Sibianul Horațiu Potra, fost membru al Legiunii Străine, susținător al lui Călin Georgescu și liderul contingentului de contractori militari privați români care luptă în Congo este audiat de poliție după ce în mai multe autoturisme ale apropiaților săi au fost descoperite pistoale, arme albe și elemente pirotehnice, anunță surse G4Media. Potra este audiat la IPJ Prahova.
Grupul condus de Potra se deplasa spre București.
Sâmbătă noapte, în jurul orei 2, 7 autoturisme în care se aflau Potra și apropiați ai săi au fost oprite de poliție. S-au găsit arme albe: pistoale, macete, cuțite și cozi de topor, potrivit surselor G4Media.
Sursa foto: G4Media
În mașina în care se afla Horațiu Potra, un Mercedes, model G cu numere de Sibiu s-a găsit un pistol și mai multe arme albe: topor, baston telescopic, briceag și mai multe cuțite. Totodată, în mașină s-au găsit 24,990 lei, 5.197 dolari, 200 coroane cehe, 100 de euro și 560.000 franci congolezi, aproximativ 900 de lei.
S-a deschis un dosar pentru „nerespectarea regimului armelor și munițiilor” și „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.
Autoturismele au fost oprite în trafic în Otopeni, București și în localități din județele Dâmbovița și Prahova.
Având în vedere că aceștia s-au deplasat către București, având asupra lor aceste obiecte interzise, ar fi avut drept scop deranjarea ordinii și liniștii publică. De asemenea, 2 șoferi au fost testați pozitiv la substanțe interzise. Au fost întocmite mai multe dosare penale.
Citește și:
Cine e Horațiu Potra
Implicat în mai multe dosare penale în Sibiu, fostul luptător din Legiunea Franceză, Horațiu Potra, a apărut în ianuarie 2023 într-o anchetă jurnalistică a germanilor de la Deutsche Welle(DW), fiindu-i legat numele de rușii de la Wagner, conduși atunci de Prigojin.
Adrian Volintiru, fostul director general Romgaz, l-a denunțat pe Horațiu Potra pentru amenințare, în 2020, după ce fostul membru al Legiunii Străine i-a trimis mai multe mesaje pe telefonul mobil.
Volintiru a renunțat însă la acuzații doi ani mai târziu, acesta precizând că nu a vrut să-i facă rău medieșanului.
În urma anchetei, procurorii au strâns suficiente probe încât să-l trimită pe Horațiu Potra în judecată pentru amenințare.
”În primul rând, la momentul la care a avut loc ultimul termen nu mai eram director general al Romgaz, în al doilea rând știam că omul are doi ani și șase luni cu suspendare și nu am vrut să-i fac rău dacă pot să nu fac rău și în al treilea rând știu sigur că el personal nu avea nimic cu mine (...) De la asemenea persoane, gândiți-vă cine este, nu se poate afla niciodată cine e în spate. Nu mai bat câmpii că nu mai are rost. Nu mai sunt în Mediaș. Am considerat că e OK", a declarat Volintiru la momentul respectiv.
În anul 2010, Horațiu Potra a fost acuzat de procurori de faptul că a pus bazele unei grupări paramilitare.
Potra a petrecut cinci ani în Legiunea franceză, în urma serviciului militar primind și cetățenia franceză.
După 1997, Potra a început să lucreze pentru Paul Barril, un strateg militar din Paris, apropiat al fostului președinte al Franței Francois Mitterrand, conform Libertatea. Între 1997 și 2002 acesta a desfășurat misiuni în Orientul Mijlociu, iar din 2002 a fost șeful gărzilor de corp ale președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Felix Patasse. Acesta din urmă a fost înlăturat de la putere în anul 2003.
Potra a lucrat apoi în toate zonele de război din Africa: Sierra Leone, Ciad, Burkina Faso, Coasta de Fildeș, după care a fost angajat de Frank Timiș pentru a asigura securitatea minelor sale de aur din Africa.
A fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori. A fost asociat într-o companie care vinde diamante la bursele din Anvers și Tel-Aviv și a desfășurat afaceri imobiliare în sudul Franței.
Din declarație de avere depusă de Potra în calitate de candidat la Primăria Mediaș și pentru funcția de consilier județean la Consiliul Județean Sibiu reiese că acesta deține zeci de imobile, conturi de sute de mii de euro și dolari, lingouri de aur de 10 kilograme, iar din activitățile care i-au adus faima a încasat, doar în 2023, suma de 1,15 milioane de euro.
Conform documentului semnat de Potra pe 22 aprilie 2024 și postat de Agenția Națională de Integritate în secțiunea dedicată candidaților la alegerile locale și parlamentare din 9 iunie 2024, Potra deține 68 de terenuri intravilane și extravilane, aproape toate în cotă unică, dobândite prin cumpărare între 2002 și 2023. Acestea sunt situate în județele Sibiu și Cluj, o parte fiind arabile și păduri.
Potra a mai enumerat 28 de apartamente, spații comerciale și case de locuit achiziționate între 2003 și 2023, al căror amplasament nu este menționat. Cea mai mare suprafață – 832 de mp – o are o casă cumpărată anul trecut.
La capitolul autoturisme apar un Mercedes fabricat în 2016 și un Volkswagen din 1981, iar la bijuterii – ”Lingouri de aur 10 kg”, dobândite în 2015 și 2016 și evaluate la 3,58 milioane lei.
Cele 14 conturi și depozite ale candidatului conțin 516.450 dolari, 254.154 euro, 196.659 lei și 104 lire sterline. Anul trecut, Potra a încasat 24.000 de lei în calitate de administrator societate, un PFA care îi poartă numele – 1,15 milioane euro din ”pregătire fizică și antrenament de specialitate”, alți 210.000 lei provenind din arendarea unor terenuri situate pe raza județului Sibiu.
În declarația de interese, Horațiu Potra a enumerat șapte societăți la care este asociat unic și una la care este asociat și administrator.
Ralfrole SRL, ”activități de consultanță și management”, cu asociat inițial și o firmă din Panama, a avut în 2022 o cifră de afaceri de 4,1 milioane lei și un profit net de 3,4 milioane lei.
Ao Futuro SRL ”Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase” în 2022: cifră de afaceri 155.707 lei, profit net 28.080 lei.
GPH Legion Africa Role SRL, ”activități de consultanță și management” schimbat în 2023 în ”alte forme de învățământ” a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri 18,4 milioane lei și un profit net 554.267 lei.
Standovla Trasilvania SRL, Porta Team Med SRL, Three Eagles Synergy LLC și Artopho Trasilvania SRL, înființate anul trecut, au activitate ”alte forme de învățământ”.
Ralfrole Jagpo Sanitar (la care are un partener de afaceri) ”fabricarea produselor farmaceutice de bază” a avut acum doi ani o cifră de afaceri de 900 de lei și pierderi de 3.019 lei.
Potra mai este membru fondator al Asociației ”Românii care au Activat în Legiunea Franceză” și este președintele filialei Mediaș al Partidului Patrioților sub egida căruia candidează pentru funcția de primar al acestui oraș.
Sursa foto: Facebook / Horațiu Potra
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cine e horatiu potra , arme albe gasite in masini , potra e audiat de politie , audiat de politie , arme albe , Horaţiu Potra
Vizualizari: 8500
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
Votantul
Acum 10 ore
Gelu
Acum 10 ore
@Miruna