Miercuri,
04.10.2023
Cer Senin
Acum
12°C

USR Sibiu îi cere demisia viceprimarului Dumbravă: ”Viaţa noastră a fost iremediabil îngreunată de toţi cei care au furat banii publici şi banii europeni”

USR Sibiu îi cere demisia viceprimarului Dumbravă: ”Viaţa noastră a fost iremediabil îngreunată de toţi cei care au furat banii publici şi banii europeni”

USR Sibiu cere demisia viceprimarului PNL, Alexandru Dumbravă (foto stânga, lângă Adrian Bibu), în urma dezvăluirilor apărute în Turnul Sfatului, privind punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa de către procurorii europeni.

Alexandru Dumbravă, viceprimarul Sibiului, este acuzat de procurorii Parchetului European că și-a însușit 164.373 de lei, aproximativ 34.500 de euro, în urma a două proiecte pe fonduri europene desfășurate în perioada în care activa în funcția de director al Casei Corpului Didactic, se arată în Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale îndreptate împotriva sa, datată 4 aprilie 2023, subiect despre care Turnul Sfatului a în această săptămână.

prima pagină din cele 21 ale Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale împotriva viceprimarului Alexandru Dumbravă

Dumbravă ar fi intenționat, conform procurorilor, să obțină în total 3,35 milioane de lei, aproximativ 700 de mii de euro, prin ”folosire de documente și declarații false, inexacte sau incomplete”, după cum se precizează în document.

”Este o faptă despre care procurorii europeni, cei mai buni specialişti din UE, spun că a fost comisă de acest demnitar al PNL Sibiu. Aceste acuzaţii nu implică simple greşeli sau omisiuni minore în exercitarea funcţiei.

Conform unui principiu elementar de drept, orice persoană este considerată nevinovată până când un judecător stabileşte altfel. Există însă câteva nuanţe”, susține organizația locală a USR.

"Fraudele cu bani publici, aşa cum sunt fondurile europene, reprezintă, din punctul nostru de vedere, una dintre cele mai grave infracţiuni la adresa stabilităţii şi sustenabilităţii financiare ale României. Este o infracţiune care afectează de peste 30 de ani bunăstarea României, dezvoltarea şi modernizarea ei. Viaţa noastră a fost iremediabil îngreunată de toţi cei care au furat banii publici şi banii europeni care ar fi trebuit să ne ajute să trăim mai bine. Pe unii i-au prins, pe alţii nu, dar ei au o trăsătură definitorie: toţi au legături, directe sau indirecte, cu partidele mari care au fost la putere, pe rând sau împreună", a declarat Ruxandra Cibu Deaconu, preşedinta USR Sibiu.

Parchetul European, cea mai înaltă instituţie de cercetare penală din Uniunea Europeană, susţine că viceprimarul PNL al oraşului Sibiu, Alexandru Dumbravă, a folosit documente falsificate pentru a obţine fonduri europene. Faptele pe care le vizează Parchetul European - care anchetează doar fraude cu sume mari provenind din fonduri europene - s-au petrecut în perioada în care Alexandru Dumbravă era director al Casei Corpului Didactic Sibiu. Între timp, Alexandru Dumbravă a fost promovat politic, pentru "performanţele" sale, mai întâi la IŞJ, apoi în Consiliul Local Sibiu, transmite USR Sibiu.

”Acum este viceprimar al Sibiului, de unde coordonează o mulţime de activităţi. Probabil că nu este responsabil şi aici de obţinerea fondurilor europene, dar ştim că, din respect pentru sibieni, pentru cetăţenii care muncesc cinstit pentru fiecare salariu, Alexandru Dumbravă ar trebui să ofere explicaţii, o asumare publică şi, mai mult decât atât, să îşi prezinte demisia din toate funcţiile publice pe care le ocupă.

De această dată, în dosarul Parchetului European inculpat este un politician PNL care şi-a construit o carieră politică bazată pe numiri la fel de politice în funcţii publice în Sibiu. Este un parcurs tipic pentru politicienii români şi este un nou exemplu despre felul în care PNL vrea să conducă ţara, instituţiile şi localităţile”, transmite organizația locală a USR în comunicatul de presă.

Astfel, USR Sibiu cere ”insistent” PNL şi viceprimarului Sibiului, Alexandru Dumbravă, să ofere sibienilor explicaţii privind acuzaţiile care i se aduc în actele de urmărire penală apărute în presă, prin care este acuzat de fraude cu fonduri europene. De asemenea, îi solicită viceprimarului PNL să demisioneze din funcţiile publice pe care le deţine în semn de respect pentru cetăţenii care îi plătesc salariul.

”USR luptă împotriva corupţiei încă de la înfiinţare şi va încerca de fiecare dată să oprească accesul persoanelor corupte la funcţii publice şi la banii românilor. Proiectul nostru legislativ "Fără penali în funcţii publice" reprezintă unul dintre cele mai importante demersuri ale societăţii civile, care ar trebui să ajute România să scape de una dintre cele mai dureroase plăgi sociale, corupţia”, se mai precizează în comunicat.

”Pe lege” nu poate fi demis sau suspendat în această fază. Statutul PNL prevede retragerea sprijinului politic pentru cei numiți în administrație, nu și pentru cei aleși

Conform legii, mandatul unui viceprimar poate fi suspendat, conform Codului administrativ din 03.07.2019, numai dacă a fost dispusă măsura arestării preventive sau cea a arestului la domiciliu. Ceea ce nu este cazul în această situație.

”Măsurile se comunică de îndată de către instanța de judecată prefectului, care, prin ordin, în termen de maximum 48 de ore de la comunicare, constată suspendarea mandatului. Ordinul de suspendare se comunică, în termen de maximum 48 de ore de la emitere, primarului”, se precizează în lege.

Suspendarea durează până la încetarea arestării preventive sau arestului la domiciliu.

”În cazul în care faţă de primarul (n.r. sau viceprimarului) suspendat din funcţie a fost dispusă clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa judecătorească a dispus achitarea sau încetarea procesului penal, acesta are dreptul, în condiţiile legii, la plata drepturilor salariale corespunzătoare perioadei în care a fost suspendat”, se mai precizează în lege.

Statutul PNL prevede ”retragerea sprijinului politic pentru reprezentanții PNL care dețin funcții numite în administrația publică locală și centrală împotriva cărora a început urmărirea penală. Sancțiunea va fi aplicată de către forul de conducere competent cu privire la funcția ocupată de către membrul PNL în cauză”.

Alexandru Dumbravă este ales viceprimar de către consilierii locali și a fost ales consilier local de către sibieni, figurând pe lista propusă de PNL Sibiu la alegerile din 2020. Deși ocupă o funcție în administrația locală, liberalii pot spune că el nu e numit în această funcție, ci ales.

”În cazul membrilor care ocupă funcții de conducere în interiorul partidului, suspendarea din funcție se aplică de drept în cazul dispunerii măsurilor de arestare preventivă sau de arest la domiciliu, precum și în cazul condamnării în primă instanță. Această sancțiune se aplică și membrilor care se află în situația descrisă la momentul adoptării prezentelor prevederi. BEx al organizației din care face parte persoana suspendată va constata acest lucru”, se mai precizează în statutul liberalilor.

Atât Alexandru Dumbravă, cât și liderii locali ai PNL au refuzat să comenteze această situație.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Insider

Acum 4 luni

Deci in PNL Turnul Sfatului mai are doar un prieten, prietenul cel bun , cel drept , cel mare, cel viteaz: Raluca Turcan. Adica cea care le-a facut intrarea pe la companii nationale de unde Turnul papa bani . Restul liberalilor sunt bleah , ca asa trebuie.
Raspunde

Jianu

Acum 4 luni

Turnul Sfatului are de indeplinit o sarcina: sa strice imaginea oricarui liberal care nu e Raluca Turcan. Fiindca , de fapt, orice liberal care nu e Raluca Turcan ii poate lua locul fiind mai corect si mai sibian decat ea.
Raspunde

Mozart din Rosia

Acum 4 luni

USR e in filmul gresit, cum a fost mereu. Ei canta o partitura care nu e a lor si saracii nici nu stiu.
Raspunde

Wommi

Acum 4 luni

De ce nu scrieți și un articol despre procesul pe care l-ati pierdut cu Consiliul Județean? Opinia publica e interesată
Raspunde

Doru

Acum 4 luni

Oare d l Barna,acuzat de frauda cu fonduri europene,mai e printre voi? De ce nu incepeti cu demisia lui?!
Raspunde

Muresan

Acum 4 luni

Nu ne asteptam din partea dlui profesor la asemenea fapte... Daca sunt intr-adevar reale si nu fabricate de oponentii politici...
Raspunde

Marcel

Acum 4 luni

Nu inteleg ce tot vorbiti de Turcan. Femeia i-a promis lui Iohannis ca primaria ramane a lui, iar el i-a promis ca ii gaseste loc caldut la europarlamentare. Tot ce interfereaza ca afacerea asta primeste capace de la Turnul Sfatului via Alin Bratu (prietenii stiu dece ).
Raspunde

Laurentiu

Acum 4 luni

Raluca Turcan nu a vandut filiala PNL. A dat-o pe gratis !
Raspunde

Iona

Acum 4 luni

Turnul Sfatului are un target: sa strice imaginea oricarui liberal care nu e Raluca Turcan. Fiindca , de fapt, orice liberal care nu e Raluca Turcan ii poate lua locul fiind mai corect si mai sibian
Raspunde

Viorelia

Acum 4 luni

Tot Turnul Sfatului ne spunea ca statutul PNL zice ca la Bucuresti se valideaza candidaturile la primarii . Deci si cea a lui Bibu, dar cum probabil Bibu nu a inteles atunci ca trebuie sa faca ce i se spune , probabil o sa mai primim citate din statut. Ca Bratu il stie pe de rost pe tot .
Raspunde

Elena_M

Acum 4 luni

USR se trezeste vorbind fara sa stie ca de vorbele lor se folosesc niste jmecheri. Dl Bratu, cel mai independent ziarist (dintre consilierii Ralucai Turcan) scrie trei randuri despre USR si 100 de randuri despre comanda pe care trebuie s-o execute
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus