Sâmbătă,
11.10.2025
Innorat
Acum
11°C

Cantina Mitropoliei, deschisă publicului larg, cu reduceri pentru elevi și studenți. Tanti Chivuța, de la Cămara Chivuței este noul bucătar șef

Cantina Mitropoliei, deschisă publicului larg, cu reduceri pentru elevi și studenți. Tanti Chivuța, de la Cămara Chivuței este noul bucătar șef

De curând, Mitropolia Ardealului a făcut angajări pentru Cantina socială „Sfântului Stelian”, iar acum unitatea are o echipă completă, cu o poveste specială. Bucătar-șef este Paraschiva Veștemean, o sibiancă pasionată de bucătărie, cu o experiență de peste 25 de ani în bucătărie, cunoscută pentru Punctul Gastronomic Local „Cămara Chivuței”. În acest context special, reprezentanții Mitropoliei anunță deschiderea cantinei pentru oricine își dorește o masă sănătoasă și gustoasă la amiază. Sunt reduceri pentru elevi și studenți. 

Cantina socială „Sfântul Stelian” a Mitropoliei Ardealului a fost amenajată începând cu anul 2015, lucrările fiind finalizate în anul 2019. Primul mare eveniment găzduit aici a fost festivitatea organizată cu prilejul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea. În perioada următoare cantina a desfășurat o activitate cu caracter social. Aici s-a preparat mâncare pentru oamenii nevoiași de la parohiile din municipiul Sibiu, unul dintre cele mai importante proiecte fiind Masa pe roți și tot aici au servit masa copiii de la școală.

Până acum, cantina a fost dedicată acestui segment social și elevilor ori studenților, însă în ultimul timp, după ce s-a angajat personal, aceasta a fost deschisă publicului larg.

Cine este bucătarul șef

Chivuța Veștemean are o experiență de peste 30 de ani în bucătărie. Cea mai mare parte a vieții a lucrat în bucătăria de eveniment, iar în ultimii ani a deschis și o afacere personală prin punerea în vânzare a unor produse făcute de ea și expuse în Cămara Chivuței. Zacuscă, compoturi, zarzavat, murături, toate făcute de mâna ei și ambalate cu o grijă specială.

Spune că de mic copil a descoperit pasiunea pentru gătit. Fiind cea mai mare, le gătea mereu fraților mai mici atunci când mama era plecată la serviciu.

„Gătesc de la vârsta de 12 ani. Ieșeam pe stradă, întrebam vecinele ce gătesc astăzi și mă inspiram din meniurile lor. La acest capitol o moștenesc oarecum pe bunica din partea mamei care gătea și dumneaei. Partea de eveniment am moștenit-o de la bunica din partea tatălui, care avea foarte multă veselă pe care o împrumuta în sat la nunți, botezuri sau ori de câte ori era nevoie”, povestește Chivuța.

Și-a urmat pasiunea și a terminat o școală de bucătari-ospătari-cofetari. A profesat o perioadă ca ospătar după care a decis să se apuce de gătit și, încurajată de apropiați, să ia ea evenimente.

Îi place să gătească orice, dar așa cum este și normal, are două specialități despre care spune că sunt pe sufletul ei.

„Este vorba despre două deserturi, o plăcintă a miresei, o plăcintă cu gris, tradițională din Sadu, satul unde m-am căsătorit și am locuit și o plăcintă cu urdă, tradițională din Rășinari, locul în care m-am născut. Le ador. Eu am plecat acum 34 de ani din Sibiu la Sadu cu noutăți și, cum nimic nu este întâmplător, după 34 de ani vin la Sibiu cu noutăți de la Sadu.”

Chivuța spune că un aport mare în evoluția ei l-au avut oamenii care au avut mereu încredere în ea și în felul ei de a găti. „Le mulțumesc pentru asta!”

Așa este și acum când i s-a oferit posibilitatea de a găti pentru sibieni la Cantina „Sfântul Stelian” 

„Acum, Înaltpreasfințitul Laurențiu mi-a oferit postul de bucătar și voi face tot posibilul să nu dezamăgesc. Am o mulțime de proiecte în minte pentru cantină, dar le voi lua, pe rând, pe toate. Recunosc că bucătăria de cantină este nouă pentru mine, dar încet, încet vom găsi calea de a face lucrurile să funcționeze bine și pentru noi și pentru cei care vin să mănânce la noi”, spune Chivuța.

Reducere pentru elevi și studenți

În momentul de față cantina oferă un meniu cu două feluri de mâncare, dar în viitorul apropiat se are în vedere și un desert.

Echipa este formată dintr-un bucătar, un ajutor de bucătar și o femeie de serviciu.

Meniul este în fiecare zi altul și Chivuța este cea care îl alege.

„Îmi place ceea ce fac”, spune ea cu tot sufletul. Apoi vorbește despre felul în care gătește.

„Mâncarea o fac cu multă grijă. Nu prăjim aproape deloc. Facem totul la cuptor sau fiert. Folosim zarzavat proaspăt și carne proaspătă. Nu avem congelate. Părintele Bogdan Fluieraș este cel care se ocupă de cantină și are grijă să nu ne lipsească nimic. Și de două, trei ori pe săptămână dacă este nevoie facem aprovizionarea.”

Chivuța explică faptul că mâncarea este tot alta în fiecare zi și nici risipă nu se face. Dacă rămâne ceva se împarte către oamenii nevoiași.

„În fiecare zi va fi totul proaspăt. Tot așa am grijă să nu se repete ciorbele de la o săptămâna la alta.”

La Cantinei „Sfântul Stelian” din Sibiu de acum poate mânca oricine își dorește. Programul este de luni până vineri de la ora 12.00 și până la ora 14.00.

Se poate întâmpla ca cei care ajung mai devreme puțin să găsească ușa închisă. În această situație au afișat pe geam un număr de telefon la care pot suna și li se va deschide de îndată.

Meniul costă 24 de lei pentru elevi și studenți și 30 de lei pentru restul persoanelor care vin să mănânce la cantină. De asemenea, dacă studenții aleg să-și facă un abonament pe lună, au o reducere de 10% la costul total. Trebuie menționat faptul că toți studenții pot mânca aici, nu doar cei de la Teologie. 

Abonamentele se fac la casieria Mitropoliei care se află în sediul de lângă catedrală.

Totodată, pot veni și elevii care fac after school să mănânce la această cantină, cu mențiunea că trebuie vorbit în prealabil.

Se poate comanda și câte un singur fel de mâncare. Astfel, o ciorbă este 10 lei, în timp ce felul doi costă 20 de lei.

Masa se poate servi atât la cantină, cât și la pachet, iar plata poate fi făcută cash sau cu cardul.

La cantină miercuri și vineri este mâncare de post. Totodată sunt meniuri gândite și pentru vegetarieni.

Chiar dacă cantina „Sfântul Stelian” și-a deschis ușile pentru toată lumea, își va păstra, în continuare și caracterul social. Masa pe roți a fost preluat de Chivuțam și rămâne unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate de cantină.

„Marți și joi gătim peste 100 de porții pentru oameni în vârstă, oameni care nu mai au pe nimeni sau oameni necăjiți.”

În momentul de față meniul pe o săptămână poate fi găsit la cantină. În viitorul apropiat se are în vedere și publicarea acestuia pe internet pentru ca oamenii să știe din timp ce este la masă.

Informații suplimentare pot fi găsite la numerele de telefon 0753.951.855 sau 0740.422.350.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 26386

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 11 luni

Doamne ajuta!
Raspunde

Noi noi

Acum 11 luni

Foarte frumos,îngrijit,estetic și totul pare cu bun gust.Felicitari.
Raspunde

Pofticiosul

Acum 11 luni

Noa,trebuie sa incerc și eu și de dulce, și de post!
Raspunde

Felicitari!

Acum 11 luni

Ce faaaain arata toate dar muraturile sunt spectaculoase cu toate formele acelea! Felicitari pt creativitate si rabdare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus