Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Maria Sofia a fost salvată printr-o operație pe cord deschis în primele luni de viață, prin Fundația Polisano. Mama: „După ce am dat-o pe Maria din brațe și am rămas cu păturica goală”

Maria Sofia a fost salvată printr-o operație pe cord deschis în primele luni de viață, prin Fundația Polisano. Mama: „După ce am dat-o pe Maria din brațe și am rămas cu păturica goală”

Cristina este mamă de înger. Și ca orice mamă care a trecut prin cea mai mare durere imaginabilă, crede în minuni și în bunătate. Cristina este și mama Mariei Sofia, o mărgea de fetiță de un an și nouă luni, care la trei luni și jumătate a câștigat un maraton, fiind operată pe cord deschis cu sprijinul Fundației Polisano. Este cea mai mică maratonistă din lume.

Totul bine, până nu a mai fost bine

Maria Sofia a venit ca o minune, sfidând trombofilia și endometrioza Cristinei. Părea că totul decurge lin și firesc. Sarcina dusă la termen, fetița sănătoasă. Primele semne de întrebare au apărut în timpul unui control de rutină cu aproximativ zece zile înaintea nașterii.

Citește și: Paulică a fost salvat de Fundația Polisano după ce medicii nu i-au dat nicio șansă. „Să îl botezați, să aveți ce nume să treceți pe cruce”

Fără nicio explicație medicul ginecolog a dispus operație cezariană de urgență. Au apărut complicații, Cristina a făcut un puseu de tensiune pe care medicii cu greu l-au putut ține sub control. Deși născută la termen, Maria Sofia s-a născut cu doar 2,3 kilograme. Cerul s-a prăvălit asupra Cristinei imediat după naștere: fetița ei avea o malformație cardiacă congenitală.

După ce primul specialist a fost evaziv, au ajuns la medicul Adrian Lăcătușu, medic primar cu specializarea cardiologie pediatrică din Timișoara, care a mai diagnosticat și alți copilași care au fost apoi operați cu sprijinul Fundației Polisano. Diagnosticul DSV, defect septal ventricular perimembranos nu lăsa loc interpretărilor. Ghemotocul de fetiță de două săptămâni și de nici două kilograme și jumătate trebuia operat pe cord deschis de îndată ce ajungea la cinci kilograme, greutatea minimă la care se putea interveni chirurgical.

Citește și: Povestea lui Andrei, băiețelul de la hospice. De câte ori poate fi salvată viața unui copil? De câte ori e nevoie, până când e salvat definitiv

Vocea Cristinei se rupe de mai multe ori dar privirea este dreaptă și senină. Asumare totală. Din fericire Maria a luat în greutate peste așteptările medicilor, astfel încât a putut fi luată în considerare pentru misiunea operatorie a Fundației Polisano din mai 2023, formată din medici și personal medical din Germania. 

De la botez, direct la operație, așa a vrut Dumnezeu să fie

Botezul Mariei a fost rânduit pe data de 7 mai. În ziua cu pricina Cristina și soțul ei alergau nu după flori și prăjituri, ci după rezultatele ultimelor analize. La ora 14 erau la biserică, noaptea la 12 au plecat din Timișoara la București și la trei zile de la botez a avut loc operația. Intervenția Mariei a durat trei ore și jumătate. 

Citește și: Denisa, fetița operată pe cord deschis în plină pandemie, prin Fundația Polisano. S-a întors acasă la fratele ei, chiar de ziua lui

După ce am dat-o pe Maria din brațe și am rămas cu păturica goală, îmi pușca inima, îmi exploda, parcă fugea către ea. Experiența operației a fost grea dar și frumoasă pentru că știam că totul va fi bine după aceea. Maria trebuia să fie bine. Dumnezeu face minuni pentru mame, chiar dacă le dă încercări, ne-a făcut mai puternici și am putut lupta pentru ea. 

Ce poți face în trei ore și jumătate? Poți alerga un maraton. Pentru Cristina a fost maratonul vieții Mariei. 

Trebuia să alergăm și, mai ales, trebuia să ajungem învingători la linia de finish. E o cursă lungă. Dar atunci când ajungi la sosire și primești laurii, parcă nu îți mai trebuie nimic, e cel mai puternic sentiment. Nu eu, Maria a fost cea care a câștigat maratonul, ea a luptat. Eu doar am stat în spatele ei să o sprijin, hai că poți, hai că poți. E cel mai puternic om de pe pământ. Laurii? Atunci când vezi că aura unui copilaș strălucește, din nou. 

Citește și: Cu trei operații pe inimă, Daniel a fost salvat de trei oameni, în timp ce alții îi spuneau mamei: „Du-l acasă, doamnă, și așteaptă să moară!”

În timpul operației medicii au avut parte de două surprize, una plăcută, alta mai puțin plăcută: DSV-ul Mariei era perimembranos, adică o membrană subțire nu lăsa sângele neoxigenat să circule către cel oxigenat dar a fost descoperit și un DSA (defect septal atrial) care a putut fi tratat, din fericire, în cadrul aceleiași intervenții. Maria a petrecut, în total, zece zile în spital iar experiența Cristinei cu personalul medical a fost una extrem de bună, pe tot parcursul periplului s-a simțit sprijinită, înțeleasă și a știut că de Maria se ocupă nu doar mâini pricepute, ci și suflete calde.

Maria este binecuvântarea noastră, perluța noastră 

Astăzi Maria Sofia adoră căpșunile, este un copilaș perfect sănătos, cicatricea abia se mai vede. În ianuarie va împlini doi ani și nu are niciun fel de restricții, trebuie doar să facă anual un control de rutină. Se dezvoltă minunat, e un copil vesel, activ și curios, nu i se termină niciodată bateriile. Îi plac mult caruselele și este o mică dansatoare de muzică populară. 

Cătălina și Diana sunt niște îngeri care știu să zboare și care ajută copilași cu inima bolnavă la primul zbor în viață. Mai departe e în atribuțiile noastre, de părinți, să îi ajutăm se ridice cât mai sus, către văzduh.

Citește și: Bence și Matei au fost operați pe inimă, prin Fundația Polisano, după ce spitalele din România i-au amânat: „Ca mamă simți și vezi atunci când copilul tău nu mai poate”

Mulțumirile sunt de prisos, cuvintele de asemenea. Recunoștința e zilnică, pentru că o vedem pe Maria cum crește și se dezvoltă. E un copil care parcă nu a avut niciodată nimic. După operație vedem viața altfel, simțim ce înseamnă cu adevărat calitatea de părinte. Vreau să încurajez alți părinți care trec cu copiii lor prin ce am trecut noi să aibă încredere, Dumnezeu îi iubește pe copilași și pe acei oameni care intervin pentru a-i salva.

Atunci când am aflat că Maria are inimioara atât de bolnavă, am crezut că mi se rupe inima și că lumea asta se destramă, toată. Datorită Fundației Polisano nu știu cum să îmi pup bobocul în fiecare zi.

Articol scris de Anca Popa pentru Fundația Polisano.

Citește și: Refuzat de alte spitale, Mario a fot operat pe inimă la cinci luni prin Fundația Polisano. Copilul era flămând de viață, nu de lapte

Citește și: Povestea lui Eric: băiețelul operat pe inimă la șase luni împlinește cinci ani. Părinții: „Nu există cuvinte când cineva îi salvează viața copilului tău”

Citește și: Povestea lui Robică-Căpșunică, cel născut de două ori: „Noi chiar dacă vindeam apartamentul, nu reușeam să strângem banii pentru operație”

Citește și: Ema cea cu vino-ncoa'. Operată la 11 luni cu ajutorul baschetbalistului Chris Cooper

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

Restul ii salveaza popa.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus