În ajunul referendumului european din Republica Moldova, aflat la Chișinău, preotul Constantin Necula a oferit un interviu agenției IPN, în care a fost întrebat despre temerile antioccidentale de la Chișinău privind interzicerea credinței ortodoxe, promovate de partidele proruse. Acesta spune că multe din aceste discursuri sunt „patologic manipulatorii”.
„Am gustat ca student și apoi ca tânăr preot din alienarea unor astfel de argumente. Multe s-au dovedit a fi nu doar false, ci de-a dreptul patologic manipulatorii. M-am vindecat vizitând mii de parohii peste hotare, în Occidentul hulit, unde ortodocșii români, inclusiv basarabeni, au aflat găzduire liturgică în locașuri ale unor confesiuni istorice socotite, ani buni, neprietenoase Ortodoxiei. Acolo am văzut că libertatea religioasă nu e un moft dacă înveți să o practici cu rigoare și limpezime în Hristos Domnul”, a răspuns pr. Constantin Necula, întrebat cum se simte Biserica Ortodoxă Română, credința ortodoxă, în Uniunea Europeană, în contextul în care dezinformările vizează narațiuni de genul: dacă se va intra în UE, va fi interzisă credința ortodoxă, copiii nu vor mai putea fi botezați etc.
Necula spune că un astfel de discurs este „aberant” și „lipsit de adevăr”, argumentând prin faptul că „creștinii noștri ortodocși spun adesea că dacă acasă își pierduseră practica trăirii în credință, acolo o regăsesc și se simt în Biserică mai bine decât într-o ambasadă, bisericile fiind consulatele onorifice ale intereselor naționale și religioase”.
„Cât privește interzicerea credinței în România, îi rog pe cei care-i cred pe detractori să numere locașurile de cult construite după 1990 în Țară, să privească înflorirea școlilor confesionale, activitatea în orele de religie, activitatea academică a școlilor de teologie și editarea/ publicarea de carte. Să mute din când în când canalul de informare pe Radio Trinitas ori pe canalul de televiziune Trinitas TV al Patriarhiei Române, să treacă granița la un pelerinaj la Sfânta Parascheva ori la Mormântul Părintelui Arsenie Boca și, mai ales, să viziteze memorialele de la Pitești, Jilava, Aiud, Gherla, Sighet. Ca preot ardelean trebuie să mai mărturisesc un adevăr, care e valabil și pentru Bucovina, și profilul ei în credință. În Transilvania a înflorit credința, Ortodoxia a născut sfinți sub pajura Imperială cu forța pe care o dă Duhul Sfânt unui popor care nu se teme și care a învățat că, pentru a ține pasul cu Europa, te integrezi în cultura ei, în dezvoltarea ei economico-socială. Până astăzi, alegerea corectă a acestei atitudini în detrimentul defetismului anti- european se simte și se trăiește aici, dincolo de Carpați, în civilizația străzii, în cultură și spiritualitate deopotrivă. Numai cine nu știe istorie, își asumă basmele mai ușor decât arhiva unui neam”, a mai răspuns preotul Constantin Necula.
Jurnalistul de la agenția IPN a insistat, dorin să afle dacă „există pericolul interzicerii dogmelor, tradițiilor, credinței ortodoxe, dacă Republica Moldova va deveni membru UE?”.
Necula a precizat că și România „se luptă cu unele curente ale corectitudinii politice și își simte uneori periclitată siguranța mărturisirii”, dar crede că „e obligatoriu să luăm toate acestea drept un anti-virus la propria noastră nelucrare”.
„Personal pot mărturisi că sutele de conferințe, emisiunile de televiziune și implicarea în acțiuni de asistență socială ori de sprijin comunitar nu se puteau realiza decât într-un stat liber, unde democrația consolidează dreptul la liberă credință. Sigur că sunt pericole de diluare a credinței. Dar la multe dintre ele ne dăm concursul noi, creștinii, nu pentru că suntem integrați european, ci pentru că folosim Evanghelia doar în cuvânt, nu și în Duh. Cu mult înainte de aderarea europeană, creștinismul a suferit. Nu trebuie uitat că dacă vorbim de o demnitate a creștinismului, vorbim și de o nedemnitate a creștinilor, deosebit de periculoasă Ortodoxiei”, a punctat părintele Constantin Necula, profesor universitar și prodecan al Facultății de Teologie din Sibiu.
În altă ordine de idei, Constantin Necula a vorbit despre deciziile din ultima perioadă a mai multor parohii din Republica Moldova de a adera la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, precum și despre apropierea Bisericii de peste Prut de Biserica Ortodoxă Română.
„De ani buni, Sibiul, unde activez în calitate de profesor de teologie, a susținut o serie de studenți basarabeni să facă școală bună, să își deschidă dragostea de carte și cultură teologică. Să iasă din schema reducționismului intelectual și să crească în anduranța vestirii Evangheliei Domnului Iisus Hristos. Eu nu uit că un Mitropolit născut în Basarabia, Vlădica Antonie Plămădeală de la Sibiu, m-a hirotonit. Iar ochii pe istoria Basarabiei mi i-a deschis un alt basarabean, Mitropolitul Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. Își iubeau tare mult Raiul de Țară. Și iubeau România. De fapt, iubeau o singură și indivizibilă Românie. De la ei am învățat să privesc în ochi dramele istoriei Basarabiei. Ei mi-au povestit dintâi despre deportările și rănile nenorocite ale ruperilor de sens din viața basarabenilor. După o discuție cu Părintele Mircea Păcurariu, alt cunoscător al dramelor Basarabiei, am recitit rapoartele preoților misionari români din teritoriul Basarabiei din 1942 până în 1944, care plecaseră din Sibiu, pentru a sprijini misiunea Ortodoxiei. Așa că e greu să mai cred în excesele unor povestitori de basme. Sunt impresionat de curățenia oamenilor de credință și de bunul simț al credinciosului care caută pe Hristos Domnul în liniștea locașurilor de cult, care recapătă lumina de primăvară românească. Dintre locurile vizitate în Basarabia, cele mai multe au fost comunități care își ridică locașuri noi de cult, marcând simbolic un nou început, care îi leagă de Biserica Neamului lor”, a explicat preotul Necula.
Precizăm că duminica, 20 octombrie, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale și un referendum constituțional care are ca temă aderarea țării la UE. Cetățenii moldoveni vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” cu „DA” sau „NU”. O secție de votare va fi deschisă și la Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1283
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Mtb
Acum 5 ore
CA
Acum 5 ore
@Emil
Acum 6 ore
Claudiu
Acum 9 ore
Muresan