Rubrica „Turist în județul tău” ajunge în această săptămână în Valchid, un sat din comuna Hoghilag, situat la aproximativ o oră jumătate de mers cu mașina din Sibiu. Într-o casă săsească reabilitată cu dorința de a păstra cât mai multe elemente tradiționale ne întâmpină Alina, din Copșa Mare, și soțul ei, Michele, italian care a dat țara natală pentru România. Cei doi nu doar că s-au mutat în Valchid după mulți ani petrecuți în străinătate, dar au și deschis aici un restaurant cu specific italienesc.
Am pornit spre ei la mijlocul săptămânii pentru a le afla povestea. „La italinanu” nu e greu de găsit. Față în față cu Școala din Valchid nu ai cum să nu vezi casa verde cu porți mari de lemn de la numărul 215, la care stă agățată o plăcuță de lemn pe care scrie „La Italianu Bakery and more”. Alina și Michele Minischetti, cele două gazde, ne așteaptă și ne întâmpină zâmbăreți și emoționați. Se vede în ochii lor blândețea și dorința de a face totul pentru ca cine le trece pragul să se simtă cât mai bine. Ne așezăm la masă și începem să povestim.
„Noi ne-am cunoscut la mine în Italia. Părinții mei au terenuri și pământ acolo. Avem măsline, avem struguri. Alina a fost la muncă împreună cu sora ei la aceste pământuri pe care le dețineau ai mei. Se întâmpla acum 17 ani. În august 2007 ne-am cunoscut, de atunci am rămas împreună și ne-am căsătorit”, povestește Michele.
„Am venit aici și am văzut că oamenii mergeau cu cai și cu căruțe”
Michele a venit pentru prima dată în România în urmă cu aproape 20 de ani. L-a impresionat totul, de la căruțele trase de cai din sat, până la aerul curat și peisaje.
„Mi-a plăcut aici. Am ajuns pentru prima dată când aveam 18 ani, cu mașina, fără navigație. Am venit aici și am văzut că oamenii mergeau cu cai și cu căruțe, sunt multe lucruri care în Italia nu se mai văd. Mi-au plăcut aerul curat și peisajele”, a spus el.
După ani de muncă în Italia și Germania au revenit acasă
După mai mulți ani în care au stat în Italia, cei doi au muncit și 12 ani în Germania. La finalul anului 2018, au revenit în România, mai mult datorită dorinței lui Michele, și au cumpărat casa de la un vecin cu gândul de a-și face aici o locuință. Au descoperit însă nevoia de a deschide ceva pentru oamenii din comunitate pentru că în Valchid, spun ei, erau doar magazine mici.
„Am văzut că sunt magazine mici, nu este un restaurant. Mi-a plăcut poziția casei și am decis să deschidem aici o afacere mică. Oamenii sunt călduroși și primitori, ne-au primit bine. De la început, oamenii s-au bucurat că deschidem ceva în sat. Suntem mândrii de locație, am fost primiți, chiar dacă nu suntem de aici, cu brațele deschise”, adaugă Michele.
„Eu am plecat la 19 ani în Italia și așa ne-am cunoscut. Vreau să spun că suntem mândrii de oameni, de cum se comportă, de cum ne-au primit. Sper să le aducem doar bucurii pe viitor și să se mândrească cu noi”, îl completează emoționată Alina.
Ce produse găsim „La Italianu”
Este prima dată când cei doi muncesc împreună într-o afacere comună. Domeniul gastronomic le este cunoscut întrucât Alina a muncit în mai multe restaurante cât au fost plecați în străinătate, iar familia lui Michele a deținut inclusiv o brutărie.
„La Italianu” găsim produse precum pizza, croissante, plăcinte sau tiramisu. Totul este făcut proaspăt, pe loc, pentru a oferi clientului cea mai bună mâncare. De asemenea, cei doi vor include în meniu și câteva feluri de paste.
„Este prima dată când muncim împreună. Michele se ocupă de pizza, iar eu de partea de dulce, în principal. Dar nu mă dau la o parte nici în a face o pizza pentru că îmi place”, adaugă Alina.
Cu bani strânși din străinătate și cu fonduri europene
Pentru reabilitarea casei și pregătirea spațiului pentru restaurant cei doi s-au folosit de banii pe care i-au făcut în străinătate și au accesat și fonduri europene.
„Localul l-am făcut din munca noastră, dar pentru utilajele de la bucătărie și sistemul fotovoltaic am accesat fonduri europene prin Start Up Nation și ne-a ajutat foarte mult. Am primit 40.000 de euro prin acest start up.
Casa era foarte veche, îți era frică să pășești în ea, am făcut tot posibilul să rămână cât mai mult din ea, pereții și tavanul i-am păstrat. Am schimbat podeaua, instalațiile”, povestesc cei doi.
Într-un sat în care pare că nu se întâmplă nimic, turiștii vin
Tot de la cei doi am aflat că în sat mai este un italian care a creat mai multe spații de cazare pentru turiștii care tranzitează zona. Vara este momentul în care la Valchid turiștii trec și pe la Michele și Alina. De aceea, cei doi au în plan să construiască și un spațiu airbnb.
„Vrem să continuăm investițiile și să creăm și un spațiu de închiriat în regim airbnb. Vara vin turiști, noi vorbim germană, italiană și română. Aș vrea să rămânem aici, e liniște, e aer curat, îmi place foarte mult. Practic, eu am fost mai atras de România și am convins-o și pe Alina să facem ceva aici”, concluzionează Michele.
Dacă aveți drum prin Valchid, deschideți-le poarta. Vă așteaptă cu brațele deschise. Încercați pizza făcută de ei. P.S.: S-a făcut liniște la masă cât am savurat-o.
„La Italianu” este deschis luni și marți între orele 10-23, miercuri este închis, iar de joi până vineri programul este tot între orele 10 și 23. Pizza poate fi livrată și în satele din apropiere cum ar fi Biertan, Copșa Mare și Richiș.
Foto și video: Bogdan Brylynski
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: restaurant sibiu valchid , tursit in judet , restaurant valchid , la italianu valchid , la italianu , foto , video
Vizualizari: 13125
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Newman
Acum 2 ore
Emil
Acum 4 ore
Armata obligatorie
Acum 6 ore
Ron
Acum 6 ore
Pretentii