Horațiu Potra, sibianul suspectat de autorități că ar fi plănuit o acțiune în forță după anularea alegerilor prezidențiale a avut recent două procese cu două instituții ale statului CEC Bank și Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu. Dacă banca l-a anunțat că nu-i mai poate gestiona conturile, pentru să sursa banilor nu ar fi fost clară, polițiștii i-au retras dreptul de a purta armă.
Horațiu Potra, șeful mercenarilor români din Africa, se află din nou la audieri marți dimineață, după ce procurorii au găsit la perchezițiile de luni noapte mari sume de bani în seifuri.
Procurorii cer arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru Horațiu Potra, conform portalului instanțelor. Sentința judecătorilor este așteptată la ora 12:00.
În total, polițiștii și procurorii au găsit 2,2 milioane de dolari la Potra acasă, potrivit surselor G4Media, bani pe care nu i-a declarat în declarația de avere depusă la preluarea mandatului de consilier local în Mediaș.
Astfel, procurorii ar putea extinde ancheta pe fals în declarații.
CEC l-a anunțat că-i închide conturile
În 27 noiembrie 2024 Tribunalul Sibiu a decis într-un proces între o firmă deținută de Horațiu Potra și CEC Bank faptul că instituția bancară are tot dreptul să refuze de a avea un client, invocând motive ce țin de ”fraudă, spălare a banilor, finanțare a terorismului, sau alte riscuri operaționale”.
Potra a dat în judecată banca după ce, susține el în proces, aceasta i-a blocat conturile în care s-ar fi aflat peste 500 de mii de euro.
”În cursul săptămânii care a precedat înregistrării prezentei cereri, conturile bancare aparținând subscriselor entități și subsemnatului, au fost blocate de către unitatea bancară CEC Bank S.A., fiind restricționat accesul la fondurile bănești disponibile. Banca a decis adoptarea acestei măsuri cu o totala lipsă de transparență, fără notificare prealabilă, fără vreo explicație scrisă și fără a se invoca vreun motiv justificat, prin raportare la termenii și condițiile de desfășurare a relațiilor bancare sau legislația specifică, în vigoare”, a transmis Potra prin avocați, în cadrul procesului.
El a precizat că din cauza acestui fapt nu s-au putut plăti salariile a 13 angajați, în cuantum total de aproape 50 de mii de lei, precum și taxele la stat. Totodată, a spus Potra, nu s-a mai putut achiziționa un imobil de 320 de mii de euro.
De partea cealaltă, banca a precizat că ”sumele existente în conturi nu sunt indisponibilizate de banca, ci ele pot fi ridicate sau transferate de către reclamanți în conturile deținute la alte instituții bancare. Banca până la data prezentei, cu toate ca au fost notificați, niciunul dintre reclamanți nu a luat vreo măsura în acest scop„, conform motivării sentinței Tribunalului Sibiu.
Judecătorii au decis că banca are dreptate în acest caz și că a acționat conform contractului, acordând un preaviz clientului până la închiderea conturilor.
Potra nu are dreptul de a purta armă: ”Prezintă un real pericol pentru siguranţa publică”
Într-un alt dosar, tot Tribunalul Sibiu decide în favoarea IPJ Sibiu, într-o speță cu același Horațiu Potra.
Fostului luptător din Legiunea Străină i s-a retras dreptul de a deține arme letale din 2010, iar din 2020 I s-a impus și interdicția de a folosi arme, ca urmare a unui control inopinat, deoarece folosea armele în acțiuni de intimidare. Retragerea dreptului de a deține armă, din 2020, este pe perioadă nedeterminată, iar Potra a dat în judecată poliția pentru a-și recăpăta acest drept.
Procesul a început în 2023, iar în martie 2024 instanța i-a respins cererea. Procesul a ajuns acum la Curtea de Apel Alba, iar la ultimul termen, cel din 6 noiembrie s-a amânat pronunțarea.
Judecătorii de la Tribunalul Sibiu au precizat însă în sentința din martie 2024 că Potra ”prezintă un real pericol pentru siguranţa publică”.
”Din toate datele prezentate rezultă că reclamantul a fost autorul unei infractiuni de ultraj, ca este cunoscut ca având legături cu persoane care au preocupări infracţionale ce pot genera conflicte stradale, că este implicat în proceduri penale.
Se relevă aşadar elemente obiective care conturează o imagine incompatibilă cu condiţiile deţinerii de arme ce impun drept beneficiar al dreptului o persoană echilibrată, cu deplin autocontrol, aptă să-şi domine resentimentele, impulsurile şi să gestioneze situaţiile de pericol, inclusiv în ipoteza unei provocări, acţionând în mod echilibrat, calm şi lucid, în perfect acord şi armonie cu nevoia de siguranţă socială.
În aceste circumstanţe, marja de apreciere a autorităţii pârâte nu este depăşită, măsura fiind dispusă pentru atingerea scopului legitim al eliminării oricărui factor de risc ce poate aduce atingere climatului de ordine şi securitate publică, fiind de admis că în această materie puterea discreţionară a autorităţii administrative trebuie să fie una suficient de largă tocmai pentru atingerea scopului apărării interesului public superior.
Prin urmare, nu prezintă relevanţă faptul că reclamantul a fost reabilitat pentru infracţiunea de ultraj comisa, de vreme ce aprecierea oportunităţii acordării beneficiului dreptului este legată de comportamentul reclamantului, în sensul larg al conceptului de pericol, şi nu este exclusiv consecinţa faptelor penale pentru care este sau a fost cercetat penal„, se precizează în motivarea instanței.
Sursa foto principală: Facebook / Horațiu Potra. Sursa fotografiei din articol: captură video
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2899
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
HBomb
Acum 4 ore
HBomb
Acum 4 ore
Rob
Acum 5 ore
Pensionar
Acum 5 ore
Oare cand se va interzice aceasta barbarie?