de prețul cu care s-au cumpărat terenurile, precum și de termenul scurt dat de constructor pentru terminarea lucrărilor.

„S-au pus abuziv pe terenurile noastre. Noi nu am cules, n-am scos cartofii, toată lumea e nemulțumită, nu doar eu. Eu sunt nemulțumit pentru că nu am timp, trebuie să mă duc și la lucru. Trebuia să ne lase să cultivăm terenurile, să adunăm de pe ele și după, la final de lună să facă asta”, spune un fermier, citat de Antena3.

Cea mai mare nemulţumire a fermierilor este legată de suma de bani pe care o vor primi în urma exproprierii.

„Noi suntem multumiți de valoarea terenurilo pentru că nu ne-a întrebat nimeni și nici nu e prețul corect. 0,50 de bani, 1 leu, nici atât nu se dă pe metru pătrat, prețul este mult mai mare”, spune un alt fermier.

Primarul comunei Boița susține că, în acest caz, fiecare fermier are posibilitatea să se adreseze instanței.

„Fiecare cetățean, după ce va primi acea decizie individuală de expropriere, are posibilitatea să se adreseze instanței și, în urma unei sentințe, să modifice această valoare”, spune Nicolae Cocoș, primarul comunei Boița.

Primarul orașului Avrig, Adrian David, susține însă că vina pentru aceste prețuri o poartă tot oamenii din zonă care au declarat la notar prețuri mai mici, atunci când au vândut sau cumpărat, pentru a nu plăti taxe la stat prea mari.

”Prețul oferit este prețul mediu plătit la notar pentru terenurile similare din zonă. Acum, dacă au fost cazuri în care s-a raportat un preț mai mic, ca să se plătească taxe mai mici la stat, acum se văd consecințele”, a spus Adrian David pentru Turnul Sfatului, amintind că face în continuare de mersuri, să fie efectuate plățile către cetățenii care au fost expropriați.

 A13, Sibiu – Făgăraș, va avea o lungime totală de 68 de km, care se împarte în următoarele loturi:

Lotul 1: Sibiu (Boița) – Mârșa, lungime 14 km. Contract semnat în decembrie 2023, cu ordin pentru începerea proiectării emis pe 26 februarie 2024.

Lotul 2: Mârșa – Arpașu de Jos, lungime 19 km. Contract semnat pe 28 decembrie 2023, ordin pentru proiectare emis pe 26 februarie 2024.

Lotul 3: Arpașu de Jos – Sâmbăta de Sus, lungime 18 km. Contract semnat pe 24 august 2023, ordin pentru proiectare emis pe 16 octombrie 2023. Consitrans a fost desemnat câștigător al contractului pentru supervizare, deși a fost admisă contestația proiectantului turc Proyapi.

Lotul 4: Sâmbăta de Sus – Făgăraș, lungime 17 km. Contract semnat în noiembrie 2023, ordin pentru începerea proiectării emis pe 15 ianuarie 2024. Au fost depuse șase oferte pentru supervizare, iar CNAIR estimează desemnarea câștigătorului până pe 30 octombrie.

Sursa foto: Captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 9958

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cornel Sibianul

Acum 3 săptămâni

Alin Bratu, filmarea lui Ioan Adrian Gică este veche de aproape o săptămână. Orice ziarist care se respectă trebuie sa fie dotat cu o dronă de mici dimensiuni.
Raspunde

Ramo Lita

Acum 3 săptămâni

Da, da, de preferință kamikaze!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Newman

Acum 3 săptămâni

Referitor la pretul de expropiere putem constata ca proprietarii au fost smecheri cand au declarat pret de nimic la vanzare,Tipic romanesc sa mintim, dar putem spune ca in acest caz este valabila zicerea: ne furam singuri caciula!Continuati tot asa cu minciuna dragi romani si apoi sa va vaitati ca sunteti nerespectati de alte popoare!
Raspunde

Ion

Acum 3 săptămâni

Adrian |David , esti primarul locuitorilor , sau al CNAIDR, ce faci tu pentru ai ajuta pe acesti oameni : DOMNULE PRIMAR ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus