Vineri,
06.12.2024
Parțial Noros
Acum
3°C

Scriitoarea Doina Blaga lansează o nouă carte, la Biblioteca Astra. Sibienii vor afla despre importanța alimentelor fermentate pentru sănătate

Scriitoarea Doina Blaga lansează o nouă carte, la Biblioteca Astra. Sibienii vor afla despre importanța alimentelor fermentate pentru sănătate

Marți, 29 octombrie, începând cu ora 18.00, la Biblioteca ASTRA are loc o lansare de carte a autoarei Doina Blaga. Este vorba despre volumul „Alimente fermentate pentru sănătate. Surse de probiotice la îndemâna tuturor" o lucrare scrisă cu multă pasiune și dedicație, fiind rezultatul a trei ani de cercetare și experimentare pe care o oferă tuturor celor interesați de puterea vindecătoare a alimentelor fermentate, după cum spune însăși autoarea. 

Invitații Doinei Blaga vor fi dr. Georgiana Nicolescu, Chimist Cecilia Georgescu și  Ioana Blaga Frunzescu, manifestarea fiind prezentată de Odeta Veștemean. 

„Alimentația joacă un rol esențial în menținerea sănătății noastre, iar alimentele fermentate, cu bogăția lor de probiotice și nutrienți, au efecte remarcabile dovedite asupra organismului. Scopul principal a fost să ofer cititorilor un instrument ușor de înțeles și de aplicat, care să arate cum aceste alimente pot îmbunătăţi digestia, întări sistemul imunitar și contribui la un stil de viață sănătos. În ultimii doi ani, am constatat o creștere a interesului față de fermentație și beneficiile sale pentru sănătate, dar și o oarecare confuzie despre cum să integrăm aceste alimente în dieta zilnică. Prin cartea Alimente fermentate pentru sănătate. Surse de probiotice la îndemâna tuturor, am dorit să ofer lucruri practice pentru a face fermentația accesibilă tuturor, chiar şi în micile apartamente de oraş”, spune Doina Blaga.  

Citește și: Doina Blaga face apel la donare: „Prin muzică, se deschid sufletele spre poveştile ascunse în cărţi”. De o pianină, o chitară și un handpan mai este nevoie în biblioteca Liceului Tehnologic „Avram Iancu”

De asenemenea spune că  cercetătorii au descoperit că murăturile își păstrează într-o măsură semnificativă atât vitaminele originare, cât și întreaga cantitate de minerale și oligoelemente, iar legumele și fructele conservate prin fermentare nu sunt niște alimente „moarte”, așa cum s-a crezut o perioadă îndelungată de timp, ci au proprietăți terapeutice incontestabile, ce ajută organismul să lupte cu o serie de boli.

„Autoarea cărții Alimente fermentate pentru sănătate Doina Blaga reușește print-o muncă tenace și bine documentată să explice pe înțelesul tuturor ce sunt, cum se obțin și care sunt beneficiile acestor alimente pentru sănătatea noastră. Obținute printr-un proces relativ simplu și foarte vechi, alimentele fermentate conțin nutrienți, compuși biologic activi valoroși, care funcționează ca biomarkeri ai calității alimentației. Și poate cel mai important lucru care trebuie menționat este faptul că ele pot fi considerate alimente funcționale, alimente care aduc beneficii suplimentare sănătății noastre”, spune și chimist Cecilia Georgescu, conf.univ.dr. la Facultatea de Știinte Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului.

Medicii nutriționiști susțin consumul de alimente fermentate pentru stimularea imunității și combaterea inflamației în corp.  „Alimentele fermentate nu sunt doar delicioase, ci și benefice pt sănătate. Consumul constant al acestor alimente te ajuta să menții un echilibru digestiv determinând creșterea și numărul bacteriilor bune( probiotice) la nivel intestinal, scăderea inflamație generale, stimularea imunității și  menținerea integrității membranei intestinale”, a declarat dr. Georgiana Nicolescu, medic primar diabet zaharat, obezitate și boli de nutriție. 

Despre autor

Doina Blaga este o cercetătoare asiduă şi binecunoscută autoare de cărţi despre alimentaţia sănătoasă, precum „Îndrăznesc să trăiesc sănătos”, „Carte de bucate pe anotimpuri”, „Slujirea din bucătărie” ori  „Și tu poți să coci pâinici din făină integrală”. 

De-a lungul carierei sale, a susținut conferințe şi seminarii, precum şi ateliere de gătit, fiind o promotoare activă al unei diete sănătoase bazate pe alimente naturale, inclusiv alimente fermentate. Autoarea, absolventă a Facultăţii de Litere-Teologie Ortodoxă şi a Masterului în Ştiinţele comunicării, specializarea profesor documentarist, este profesor şi bibliotecar. A urmat cursuri de formator şi vorbit în public, de bucătar, de competenţe antreprenoriale şi povestitor.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Ce scriitoare, frate?! O absolventa de litere-teologie, o simpla gospodina ca multe altele... De unde atata scritorie?!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus