Luni,
09.12.2024
Ceata
Acum
1°C

Zilele Șaguniene. Marius Balo, un teolog și profesor de engleză care a fost într-o închisoare de maximă siguranță din China, își lansează cartea de debut la Sibiu

Zilele Șaguniene. Marius Balo, un teolog și profesor de engleză care a fost într-o închisoare de maximă siguranță din China, își lansează cartea de debut la Sibiu

Marius Balo, teolog și profesor pasionat de limba și literatura engleză, întemnițat în China când avea 33 de ani, își va lansa miercuri, 27 noiembrie, cartea „Păturica roz”. În acest moment profesorul este stabilit la Cluj. Evenimentul va avea loc în Muzeul Național Brukenthal, începând cu ora 18:00. 

Acesta a terminat studiile teologice la Cluj și New York, devenind profesor de limba engleză în China, acolo unde, la vârsta de 33 de ani, a fost trimis în închisoare sub o acuzație falsă. În timpul detenției petrecute în Shanghai, autorul a început să-și compună primele idei pentru viitorul roman, care va prelua titlul de la simbolul central din timpul sub acuzație: păturica roz – oferită fiecărui deținut la venirea în închisoare.

„În acel moment am știut. Totul a devenit clar, limpede, apretat. Am simțit cum s-a ridicat un văl de pe ochii mei, ceața deasă și perfidă care mi se lipise ca o pojghiță pe pleoape de atâția ani. În acel moment fumul s-a risipit și am simțit din nou contrastul nuanțându-mi-se-n ochi. Vedeam din nou și simțeam că sufletul îmi este viu, că s-a dezmeticit în sfârșit din letargia și din paloarea aceea cadaverică ce îmi furase sclipirea de pe chip și culoarea din obraji. Am simțit că trăiesc pentru că am început să simt durere”, este un pasaj din cartea teologului.

Marius Balo a făcut studii teologice la Cluj și New York și a fost profesor în China, unde, sub o acuzație pe care el o consideră falsă, a stat în detenție. În închisoarea chineză a început să scrie proză, multe dintre paginile acelei perioade aflându-se la baza acestui roman, care constituie debutul său editorial.

„Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru libertatea aceasta pe care o avem şi s-o protejăm. Aşa ca şi pe un altar viu.[...] Dar în locul acela, în cel mai înspăimântător moment al vieţii mele, consecinţa îndepărtării de Dumnezeu s-a arătat atunci în plină splendoare, în ghilimele spus, că eu, în cele 24 de ore, nu mi-am amintit nici măcar odată să spun: Doamne, ajută-mă, Doamne, scapă-mă, Doamne, fii cu mine. Aceasta e consecinţa îndepărtării de Dumnezeu atunci când ajungi în punctul cel mai vulnerabil al vieţii tale, în acel moment în care, în cea mai mare nevoie, tu nu-ţi aminteşti să-i ceri ajutorul, să spui: Doamne, nu mă lăsa. Aşadar, sunt convins că dacă mi-aş fi amintit, aş fi aş fi plecat acasă în ziua respectivă., cum a plecat colegul meu din firmă, un englez. Dar nu mi-am amintit spre ruşinea mea şi am fost condus la centrul de detenţie unde am aşteptat timp de 2 ani de zile să fiu judecat şi condamnat”, scrie Marius Balo. 

Evenimentul face parte din suita manifestărilor culturale dedicate Zilelor Șaguniene, organizate de Arhiepiscopia Sibiului. Intrarea este liberă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Ventolin

Acum 1 săptămână

Probabil prefață este scrisă de SOV
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus