Vineri,
06.12.2024
Partial Noros
Acum
3°C

Plângeri privind de calitatea aerului în municipiul Sibiu și Șelimbăr. Autoritățile spun că au primit doar două sesizări, niciuna confirmată

Plângeri privind de calitatea aerului în municipiul Sibiu și Șelimbăr. Autoritățile spun că au primit doar două sesizări, niciuna confirmată

În ultimele săptămâni, odată cu răcirea vremii, tot mai mulți sibieni se plâng de calitatea aerului în unele cartiere ale Sibiului, dar și în Șelimbăr. Oamenii spun că în anumite momente ale zilei se simte un miros înțepător, mai ales în cartiere precum Gușterița sau Veterani. Iar aplicațiile de pe telefonul mobil indică un potențial pericol pentru sănătate în aer.

Astfel de plângeri au sosit și pe adresa redacției ziarului Turnul Sfatului. Sibienii spun că, cel mai probabil, calitatea aerului din oraș are de suferit pe urma sistemelor de încălzire ale locuințelor, în special la case.

”Pe aplicația IqAir se semnalează în ultima vreme o calitate foarte scăzută a aerului în Sibiu. Cel puțin în zona Lazaret aerul e destul de greu de respirat, deci măsurătorile sunt bune”, se precizează într-o sesizare primită pe adresa redacției.

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere pe această temă specialiștilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu (APM Sibiu). Instituția are senzori de aer în oraș și județ, datele privind măsurătorile realizate de aceștia fiind publicate zilnic.

În ultimele două săptămâni APM Sibiu a primit din partea cetățenilor două sesizări legate de calitatea aerului, una din municipiul Sibiu și una din Șelimbăr. Din punctul de vedere al specialiștilor, niciuna nu s-a confirmat.

Conducerea APM Sibiu transmite că cine vrea să se informeze corect, cu date culese în mod științific din Sibiu, dar și din România, are la dispoziție mai multe surse serioase.

Model de raport privind calitatea aerului în Sibiu

Datele oficiale privind calitatea aerului în Sibiu se regăsesc publicate pe site-ul oficial al instituției, la secțiunea Calitatea aerului/Calitatea aerului înconjurător/Rapoarte și informări la nivel național/Buletine calitate aer, la următorul link:

http://www.anpm.ro/web/apm-sibiu/buletine-calitate-aer

De asemenea site-ul Calitateaer.ro este dedicat informării publicului în timp real, privind parametrii de calitate a aerului, monitorizați în cele peste 100 stații de pe toată suprafața României care alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). Pentru a dispune de datele existente în cel mai scurt timp, site-ul afişează indicii de calitate şi valorile măsurate, actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare. (https://calitateaer.ro/public/home-page/?__locale=ro)

”Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător prevede măsuri la nivel naţional privind evaluarea calităţii aerului înconjurător pe întreg teritoriul ţării pe baza unor metode şi criterii comune, stabilite la nivel european. Stațiile fixe de monitorizarea a calității aerului în județul Sibiu au fost stabilite conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. În urma monitorizărilor efectuate la stațiile din Municipiul Sibiu, nu s-au constatat depășiri ale valorilor limită.

Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu ține cont de sesizările cetățenilor iar în perioada imediat următoare va efectua măsurători pentru evaluarea calității aerului cu autolaboratorul instituției, în cartierele municipiului și în împrejurimile acestuia” a precizat directorul APM Sibiu, Ciprian Simulescu, în răspunsul transmis ziarului Turnul Sfatului.

Citește și:

Calitatea aerului în cele mai importante orașe europene: Sibiul se află pe locul 157. Aer mai curat se mai găsește în România doar în Galați și Oradea, dintre orașele monitorizate

Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Dani.v

Acum 3 săptămâni

Care autoritati???alea care toaca banii si nu fac nimic...doar incompetenti...la fel ca la ape... excavează raurile pentru sort,nisip si alte agregate....si distrug tot...asa e si cu aerul
Raspunde

Gigi

Acum 3 săptămâni

Aerul din Sibiu clar e problematic. Faptul ca indicatorii APM sunt pe verde ne arată că e ceva putred în senzorii lor. Daca APM n-ar fi o institutie rămasa în urmă ar pune niste valori live ale parametrilor aerului, parametri măsurați in locații semnificative din oraș.
Raspunde

Pastor Marginas

Acum 3 săptămâni

Mnoo, ce ai ma?!! Cum sa fie calitatea aerului proasta in sibiu, orasul verde a lu' Fodorista, cu sute de km de piste de biciclete vopsite in verde si cu zeci de parcuri si parculete SMART??!! Aer de statiune montana avem aici! Gratie, multumita si datorita "MODERNIZARILOR" facute de bunicuta si mai ales de firmele afiliate, acelea care au taiat sute de arbori in ultimi ani pentru a "moderniza" cartierele :). Bre, cine nu prinde ironia, sa ia pastile! Calitatea aerului in oras este exact pe masura calitatii edililor.
Raspunde

R.p.

Acum 3 săptămâni

De la ora 18-19 nu mai poți aerisi apartamentul, deoarece afara e fum, care se simte uneori și dimineața. Ce minciuni debitati?
Raspunde

Radu

Acum 3 săptămâni

Cred că doar ieșind în stradă și punând presiune pe autoritățile indolente, se pot schimba lucrurile. Pot să confirm că aerul este din ce în ce mai greu respirabil și în zona V. Aaron. E valabil în tot orașul și nu doar de anul ăsta, de câțiva ani buni. Ne batem joc de noi și de copiii noștri.
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

a venit frigul si cei de la protectia mediului sunt raciti, au nasurile infundate, nu mai simt mirosurile neplacute......
Raspunde

Claudiu

Acum 3 săptămâni

Ii invit sa măsoare aerul la intersecția Milea cu Vasile Aaron, Mihai Viteazul cu Noica sau Calea Dumbrăvii cu Milea in jurul orei 8. Nu se poate respira de poluare...cum de le da calitatea aerului buna?!?
Raspunde

Locuitor din Lazaret

Acum 3 săptămâni

„Aplicațiile IQAir și altele similare, de nivel mondial, nu sunt utile la Sibiu, nu? Acestea nu pot fi măsluite. Oricine are simțul fin și locuiește în cartierele Gușterița, Lazaret sau Turnișor își dă seama singur. Iar cine nu, poate urmări aceste aplicații. Este important să acționăm cu toții și să facem sesizări, deoarece altfel ne îmbolnăvim noi și copiii noștri de tot felul de alergii, iar despre nepoți nici nu mai vorbim. În ceea ce privește plantarea copacilor, aceasta se pare ca e mai dificil de realizat (mai usor taiem). Cica necesită costuri plantarile, desi la beneficii uitam sa privim, însă ar trebui să verificăm corect toate firmele și fabricile mari poluatoare, pe care Agenția pentru Protecția Mediului și alte autorități competente par să le uite (dacă mai sunt competente). De exemplu, stația de asfalt din Gușterița ar fi foarte ciudat să fie în regulă, la mirosul care persistă acolo. Dar fiind o firmă germană, se pare că „merge și așa” la Sibiu. Depinde și de momentul în care se măsoară calitatea aerului. Oamenii circulă pe străzi în timpul zilei, când traficul este intens (inclusiv cu multe mașini non-Euro, din păcate). Dacă APM măsoară calitatea aerului la ora 5 dimineața, este posibil ca aceasta să fie foarte bună. Este ca în eroarea statistică: unul mănâncă două mere și altul niciunul, dar în medie, ambii au mâncat câte un măr.
Raspunde

SLMN

Acum 3 săptămâni

In zona lazaret dupa ora 6 nu se pot deschide geamurile nu conteaza ca e iarna sau vara...... Am facut si eu cateva sesizari...raspunsul a fost la fel...proababil ca a 2 zi la ora 12 cand se scoala angajatul de la STAT parametrii erau ok.... Daca facem 1000 de oameni sesizar poate il gasesc pe domnul care arede toate deseurile de la service sa faca curatenie....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus