Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” a intrat în această vară într-un proiect de reabilitare și eficientizare termică ce a făcut ca 15 săli de curs să devină indisponibile. Pentru că este școala cu cel mai mare număr de elevi de primar și gimnaziu din Sibiu, 1.540 de copii învață acolo, reducerea claselor a dus la o măsură care i-a supărat pe mulți dintre părinți. O parte dintre clasele de primar au ajuns să învețe în program de după-amiază. Trei din șapte clase de a IV-a, mai exact. Directoarea școlii spune că este o situație provizorie și în condițiile în care firma care se ocupă de lucrări a promis că după 15 noiembrie un etaj al școlii va fi gata, situația se va remedia.
Anul școlar 2024 – 2025 a început cu nemulțumiri din partea unor părinți care au aflat că vor avea copiii înscriși în clasa a IV-a în program de după-amiază. Supărarea a fost cu atât mai mare cu cât au fost trași la sorți pentru că nu toate clasele a IV-a învață de după amiază.
„Am fost puși în postura să fim trași la sorți și ne-am războit, noi părinții, să vedem cum facem rotația. Acum avem două clase de a IV-a care învață în program de după amiază și promisiuni. Promisiuni că în curând se vor finaliza cinci clase din cele la care se lucrează și atunci toți elevii de clasa a IV-a vor veni de dimineață, doar că noi nu prea mai credem în promisiuni. Am văzut și din ceea ce au transmis cei de la primărie că școala noastră este ultima la care lucrările se vor termina”, spun părinții.
Mai mult, aceștia subliniază că au cerut din timp montarea unor containere care să le permită elevilor să vină cu toții în program de dimineață, dar fără prea multe explicații, acest demers le-a fost, inițial, refuzat, „Iorga” fiind singura școală supraaglomerată care nu a primit containere la începutul anului școlar. Ulterior, în urma insistențelor, s-au acordat două containere.
Precizăm faptul că, din informațiile primite de la unitatea de învățământ, în momentul de față, din cele șapte clase de a IV-a ale școlii, patru învață în program de dimineață și trei în program de după-amiază.
Ce spune conducerea școlii
În urma unei solicitări transmise de redacția Turnul Sfatului conducerii Școlii gimnaziale „Nicolae Iorga” din Sibiu, au fost acordate o serie de răspunsuri.
Potrivit directoarei, prof. Renet Marin, la baza acestei situații stă proiectul de reabilitare și eficientizare eneregetică al școlii căruia i s-a dat startul la începutul lunii iulie și care, în momentul de față, a fost realizat în proporție de 40%. În urma acestui proiect, 15 clase au fost dezafectate.
În acest context, în program de dimineață vin clasele de la pregătitoare până la clasa a III-a, clasele a IV-a C, D, F și G și clasele de a VIII-a, iar în program de după-amiază vin clasele de la a V-a și până la a VII-a și clasele a IV-a A, B, E.
O altă nemulțumire a părinților este și faptul că elevii care au ajus în programul de după amiază nu au o sală stabilă, fiind nevoiți să se mute la unele ore.
Directoarea școlii spune că sunt excepții.
„Sala de clasă este stabilă, cu unele excepții, pentru orele de început de program (ora 12), fiind cu programare în altă sală. Au existat și unele disfuncționalități, pe care le-am rezolvat, în urma sesizărilor”, spune prof. Renet Marin.
Au primit totuși două containere
Anul școlar a început pentru mai mulți elevi de la Școala „Nicolae Iorga” în program de după amiază, dar, în urma insistențelor, Primăria Sibiu le-a montat două containere, astfel că două clase de a IV-a, respectiv F și G au trecut în program de dimineață.
Potrivit părinților, pentru ca spațiul școlii să fie utilizat la maxim, laboratorul de informatică a fost transformat și acesta în sală de clasă.
Când vor fi gata cele 15 clase la care se lucrează? Conducerea școlii spune că proiectul este prevăzut să se termine undeva aproape de finalul anului școlar, dar sunt promisiuni ca la jumătatea lunii noiebrie să fie date în folosință primele săli de clasă, iar dacă acest fapt se va întâmpla cu adevărat, clasele a IV-a vor reveni în program de dimineață.
„Finalizarea celor 15 săli de clasă pare a fi în termen, după 15 noiembrie se preconizează a fi date în folosință primele săli, etajul II. Proiectul este prevăzut a fi finalizat spre sfârșitul anului școlar curent. Dorim să mulțumim părinților, elevilor de clasa a IV-a, dar și colegilor noștri, pentru înțelegere și pentru sprijin”, spune directoarea.
Nu se va rezolva supraaglomerarea școlii
Proiectul de renovare și eficientizare al școlii gimnaziale „Nicolae Iorga” din Sibiu va schimba cu siguranță fața școlii și le va oferi celor care învață și lucrează acolo o școală mai modernă, mai îngrijită, mai călduroasă și mai economă, însă numărul mare de elevi de gimnaziu, 1.540 o va menține în continuare pe lista celor mai glomerate școli din Sibiu.
„Având în vedere numărul mare de elevi, respectiv de formațiuni de studiu, nu va fi posibilă susținerea cursurilor într-un singur flux orar după reabilitarea și redarea în funcțiune a tuturor claselor care acum nu sunt disponibile. Cu toate acestea, finalizarea lucrărilor de eficientizare energetică va aduce, cu siguranță, un plus în climatul asigurat, în mediul școlar și o reluare a tradiționalului program de dimineață pentru clasele de nivel primar”, încheie direactoarea prof. renet Marin.
Vă reamintim că, în urmă cu câteva zile, Primăria Sibiu a prezentat stadiul lucrărilor pentru trei dintre școlile din Sibiu care se află în reabilitare. Este vorba despre „Nicolae Iorga”, „Regele Ferdinand” și Nr. 25 din Sibiu. Dacă la Iorga lucrările sunt gata în proporție de 40%, la Ferdinant sunt finalizate în proporție de 87%, iar la Școala Nr. 25 de 65%.
Sursa foto: Arhiva TS și Primăria Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: director iorga , parinti iorga , aglomerare scoala iorga , renet marin , scoala nicolae iorga sibiu
Vizualizari: 4931
Ultimele comentarii
Acum 14 minute
Sibian
Acum 34 minute
Plumbbob Priscilla
Acum 42 minute
Arethusa Adoletta Xipehuzia Sinergistina Centrilia
Acum 43 minute
CG#1
Acum 50 minute
Andrei