O expoziție realizată de Simona Maria Herlea, arheolog și restaurator, va fi vernisată în această săptămână la Sibiu. Iubitorii de arheologie și nu numai sunt invitați joi, 7 noiembrie, de la ora 16.00, în foaierul Bibliotecii Astra să descopere 19 piese ceramice de la situl arheologic Capidava. Piesele au fost restaurate de Simona și studenții ei de la Conservare și Restaurare, Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, Facultate de Științe Socio-Umane, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Simona Maria Herlea, a absolvit Facultatea de Istorie, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu în anul 2002. Spune că pasiunea pentru istorie o are încă din școala generală, însă de arheologie s-a îndrăgostit în anul 2000.
„Atunci am mers pentru prima dată la Capidava, în județul Constanța. Eram studentă și am mers în practica arheologică de vară și m-am îndrăgostit de arheologie și de acest sit arheologic care a început să fie cercetat încă din anul 1924. Așa ca m-am întors și în anul următor, în anul 2001, când am primit de la regretatul profesor Radu Florescu sarcina de a mă ocupa de reorganizarea depozitelor de la Capidava. Din acel moment m-am îndreptat spre o cercetare mai atentă a ceramicii medievale timpurii de aici.
Ulterior, o categorie a acestei ceramici am ales-o ca temă a lucrării de licență, care a fost coordonată de profesorul dr. Zeno Pinter, iar apoi am extins cercetarea și am realizat o teză de doctorat, coordonată de prof. dr. Thomas Nägler pe care am susținut-o în anul 2010 și am publicat-o în anul 2016”, spune Simona.
În expoziție sunt prezentate 19 piese valoroase ale sitului
Începând din anul 2008 Simona Maria Herlea a coordonat studenții specializării Conservare și Restaurare (Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă /ULBS) în activitatea de conservare preventivă a descoperirilor arheologice pe șantierul de la Capidava, iar în anul 2009, cu acordul coordonatorului științific al șantierului, profesorul Ioan Carol Opriș, a demarat un program de restaurare a ceramicii de la Capidava, implicându-i în această activitate și pe studenții specializării Conservare și restaurare.
„De atunci și până în prezent am restaurat peste 50 de piese ceramice de la Capidava, iar această expoziție aduce în fața publicului o parte din aceste piese, mai precis 19. Am făcut această selecție pentru a ne încadra în spațiul pe care îl avem la dispoziție în Foaierul Bibliotecii Astra.
Conservarea curativă și restaurarea unui obiect ceramic cunosc o anumită desfășurare de faze și etape, pe care publicul le poate urmări în panourile prezentate în cadrul expoziției. Pentru ca piesele ceramice de la Capidava, să-și urmeze drumul lor, pentru a putea fi expuse și astfel, privitorul să se bucure de frumusețea și măiestria cu care au fost realizate, am considerat obligatorie găsirea celor mai adecvate metode de restaurare. Mă bucur când îmi văd studenții atât de interesați și implicați în restaurarea bunurilor culturale și am convingerea ca, cel puțin patrimoniul mobil, este pe mâini bune”, mai spune Simona.
Activitatea ei, fie ca are loc pe sau pentru șantierul arheologic de la Capidava, a început în urmă cu 14 ani și continuă și azi, fără ca Simona să aibă de gând să o oprească.
„Evident ca o parte însemnată a materialului ceramic descoperit la Capidava a fos restaurată în laboratoarele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, însă mă bucur ca am putut contribui și noi. Și mă mai bucur ca în acest timp (aproape un sfert de secol) Capidava mi-a dat ocazia să leg prietenii care sper să dureze o viață, să fac parte dintr-un colectiv de cercetare bine închegat, cu oameni valoroși de la care mereu am ceva de învățat. Și i-aș putea enumera aici pe profesorii Zeno Pinter și dr. Ioan Carol Opriș, pe Claudia Urduzia, Beatrice Kelemen sau Cătălin Dobrinescu”, încheie Simona.
Expoziția „Capidava 100. Centenarul cercetărilor de la Capidava. Restaurarea ceramicii”, a cărei vernisaj va avea loc joi, 7 noiembrie, de la ora 16.00 va putea fi vizitată până în data de 26 noiembrie 2024.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1655
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Plumbbob Priscilla
Acum 1 oră
Arethusa Adoletta Xipehuzia Sinergistina Centrilia
Acum 1 oră
CG#1
Acum 1 oră
Andrei