Peste 250 de tineri s-au strâns, marți seara, în Piața Unirii din Sibiu, pentru a protesta împotriva a ceea ce ei văd în rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale: ascensiunea extremismului prin manipulare. Din unele mașini aflate în trecere, protestul a fost tratat cu înjurături, urmate de accelerarea autovehiculelor. De peste drum, în câteva rânduri au fost detonate și petarde.
În ton cu mișcări similare organizate în mai multe orașe importante din țară, și la Sibiu aproximativ 250 de tineri au participat la ceea ce ei au anunțat a fi un manifest pașnic pentru respingerea oricărei forme de extremism
„Teatru pentru tineri, nu de război”, „O țară ca afară nu e legionară”, „Iubirea de țară nu e legionară”, „Suntem copiii cărora li s-a promis că vor fi liberi!”, „Dex.ro este gratuit”, „Liderii moderni includ, nu exclud” sau „Feminism, nu fascism” au fost printre pancartele pe care le afișau tinerii care s-au strâns, marți de la ora 19:00, în fața magazinului Dumbrava, din Sibiu. Aici au primit autorizație din partea Comisiei locale de adunări publice pentru a participa la un protest împotriva a ceea ce ei percep drept un real pericol la adresa democrației și orientării europene a României.
Printre participanți au fost atât studenți, cât și elevi ai liceelor sibiene, care spun că au aflat de protest de pe rețelele de socializare și de la prieteni.
”În contextul actual, în care unele ideologii extremiste cuprind din ce în ce mai mulți susținători, reafirmăm angajamentul ferm al societății noastre față de valorile democratice, respectul pentru drepturile omului și respingerea fermă a oricăror forme de extremism, inclusiv a legionarismului. Ideologiile totalitare, precum legionarismul, au adus în trecut grave prejudicii României, provocând suferință, diviziune și distrugerea coeziunii sociale. Aceste ideologii sunt incompatibile cu principiile statului de drept, cu respectul pentru demnitatea umană și cu aspirațiile unei societăți democratice moderne”, manifestul răspândit printre tinerii au fost îndemnați să participe la protest
„Sperăm ca România să sesizeze semnalul de alarmă al tinerilor”
Beatrice, studentă la Facultatea de Psihologie din Sibiu, orașul ei natal, porta o pancartă pe care a scris „Un fascist, un sexist, un antisemit nu e relevant pentru mine”. „Am venit ca să apăr drepturile fundamentale democratice, eu nu cred într-o persoană care constrânge drepturile fundamentale ale femeii și ale omului. Un om care susține că dreptul la cezariană în situațiile critice ale unei femei ar trebui interzis este jignitor pentru mine. De aceea mă aflu aici. Sperăm ca România să se trezească la realitate să sesizeze semnalul de alarmă al tinerilor și să conștientizeze că suntem aproape de revoluția din 1989, în care au murit atât de mulți tineri, după ce atât de mulți intelectuali au murit în închisorile comuniste. Este jignitor că oamenii sunt încă dezinformați și votează un pro-rus. România, după 35 de ani de democrație, nu își mai permite să fie pro-Rusia și pro-dogmaticilor atât de absurde și restrictive”, spune Beatrice despre participarea sa la protest.
Între timp, tinerii dinspre stradă au început să scandeze diferite lozinci. „Tinerii vă cer în cor, nu votați un dictator”, „Uniți sub tricolor, nu sub dictator!”, „Zdrobim legiunea!”, „Alertă antifascistă!”, „Votăm și schimbăm!” „Tineret, nu uita, schimbarea-i în mâna ta!” sunt câteva din sloganurile repetate. În fața tinerilor vocali stă Robert Dragomir, student la Drept. „E foarte important să realizăm pericolele la care ne expunem dacă vrem să votăm un candidat care susține îndreptarea către răsărit. Noi dorim valorile europene, democratice, dreptul la libera exprimare”, spune el. Printre scandările tinerilor s-au strecurat și sloganuri „mai vechi”, din vremea protestelor pentru justiție: „Justiție, nu corupție!”.
Au participat atât studenți, cât și liceeni din anii terminali. Foto: Turnul Sfatului
Mai mulți elevi din anii terminali au putut fi găsiți, de asemenea, la protest. Noah a venit alături de tatăl său. „Am decis să venim fără să vorbim, inițial, unul cu altul. Eu am aflat de protest de un coleg de la școală și am venit pentru că a fost foarte surprinzător ce s-a întâmplat la vot. Eu n-am avut o voce, sunt încă minor, dar toate ideile acestea extremiste sunt ceva suspicios și nu face sens ceea ce s-a întâmplat, în opinia mea”.
Maria, Alexandra și Alexia sunt prietene, dar la licee diferite din Sibiu. „Am aflat de acest Călin Georgescu de pe TikTok, am văzut apoi rezultatul votului și am văzut că este vorba de un fascist, care mai este și urmărit în două dosare penale. Lumea trebuie să se informeze, să știe despre cine este vorba”, a fost mesajul lor.
„E vorba de un președinte care ar avaria România în întregime”
Tinerilor protestatari li s-au alăturat și fețe cunoscute din vremea protestelor împotriva celebrei ordonanțe 13 ori din sutele de zile de activitate ale mișcării #văvedemdinSibiu.
Alexandru Găvozdea, candidatul independent care s-a clasat pe locul doi în cursa pentru Primăria Sibiu la alegerile din vara acestui an, s-a aflat și el printre tineri. „Cu bucurie văd că tinerii din Sibiu sunt atenția la situația în care am ajuns. Pentru democrație, ei militează în mod clar pentru o orientare pro-europeană, care este un lucru ne-negociabil. Și eu, în calitate de candidat independent în vara acestui an, am simțit că oamenii nu mai au încredere în politicieni, în partide, iar la alegerile de acum cred că foarte multă lume a ales să se răzbune pe partide, votând însă o opțiune care se dovedește a fi eronată”, a spus el.
Poetul Radu Vancu a fost și el prezent. „N-aș fi vrut să am ocazia asta, de a veni la un nou protest pentru a ține România în Europa. Acum este, poate, mai greu pentru că nu este vorba doar de justiție, ci de un președinte care ar avaria România în întregime. Suntem împotriva extremismului și pentru orientarea pro-europeană. Toți profesorii au misiunea de a forma minți care să gândească, să discearnă, să cunoască valorile democrației și să reacționeze când e cazul, precum tinerii din această seară”, a spus Radu Vancu. Rezultatul votului de duminică, cu un candidat pe primul loc ale cărui valori sunt considerate incompatibile cu cele ale democrației europene, Radu Vancu îl pune și pe seama „României educate”. „Când subfinanțezi timp de zeci de ani educația, asta se întâmplă: oamenii nu mai pot discerne adevărul de minciună”.
Periodic, sloganurile tinerilor opreau trecători preț de câteva minute. „Mă bucur să văd tineri care fac un astfel de protest. Numai în stil democratic poți avea un trai de calitate, pentru toți. Mă bucur să văd tineri care ies în stradă pentru a fi bine în țara asta”, apreciază Elena, în vârstă de 83 de ani.
Din goana mașinilor ambalate zgomotos în ciuda prezenței jandarmilor, au fost și persoane care au înjurat. Au fost, însă, și șoferi care, prin claxoane, dădeau semne de apreciere pentru protestul tinerilor.
Manifestația s-a încheiat în după ora 21:30.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: mars pentru democratie , protest sibiu tineri , foto , video , Radu Vancu , Alexandru Găvozdea
Vizualizari: 3875
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Ion
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Sibiu.Adrian
Acum 5 ore
Sibiu.Adrian
Acum 5 ore
Alex