Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu a primit în ultima perioadă patru notificări, de la patru companii diferite, cu privire la disponibilizarea colectivă a peste 200 de angajați. Directorul AJOFM Sibiu, Cosmin Roșu, a explicat pentru Turnul Sfatului că astfel de notificări se primesc tot timpul anului și că, în ansamblu, situația nu este de speriat.
Între cele patru companii se numără una care are în județul Sibiu un singur angajat și activează în sectorul tehnologiei construcțiilor. Alta, în schimb, intenționează să dea afară peste 140 de angajați și are ca obiect de activitate producerea de articole de marochinărie-pielărie. Informația privind disponibilizările a fost publicată inițial de stiridesibiu.ro.
Contactat de reporterul Turnul Sfatului, directorul AJOFM Sibiu, Cosmin Roșu, a explicat că notificarea privind intenția de a concedia colectiv un număr de angajați reprezintă o etapă procedurală, asta nu înseamnă că, în cele din urmă, toți acei angajați vor fi disponibilizați. Legea obligă angajatorii să informeze în prealabil AJOFM astfel încât toți angajații vizați să poată primi consiliere, sprijin în găsirea unui nou loc de muncă, sau în cel mai rău caz, să fie încadrați în șomaj.
Cosmin Roșu
”Ca procedură de lucru, în momentul în care primim lista disponibilizărilor ne deplasăm, de regulă, la sediul angajatorului, facem informare cu cei vizați, mediere, le oferim noi locuri de muncă. Există posibilitatea ca unii să își găsească un nou job până să se închidă postul vechi. Scopul nostru este ca nimeni să nu ajungă pe drumuri. Pe de altă parte, dacă privim din punctul de vedere al angajatului, care poate are o specializare mai greu de găsit în piață, sigur că poate să pară grav”, a explicat Cosmin Roșu.
Șeful AJOFM Sibiu mai spune că, în principiu, nu putem vorbi despre un trend al disponibilizărilor pe piața muncii în județul Sibiu, în 2024. Majoritatea firmelor tind să facă planuri și angajări în primele luni ale anului și să renunțe la oameni, dacă nu mai au comenzi, pe final de an.
”Tot timpul se fac disponibilizări și tot timpul se fac angajări. Nu vedem o creștere semnificativă la momentul acesta. Există o creștere față de luna anterioară, dar de la an la an, este în același grafic. Ce vedem acum este doar un episod de moment. Situația nu este de speriat, dar trebuie să privim cu atenție evoluția. Nu știm ce urmează anul viitor”, a concluzionat Cosmin Roșu.
Context
La sfârșitul lunii septembrie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu erau înregistrați 5.057 șomeri (din care 2.430 femei), rata șomajului fiind de 2,56%, egală cu valoarea înregistrată în luna august 2024.
Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 937 persoane foarte greu ocupabile, 2.119 greu ocupabile, 1.839 mediu ocupabile, iar 162 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.
Foto: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 11864
Ultimele comentarii
Acum 45 minute
Emil
Acum 51 minute
Emil
Acum 53 minute
Sibian
Acum 53 minute
TikTak
Acum 1 oră
Noi noi