Alexandru Dumbravă, condamnat în 2023 la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu bani europeni, a dat în judecată Școala Gimnazială Roșia, acolo unde a fost director și profesor, pentru a-și recăpăta funcția.
El a fost destituit în urma sentinței rămasă definitivă, iar decizia foștilor colegi a venit în conformitate Legea nr. 198/2023, care stabilește că un condamnat penal nu poate fi profesor. Dumbravă a contestat demiterea și a cerut salariile restante, precum și dobândă la acei bani, iar în motivarea el spune că legea respectivă a fost dată în luna august 2023, iar el a fost condamnat în septembrie. Iar legea ar urma să fie aplicată în 60 de zile, deci după ce al a fost condamnat. Așadar, consideră Dumbravă, faptul că a fost condamnat penal înainte de intrarea în vigoare a legii îl poate repune în funcție.
Citește și:
”Acest principiu de drept al neretroactivității legii este de strictă interpretare, iar, în aceste condiții, este evident că legea nu poate retroactiva și impune o interdicție unui raport juridic născut cu mult timp înainte de intrarea sa în vigoare.
Mai mult, prin sentința de condamnare, instanța nu a stabilit nici un fel de interdicție astfel încât nu sunt incidente dispozițiile art. 56 lit. h j sau f) din Codul Muncii. De altfel, deciziile Curții Constituționale și jurisprudența Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt constante în aplicarea acestui principiu de drept”, spun avocații săi în apărarea lui Dumbravă.
Judecătorul a fost însă de altă părere, el a explicat că ”nu se poate vorbi de valori în sistemul de învățământ dacă acestea nu ar deveni realități sociale ca urmare a punerii lor în practică şi în același timp să fie practicate de persoanele care ocupă funcții didactice.
Or, o conduită în totală antiteză cu standardele pe care le impune o funcție didactică, trebuie să atragă de la sine interdicția unei persoane de a mai desfășura activități în sistemul de învățământ. Astfel, art. 168 din Legea nr. 198/2023, premisa: „să existe o condamnare penală definitivă” este conturată, contestatorul fiind condamnat penal definitiv începând cu data de 27 septembrie 2023.
În concluzie, toate actele şi faptele reținute în sarcina contestatorului sunt necesare şi suficiente pentru a contura natura juridică şi aplicabilitatea fără nicio urmă de îndoială şi circumstanțiere a art. 168 alin. 7 din Legea nr. 198/2023, aplicabilitate care a dus la încetarea raporturilor de muncă cu Școala Gimnazială Roșia”, se precizează în motivarea cazului.
Potrivit dispoziţiilor art. 169 din Legea nr. 198/2023 „(1) Personalul didactic de predare își desfășoară activitatea urmărind respectarea valorilor şi principiilor prevăzute în prezenta lege, precum şi interesul superior al beneficiarului primar. (2) Personalului didactic îi este interzis să desfășoare orice activitate care aduce atingere valorilor şi principiilor care guvernează sistemul național de învățământ; acesta trebuie să reprezinte un model de etică şi integritate pentru elevi şi pentru societate”, se precizeză în motivare.
Astfel, Legea nr. 198/2023 perpetuează ideea bunei credințe, a moralității şi a nondualităţii persoanei care exercită profesia de cadru didactic prin adoptarea într-o formă expresivă şi fără loc de interpretare a textului art. 168 alin. 7. Odată săvârșită de către salariat a unei fapte penale, încrederea angajatorului în serviciile lucrătorului este serios afectată până la pierderea ei, păstrarea în colectiv a acestuia ar fi contrară interesului angajatorului, care urmărește un climat de disciplină şi seriozitate în cadrul colectivului său.
Pentru toate motivele expuse mai sus, instanţa constată că decizia nr. ##/13.03.2024 a fost emisă cu respectarea dispoziţiilor legale, şi va respinge contestația astfel cum a fost formulată.
Sentința a rămas definitivă, Alexandru Dumbravă nu a mai depus apel la decizia Tribunalului Sibiu.
Alexandru Dumbravă și-a dat demisia din funcția de viceprimar după ce a ajuns la o înțelegere cu procurorii europeni, după ce a recunoscut că a comis o fraudă cu bani europeni în valoare de 34.500 de euro.
Parchetul European (EPPO) a înaintat instanței un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care viceprimarul Sibiului a recunoscut că a comis o fraudă cu bani europeni, înainte de a deveni primar.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3980
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
Un român
Acum 7 ore
Alex
Acum 8 ore
Vremcase
Acum 8 ore
Alex