Vlad Andrei Oprea este singurul elev sibian care a ajuns în finala competiției de robotică NEXTLAB.TECH 2024. Evenimentul a avut loc pe 7 decembrie, la Facultatea de Științe Economice din Piața Romană, București. Copilul a obținut o mențiune, cu un punctaj de 95 de puncte din 100. La finală, la toate categoriile, au fost aproximativ 500 de participanți. Vlad a câștigat premiul după ce a inventat un ingenios robot care udă florile în caz că uiți sau ești plecat.
Pasiunea lui Vlad pentru robotică a început încă din fragedă copilărie. „Nu-mi mai amintesc exact câți ani aveam, dar știu că am primit cadou de la tata un robot. De atunci au început să mă fascineze și să-mi placă să inventez lucruri și să construiesc. Îmi plăcea să fac tot felul de lucruri din piese Lego”, povestește Vlad.
De-a lungul timpului, copilul a tot meșterit și construit diverse lucruri, până când pasiunea i-a fost descoperită de profesoara de educație tehnologică din gimnaziu, Ionela Elena Băilă, de la Școala Gimnazială Nr. 25. Băiatul spune că ea a fost cea care l-a sprijinit și l-a îndrumat către participarea la concursul NEXTLAB.TECH 2024. Vlad s-a înscris la proba de robotică creativă, categoria 12-16 ani.
Robotul creat de Vlad, la care a lucrat intensiv timp de mai bine de două săptămâni, se numește Plantus Maximus și a fost conceput să salveze plantele de la uscăciune.
„Robotul are scopul de a uda o plantă, fiind alcătuit din mai mulți senzori care monitorizează umiditatea din sol și temperatura aerului. Are și un ecran LCD pe care sunt afișate informații despre senzori și alte elemente din cod”, explică Vlad.
Plantus Maximus a luat naștere după ce băiatul a observat mai multe plante uscate în natură, dar și în casele oamenilor.
„Am văzut că sunt persoane cărora le place să aibă plante în apartament, dar care uită să le ude, și atunci m-am gândit că ar fi util un astfel de robot care să salveze, în primul rând, planta, dar care să-i și scutească pe oameni de stresul udatului”, spune Vlad.
Deocamdată, Plantus Maximus nu rezistă foarte bine la intemperii și, din acest motiv, este recomandat doar pentru plantele de interior.
Singurul sibian ajuns în finală, la București
Până la Plantus, băiatul a mai creat diverse proiecte, dar spune că nu la acest nivel. Printre acestea se numără o lanternă cu temporizator, care are abilitatea de a economisi energie prin oprirea automată după o perioadă de timp, dacă este uitată aprinsă, precum și alți roboți mai mici.
Acum însă, robotul Plantus Maximus l-a dus până în finala NEXTLAB.TECH, unul dintre cele mai avansate concursuri naționale de robotică pentru elevii din România, dedicat asamblării și programării roboților. Vlad a fost singurul sibian care a ajuns în această etapă. În urma finalei, el a obținut o mențiune cu un punctaj de 95 de puncte din 100 și medalia de robocampion. Această medalie a fost acordată primilor 50 de competitori din grupă.
Concursul la care a participat Vlad presupune mai multe etape. Când s-a înscris, era elev de gimnaziu. Au fost inițial 40.000 de elevi în competiție, iar până în finală au ajuns doar 500. În momentul în care a participat la ultima etapă, Vlad era deja elev de liceu.
Participarea la această competiție i-a adus lui Vlad multă bucurie și încredere în sine.
„Pentru mine a fost prima competiție importantă la care am participat, iar experiența a fost una plină de emoții. Faptul că Plantus Maximus a fost apreciat de juriu și am obținut acel punctaj de 95 de puncte din 100 mi-a dat mare încredere în mine”, povestește băiatul.
Vrea să devină IT-ist
În momentul de față, Vlad Andrei Oprea este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, la profilul matematică-informatică intensiv. Băiatul spune că informatica este materia sa preferată și că, cel mai probabil, acesta va fi domeniul în care va lucra atunci când va fi mare. Vlad are și o soră mai mică, Diana Elena.
„Este în clasa a IV-a acum”, spune el, iar ea este principalul său susținător. S-a bucurat enorm când fratele ei a ajuns în finală și a primit medaliile.
Pe lângă robotică, informatică și școală, Vlad spune că îi place să meargă cu bicicleta, atunci când vremea îi permite, și să pescuiască din când în când.
Vlad are și un mesaj de recunoștință pentru toți cei care l-au susținut:
„Vreau să-i mulțumesc din suflet doamnei profesoare Băilă pentru toată susținerea pe care mi-a oferit-o. Îmi doresc să le mulțumesc și părinților mei, precum și surorii mele, care au fost alături de mine și m-au ajutat, atât fizic, cât și mental, să fac față competiției.”
Vlad se gândește să participe din nou în 2025 la aceeași competiție, dar de data aceasta la o altă secțiune - Line-Follower Advanced. Astfel, și-a propus să creeze un robot care va urma o linie, iar viteza cu care acesta va prelua comenzile și va ajunge la final va fi esențială.
Sursa foto: Vlad Andrei Oprea
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 4904
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
Emil
Acum 9 ore
Votantul
Acum 9 ore
Gelu
Acum 9 ore
@Miruna