Luni,
13.01.2025
Innorat
Acum
-6°C

Noul vicepreședinte al CJ Paul Kuttesch susține înființarea de parcuri industriale de mici dimensiuni în comunele din județul Sibiu: „Există un dezechilibru între urban și rural”

Noul vicepreședinte al CJ Paul Kuttesch susține înființarea de parcuri industriale de mici dimensiuni în comunele din județul Sibiu: „Există un dezechilibru între urban și rural”

Paul Kuttesch (FDGR) a preluat, pe 8 noiembrie, funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu pentru mandatul 2024-2029. Din această postură va coordona nouă instituții din subordinea administrației județene. Acesta a declarat pentru Turnul Sfatului că în județul Sibiu există un dezechilibru între zonele urbane și cele rurale, iar acest lucru poate fi soluționat prin înființarea de parcuri industriale de mici dimensiuni. Totodată, el crede că e nevoie ca în centrele școlare de educație incluzivă să fie create oportunități de formare profesională pentru tineri.

Noua componență a CJ Sibiu a fost învestită prin depunerea jurământului celor 31 de consilieri județeni pe data de 7 noiembrie. Odată cu noul mandat, au fost votați și cei doi vicepreședinți ai instituției - Vlad Vasiu (PNL), care a deținut fotoliul și în mandatul trecut, precum și Paul Kuttesch, reprezentantul grupului FDGR.

Având în vedere noua față de la conducerea CJ Sibiu, l-am întrebat pe Paul Kuttesch care vor fi atribuțiile sale pentru următorii patru ani, respectiv ce domenii și instituții va coordona.

„Prin decizia conducerii Consiliului Județean Sibiu, respectiv prin dispoziția doamnei președintă, în următorii ani voi coordona activitatea unui număr de nouă instituții aflate sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu și anume: Spitalul de Pneumoftiziologie, Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Sibiu, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu și toate cele cinci centre școlare de educație incluzivă, două aflate în municipiul Sibiu și restul în Mediaș, Dumbrăveni și Turnu Roșu, precum și activitatea Direcției Arhitect-Șef”, ne-a spus Kuttesch.

Acesta a precizat că, de la preluarea mandatului de vicepreședinte, a fost în fiecare instituție în parte „pentru a cunoaște specificul activității pe care o desfășoară și pentru a afla care sunt provocările întâmpinate în desfășurarea activităților, aspecte pe care ulterior le-am adus la cunoștința conducerii Consiliului Județean Sibiu”.

Dezvoltarea rurală prin parcuri industriale

Având în vedere faptul că la alegerile locale a candidat și pentru funcția de președinte al CJ Sibiu, l-am întrebat pe Paul Kuttesch care crede că sunt punctele slabe din punctul de vedere al dezvoltării economice a județului Sibiu, respectiv unde e nevoie de inițiative, dar și ce proiecte sunt avute în vedere în acest sens sau pe care le consideră necesare.

Un aspect evidențiat de Paul Kuttesch este necesitatea reducerii dezechilibrelor economice dintre urban și rural. Potrivit acestuia, investițiile sunt concentrate preponderent în municipii, precum Sibiu și Mediaș, și mai puțin în comunele din județ. Kuttesch a menționat că sprijinirea înființării unor parcuri industriale de mici dimensiuni în mediul rural este o soluție.

„Acest dezechilibru se regăsește la nivel național și reprezintă și o preocupare europeană. De aceea, cu concursul Direcției Arhitect Șef și al altor structuri din aparatul de specialitate al Consiliului Județean, un prim pas va fi implicarea mea în oferirea de consultanță și susținerea înființării parcurilor industriale de mici dimensiuni în mediul rural”, a precizat el. În acest context, Kuttesch a subliniat „contactul direct pe care îl am cu conducerea Clubului Economic German Transilvania (DWS), ai cărui membri asigură cele mai multe locuri de muncă din regiune”.

Formare profesională pentru elevii din centrele de educație incluzivă

Kuttesch consideră că județul Sibiu poate avea o mai bună atitudine pentru integrarea tinerilor din centrele școlare de educație incluzivă pe piața muncii. El propune dezvoltarea unor programe de formare profesională, cu specializări utile în domenii precum industria HoReCa, pentru a le crește șansele de angajare.

„Analizând situația existentă în școlile destinate copiilor cu cerințe educaționale speciale de care răspund, consider că este benefic să creăm oportunități de formare profesională pentru tinerii din centrele școlare de educație incluzivă, iar specializările avute în vedere, cele pentru industria Horeca, să îi ajute ulterior să își găsească un loc de muncă. Aceasta pentru că elevii care frecventează centrele școlare de educație incluzivă sunt o resursă valoroasă pentru piața muncii, dar, din păcate, sunt adesea subreprezentați în multe sectoare economice. În acest context, județul Sibiu are șansa de a deveni un model în integrarea acestora în diverse domenii de activitate, prin crearea unor noi programe de formare profesională și inițiative care să răspundă nevoilor acestora”, a explicat vicepreședintele.

Turismul, agricultura și industria ușoară trebuie să fie priorități

Kuttesch mai spune că o constantă în mandatul său de vicepreședinte va fi susținerea, pe lângă construirea de parcuri industriale, și a dezvoltării turismului. Întrebat care sunt, în percepția sa, nevoile de investiții în județul Sibiu, noul vicepreședinte al CJ menționează că acestea trebuie să se îndrepte în special în domenii precum turismul, agricultura, prin valorificarea produselor locale, și industria ușoară. „Atragerea investitorilor, prin dialogul direct cu aceștia și prin perseverență, prin menținerea contactelor cu investitori naționali și internaționali”, a precizat acesta.

Cine este Paul Kuttesch

Paul Kuttesch s-a născut pe 4 aprilie 1984. A absolit Liceul Pedagogic din Sibiu, iar în anul 2009 a devenit licențiat în specializarea Management și Marketing la Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu. În ultimii 17 ani a fost director pentru export la compania Kuttesch International SRL, societate responsabilă de școlarizare, marketing și coordonarea vânzărilor de scule de mână, dispozitive speciale auto în peste 30 de țări pentru o companie din domeniul automotive. Din 2020 până în 2024 a fost consilier local la Sibiu, membru în comisiile de sănătate, juridică și buget.

Cunoaște limbile engleză și germană, este căsătorit și are doi copii.

În campania electorală spunea că „este o provocare în sine să rafinezi și perfecționezi acest județ, să obții maximul din potențialul enorm pe care îl are”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Fel de fel de palavre dar lucrurile serioase precum spitalul regional raman in continuare tot la stadiul virtual.
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Mi se par idei foarte bune. Intr-adevar e un dezechilibru mare intre rural si urban in ceea ce priveste calitatea vietii.

Raspunde

Adolf

Acum 1 lună

Și mie! Capitalul e la ei! Deci Arbeit macht......
Raspunde

Pol-Pot

Acum 1 lună

Trebuie atras in acest "proiect" profesorul Iordănescu. Are experienta cu parcurile industriale, stie cum sa faca rost de terenuri. Si in rolul de profesor are experienta, sa educe viitoarele angajate.
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

O idee absolut stupida. Satele si localitățile mici nu au capacitatea sa susțină investitorii prin populația lor, ori îmbătrânită, ori absenta. Din seria ideilor venite pe buda in curte.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

În sfârșit un om din lumea reală, cu bun simt! Voi urmări ce se va întâmpla!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus