Cometa Tsuchinshan-ATLAS a fost vizibilă luni seara și din Sibiu. Fotograful sibian Sebastian Sabo a reușit să o surprindă în câteva cadre și spune că momentul a fost cu adevărat unul special.
Sebastian are 43 de ani, este pasionat de fotografie, iar la vârsta de 30 de ani a urmat și un curs foto unde a aflat mai multe despre această artă și a putut să se perfecționeze. Ziua de luni, 14 octombrie, a fost una cu adevărat specială penttru el.
„Aseară, după luni de așteptare și pregătiri minuțioase, am avut ocazia să surprind ceva cu adevărat special: cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) strălucind pe cerul nopții. Este genul de moment pe care fiecare pasionat de fotografie sau astrofotografie îl visează. Am stat sub cerul limpede, înconjurat de liniștea întunecată a naturii, iar pe măsură ce cometa a devenit vizibilă, am simțit o emoție care e greu de descris în cuvinte. A fost ca și cum toată răbdarea, calculele și speranțele s-au aliniat perfect pentru acest moment.
Am setat aparatul foto pe un trepied, pentru a evita orice mișcare nedorită. Am folosit un obiectiv tele de 200mm, pentru a prinde cât mai multe detalii ale cozii cometei și nucleului ei strălucitor. Setările au fost esențiale: ISO 800, pentru a capta cât mai multă lumină fără să introduc prea mult zgomot; timp de expunere de 30 secunde, pentru a prinde traiectoria ușoară a cometei și a arăta detalii fine din coadă; și o diafragmă f/4, care mi-a permis să obțin o claritate foarte bună. Desigur, am făcut mai multe cadre, ajustând expunerea și încercând să capturez momentele în care cometa părea să „danseze” printre stele”, a spus acesta pentru Turnul Sfatului.
„Martor la frumusețea universului”
Sibianul mai explică faptul că realizarea unei astfel de fotografii este o împlinire, mai ales că acest fenomen nu va mai fi văzut de generații întregi.
„Privind fotografiile, mă simt împlinit. Fiecare imagine este un fragment dintr-un spectacol cosmic care nu va mai fi văzut probabil de generații întregi. Fotografia de astrofotografie este despre răbdare și precizie, dar și despre această bucurie imensă de a fi martor la frumusețea universului. Această cometă va rămâne cu mine, atât în amintiri, cât și în imaginile pe care le-am capturat”.
Despre cometa Tsuchinshan-ATLAS
Revenită în proximitatea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, cometa Tsuchinshan-ATLAS a devenit din nou vizibilă pentru pământenii din întreaga emisfera nordică începând de sâmbătă seară pentru "aproximativ zece zile", în timp ce îşi continuă călătoria începută cu milioane de ani în urmă, informează AFPşi DPA, relatează Agerpres.
Micul corp de rocă şi gheaţă a fost detectat abia în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China (Tsuchinshan), de la care provine prima jumătate a numelui său, au precizat sursele citate. Cea de-a doua jumătate provine de la telescopul din programul sud-african ATLAS, care i-a confirmat existenţa.
Această cometă a fost vizibilă ultima dată de pe Pământ atunci când pe planeta noastră încă trăiau oamenii de Neanderthal. Vizibilă cu ochiul liber în emisfera sudică în luna septembrie, această cometă, a cărei denumire ştiinţifică oficială este C/2023 A3, a fost reperată din nou vineri seară în America de Nord, a declarat Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Coasta de Azur din sudul Franţei.
Atunci când cometele se apropie de steaua noastră, gheaţa din nucleul lor se topeşte şi lasă în urmă o dâră lungă de praf, ce reflectă lumina solară. Se spune atunci că o cometă pierde gaze, prin formarea unui element caracteristic, coama cometei, riscând, uneori, chiar să se dezintegreze.
Vizibilă începând de sâmbătă în întreaga emisferă nordică, cometa Tsuchinshan-ATLAS va fi "un pic mai sus" pe cer în fiecare seară şi va putea fi observată privind spre vest "timp de aproximativ zece zile", a declarat Eric Lagadec, mai arată Agerpres.
Foto: Sebastian Sabo
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 9179
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Trotineta
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Emil