Muzeul ASTRA a organizat vineri după-masă Ziua Porților Deschise la Bastionul Soldisch, scopul evenimentului fiind acela de a prezenta comunității o serie de planșe rezultate în urma elaborării studiului de fezabilitate.
Conducerea muzeului vrea să amenajaze aici un centrul cultural-educativ pentru elevi, iar în paralel să deschidă turiștilor ”catacombele” care străbat bastionul pe o lungime de câteva sute de metri. Întreaga zonă, cu o deosebită valoare istorică pentru Sibiu, ar urma astfel să fie pusă în valoare.
foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
Primul pas l-a reprezentat obținerea în această primăvară a finanțării necesare realizării studiului de fezabilitate, în perioada următoare muzeul intenționând să depună proiectul pentru demararea lucrărilor.
foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra, a declarat pentru Turnul Sfatului că a fost identificat deja un potențial de aproape 7.000 de elevi beneficiari în zonă, iar susținere există atât din partea Primăriei Sibiu cât și din partea Consiliului Județean.
foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
”Sunt două direcții principale. O dată avem de-a face cu istoria orașului, care trebuie comunicată altfel tinerilor generații, de asta depinde modul în care ei își vor asuma orașul ca istorie, de la primele perioade de prezență în analele istoriei. În același timp de asta depinde ce înseamnă patrimoniul pentru ei. Orașul s-a dezvoltat prin cultură și cu atenție la patrimoniu. De aceea va fi aici Centrul ASTRA pentru Educație pentru că noi suntem înconjurați de școli care însumează undeva la 6-7.000 de elevi. Și atunci, un spațiu în aer liber, cultural-recreativ pentru școli, eu cred că aduce plus valoare orașului.
De aceea și doamna primar a achiesat la proiectul nostru, sprijinit și de domnul consilier Adrian Bibu – trebuie să dau Cezarului ce-I al Cezarului. În paralel am început un parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu și Muzeul Astra, ca să putem face ceva. Anul acesta am beneficiat de finanțate de la Ministerul Culturii să demarăm prima etapă a investiției și anume studiul de fezabilitate, faza Dali. Am terminat această primă etapă, urmează celelalte, în așa fel încât anul viitor, undeva prin vară, să putem aplica pentru a obșine finanțarea tot de la Ministerul Culturii, prin Institutul Național pentru Patrimoniu”, a declarat Ciprian Ștefan.
foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
Investiția totală în amenajarea bastionului și transformarea lui într-un centru educațional și turistic a fost estimată la 2,1 milioane de euro.
Planșele rămân deschise publicului și vor putea fi văzute în perioada următoare de oricine este interesat. De asemenea planurile vor fi prezentate la poarta principală a Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, precum și online. Ciprian Ștefan spune că este foarte importantă părerea sibienilor, întrucât subiectul îl reprezintă punerea în valoare a istoriei orașului.
foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
”M-am înscris pe listele PNL pentru Senat. Nu vreau să fie confundat acest eveniment cu unul de campanie electorală. Noi, după cum am obișnuit populația, la Muzeul Astra tot timpul facem dezbateri publice, întâlniri cu oamenii și știți foarte bine asta. Așa s-a nimerit acum, s-a terminat studiul defezabilitate și am putut face Ziua Porților Deschise ca să arătăm publicului cum vrem să creăm un viitor bastionului și, în același timp, să primim reacții și sugestii de la comunitate. Noi construim pentru comunitate, nu pentru noi”, a mai declarat Ciprian Ștefan.
foto Silvana Armat/Turnul Sfatului
Un termen realist pentru finalizarea lucrărilor și deschiderea Centrului ASTRA pentru Educație este anul 2027.
foto Silvana Armat/Turnul Sfatului:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2519
Ultimele comentarii
Acum 28 minute
Till Eulenspiegel
Acum 35 minute
Rob
Acum 39 minute
@Gigi
Acum 48 minute
Ady
Acum 1 oră
Aurel Metrescu