Miercuri,
26.03.2025
Ploi Scurte
Acum
14°C

VIDEO noi descoperiri arheologice pe șantierul autostrăzii Sibiu – Pitești: o așezare getică distrusă de inundații. Aici au fost descoperite și urmele unei bătălii din Primul Război Mondial

VIDEO noi descoperiri arheologice pe șantierul autostrăzii Sibiu – Pitești: o așezare getică distrusă de inundații. Aici au fost descoperite și urmele unei bătălii din Primul Război Mondial

O așezare getică a fost descoperită de arheologi în zona secțiunii 3 a autostrăzii Sibiu – Pitești, în situl arheologic Șuici, anunță arheologul Corina Borș pe pagina sa de Facebook.

Tot aici au fost descoperite în acest an urmele unei lupte din Primul Război Mondial, identificate între localitățile Cepari și până la Racovița”.

Cercetări recente au scos la iveală aici 14 complexe arheologice, iar arheologii susțin că locuirea de aici ar fi încetat brusc, din cauza unei inundații puternice. Geții din această zonă au realizat terasări pentru a-și proteja locuințele, dar acestea nu au fost suficiente pentru a face față unei catastrofe naturale majore.

„De menționat și faptul că a fost posibil și documentarea faptului că zona, terasa înaltă de pe partea stângă a văii superioare a Topologului, a fost locuită și în perioada bronzului mijlociu, artefactele și complexele descoperite putând fi atribuite culturii Tei” – spune arheologul Corina Borș pe pagina sa de Facebook.

Cercetările preventive, realizate de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu din Râmnicu Vâlcea, fac parte dintr-un proiect amplu desfășurat în microregiunea Tigveni – Sălătrucu (de-a lungul văii superioare a Topologului) și nu numai, anume și cea dintre Sălătrucu (jud. Argeș) și Racovița (jud. Vâlcea).

Descoperirea de acum completează repertoriul arheologic al zonei și aduce noi informații despre modul de viață și provocările întâmpinate de geți în perioada respectivă.

Tot în această zonă, pe tronsonul 3 al autostrăzii Sibiu – Pitești, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunța în urmă cu 6 luni că specialiștii Muzeului Național de Istorie a României, care efectuează mai multe lucrări arheologice, au făcut o serie de descoperiri arheologice.

Corina Borș spunea atunci că pe situl numărul 3 de la Rudeni, săpăturile de arheologie preventivă au început încă din 2023, iar artefactele descoperite aici datează din perioada de final a Preistoriei, din a doua epocă a Fierului (este un grup arheologic binecunoscut denumit Ferigile) și merg până în perioada contemporană.

În plus, ”avem vestigiile unei importante bătălii din Primul Război Mondial, de la Sălătrucu; urmele acestor lupte au fost identificate din zona localității Cepari și până la Racovița”, explica ea.

Important de precizat că aceste săpături sunt importante pentru zona arheologică a Topologului unde în anii 1960 - 1970 reputatul arheolog dr. Alexandru Vulpe a efectuat primele cerccetări arheologice.

Context istoric:

Urmele găsite de arheologi din perioada Primului Război Mondial datează din 1916, când trupele austro-germane au început ofensiva pentru forţarea şoselei Câineni-Titeşti-Sălătruc, care le-ar fi deschis calea spre Curtea-de-Argeş şi partea de sud a ţării (Muntenia).

Iniţial, încercările trupelor germano-austro-ungare au fost respinse de români, cu pierderi grele, însă în cele din urmă bazinul Grebleşti – Titeşti - Perişani şi, apoi, linia Călimăneşti – Scăuieni Şuici au fost ocupate de trupele austro-ungare, după o rezistenţă de circa două luni a românilor.

Românii s-au confruntat aici cu Corpul Alpin Bavarez, un corp de elită german. Aici a murit şi prinţul Bavariei, fiind împuşcat mortal în stomac de o patrulă românească.

Nemţii au reuşit să spargă linia frontului după două nopţi de artilerie grea, au coborât spre Cozia şi apoi au încercuit Poiana Spinului. O întreagă companie românească a pierit, cu excepţia a doi supravieţuitori.

Secțiunea 3 Cornetu – Tigveni, parte din autostrada Sibiu-Pitești, are o lungime de 37,40 km. Constructorul, Asocierea Webuild SPA – Trancrad SRL, are la dispoziție 57 de luni, respectiv 12 luni proiectare și 45 de luni pentru execuție. Valoarea contractului este de 5,323 miliarde de lei, fără TVA, termenul pentru deschidere fiind 2028.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 5 luni

Fiecare palma de pamant romanesc pastreaza sangele unei batali, romani contra romani ori romani contra straini. Frontul l-a spart Rommel la Lainici dupa planul lui Falkenhain iar aici luptau Praporgescu si Mosoiu pentru a iesi din incercuire, banuindu-se unii pe altii de inalta tradare.
Raspunde

Artaxerxes Coviltir

Acum 5 luni

De citit :,, RETRAGEREA. Povestea unui dezastru , octombrie-decembrie 1916,, de Stefan Zeletin ,Editura Humanitas 2023.
Raspunde

Plumbbob Priscilla

Acum 5 luni

Peste tot, asezari geto-dacice. Traiasca , Geto, dacii !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus