Joi,
11.09.2025
Parțial Noros
Acum
24°C

National Geographic a venit la Sibiu și Moșna, pentru un festin culinar local. „Este un peisaj cu care este imposibil să nu te conectezi”

National Geographic a venit la Sibiu și Moșna, pentru un festin culinar local. „Este un peisaj cu care este imposibil să nu te conectezi”

Foto: Mihail Onaca

„Îmi doream demult să vin în România, curios de bucătăria sa unică. Iar inima culinară a țării este, fără îndoială, Transilvania”, scrie Tom Burson într-un articol publicat în ediția britanică de toamnă a National Geographic Traveller.

Timp de câteva zile, Tim Burson a călătorit prin Transilvania, însoțit de Irina Georgescu, autoarea premiată a unor cărți cu rețete culese din țara noastră. Irina l-a însoțit pe autorul britanic prin zona rurală a Sighișoarei, apoi prin cea a Brașovului, pentru ca după opriri pentru experiențe culinare prin Branm, Hărman și Rotbav, să oprească și la Moșna, la ferma Bio Moșna, „unde Lavinia Schuster și fiul ei, Joel, întâmpină oaspeții în bucătărie pentru a se bucura de rețetele tradiționale săsești”.

Iar după ce a gustat sărmăluțe la Apold, tot felul de brânzeturi făcute din lapte „muls cu mâna în fiecare zi de la aproximativ 600 de oi, păscute zilnic prin munții brașoveni”, drob sau supă de vișine, autorul britanic se lasă desfătat de Lavinia de la Bio Moșna cu mezeluri și brânzeturi de casă, chiar și cu „unt făcut din laptele de vacă de azi dimineață”.

În ferma pitorească de pe Valea Hârtibaciului, englezul asistă la o gătitul unei fripturi după o rețetă săsească veche de 150 de ani, care adună în același cuptor carne de porc și de vită, cremă de brânză și ceapă, semințe de floarea soarelui, salvie și slănină, alături de care sosul de legume prăjite care însoțește o pastă de ciuperci. „Este o masă pentru cei pofticioși, iar Lavinia spune că o gătește aproape săptămânal”, descrie Tim Burson, din mijlocul curții cu mult verde însorit, mărginit de casele cu ziduri văruite în albastru și acoperișuri cu țiglă-solzi decorată cu licheni.

La Ferma Bio Moșna. Sursa foto: National Geographic - Mihail Onaca

„Carnea este atât de suculentă încât abia are nevoie de sos, în timp ce semințele de floarea-soarelui și salvie prăjită adaugă note crocante și de plante, de pământ, de nuci. Mâncarea remarcabilă, însă, este desertul, o clătită cu semințe de mac acoperită cu cireșe, gălbenele și o înghețată de vanilie de casă, făcută cu lapte crud”, pare să se audă plescăitul mulțumit al autorului, care își notează impresiile la cald.

Impresii care includ și peisajele transilvane pe care le traversează în călătoria sa: de la orașe „conservate impecabil”, la locuri înscrise pe lista UNESCO, precum Viscri, Biertan și Sighișoara care expun într-un mod unic meșteșugul săsesc și la bisericile fortificate. „Ieșind din fiecare oraș, drumurile asfaltate se transformă în drumuri de pământ și zăresc urși bruni care ies din pădure. Acesta este un peisaj cu care este imposibil să nu te conectezi”, se entuziasmează jurnalistul de la National Geographic.

Ajuns la Sibiu, acesta se lasă desfătat de rețetele prin care Petra Hianu și Paul Moinea reînvie experiența culinară a rețetelor din bătrâni în cadrul restaurantului Plai. De la păstrăv cu piele crocantă, sos tartar din leuștean și flori de mărar, jurnalistul degustă și un biscuit din hrișcă cu păstrăv afumat, morcovi murați crocanți și o pudră din coajă de roșii uscate. „Nu aruncăm nimic din ceea ce poate fi folosit”, îi trezește atenția afirmația Petrei Hianu, după care continuă simfonia experienței prin ceremonialul ruperii pâinii și înmuierii acesteia în sare. „Pentru pâinea de astăzi, Petra a copt o brioșă folosind grăsime de porc mangalița, în loc de unt. Urmează păstrăv și apoi burtă de porc care a fost gătită timp de trei zile și servită cu «iarbă grasă» – frunze folosite în mod normal și pentru hrana porcilor. La desert, Petra scoate niște fagure din stupina ei, pe care îi pune în farfurie cu polen și chipsuri cu lapte”, un desert care se cere mâncat chiar și în fiecare zi, după cum relatează autoarea acestuia.

Impresionat de ultima experiență culinară, autorul își încheie reportajul cu cuvintele lui Paul, care s-a descis să se reîntoarcă în România după mai bine de un deceniu de pribegie prin bucătăriile cu stele Michelin ale lumii. „Transilvania este sufletul tău, este inima ta”, citează Tim Burson, după care încheie cu propria concluzie. „O inimă și un suflet calde, care au decorat fiecare farfurie din care am mâncat”.

De la 1.345 de lire (echivalentul a 8.030 de lei) plătesc britanicii pentru a veni într-un tur de cinci zile în Transilvania, pentru destinații culturale și culinare. În acest preț nu este inclus și transportul.

Citește și Ce a rămas în urma Regiunii Gastronomice? „Nu a construit nimic durabil, practic este ca și când nu ar fi existat”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 10 luni

Un reporter national de la ,,Palavre cu Soare'' RA a descoperit ,,carnatii din secure'' produsi la Rasinari. Merita decorati.

Raspunde

Sparrow

Acum 10 luni

Nu este un limbaj calomnios ci pura realitate ce voi spune eu acuma: Când mergi undeva pe degeaba, crāpi in tine ca un spart ba mai si primesti bani cârcā sā faci asta, efortul de a scrie niste cuvinte mestesugite e insignifiant. Sā nu fim ipocriti, încā luām pozitia ghiocelului si facem temeneli in fata oricārui ins cu nume strāinez si care foseste o carte de vizitā pompoasā. Bucataria româneascā o fi bunā, dar tot pizza si shaorma fac legea. Pentru cā e vorba de catralioane de bani. Nu se fac cu jumeri si supā de chimen

Raspunde

Emil

Acum 10 luni

Nutritionistii spun ca pizza are jumatate din nocivitatea shaormaei. Smecheria asocierii CNN pe langa o hazna media sau NG pe langa o broasca raioasa este specifica manipularii romanesti. Din aceste motive Ciolos a intrat cu manusi si cizme la CNN-Antena 3.

Raspunde

Călin

Acum 10 luni

Moșna e pe Valea Hârtibaciului?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus